-->

18.01.17

Стали відомі нові правила отримання путівок на оздоровлення для чорнобильців

З 1 січня вступив в дію новий закон, що регламентує порядок отримання путівок на санаторно-курортне лікування для чорнобильців

Про це повідомляє "Моя Київщина" з посиланням на "На пенсии".

З 1 січня набув чинності новий документ з оздоровлення чорнобильців. Це Порядок надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним установам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Документ затверджений Постановою Кабінету Міністрів України № 854 від 23 листопада 2016 року.

У документі визначено, що допомога на оздоровлення тепер буде перераховуватися санаторно-курортним установам безготівковим способом після складання договору. При цьому середню вартість путівки щорічно встановлює Кабінет Міністрів України.

Процедура отримання путівки пільговиком наступна. Чорнобилець за своїм бажанням обирає санаторій. Цей заклад направляє в УСЗН гарантійний лист про згоду на оздоровлення пільговика і про готовність укласти відповідний договір. Також воно надає інформацію про умови проживання, харчування, перелік процедур, які будуть надані за період санаторно-курортного лікування, і вартості путівки. Після цього Управління соціального захисту населення укладає договір з санаторно-курортним закладом і пільговиком, а потім переводить гроші на рахунок санаторію.

Після оздоровлення пільговики подають в УТЗСН зворотний талон путівки або інший документ, що підтверджує оздоровлення.

Надалі за бажанням чорнобильця замість путівки можна буде отримати грошову компенсацію в розмірі середньої вартості путівки в Україні. Однак ця норма набуде чинності тільки в 2018 році. На сьогоднішній день у вигляді компенсації виплачують 400 грн.

Безкоштовними санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок забезпечують три категорії осіб:
  • чорнобильці 1 категорії. Компенсація становить 5250 грн. за 18 днів оздоровлення;
  • чорнобильцям 1 категорії із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) компенсують 17390 грн. за 35 днів оздоровлення;
  • дітям, інвалідність яких пов'язана з катастрофою на ЧАЕС.

Немає коментарів:

Дописати коментар