-->

01.02.17

Народний депутат України Володимир Арешонков щодо новацій у харчуванні дітей – чорнобильців

У північних районах Житомирщини (зона радіоактивного забруднення) виникли проблеми з харчуванням дітей у школах. Причина – непроведення тендерних закупівель. «Даю вам доручення оголосити тендер вже завтра. До 10 березня має бути забезпечено харчування. Не забезпечите – буде все просто: шапка-двері», – наголосив керівник області Ігор Гундіч.

Стосовно організації безплатного харчування потерпілих дітей, передбаченого п. 11 ст. 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та Закону України «Про публічні закупівлі», що набув чинності в серпні минулого року, до народного депутата Володимира Арешонкова надходять звернення з проханнями про допомогу у вирішенні ряду пов’язаних з цим проблем. Якщо в деяких районах Коростенського округу минулорічні договори пролонговано і діти харчуються, то, приміром, на Олевщині харчування відсутнє, з приводу чого очільник області дав доручення новопризначеному очільнику району Дмитру Лазаренку провести службове розслідування з приводу несвоєчасного оголошення тендерної процедури з організації безплатного харчування дітей та покарати винних. 


У цьому контексті варто поінформувати, що існує два варіанти реалізації даної пільги на безоплатне харчування: компенсація батькам за відсутності гарячого харчування ( приблизно 30-33 грн. за день) та надання послуг підприємствами - харчувальниками. Щодо останніх, вони визначаються в результаті електронних торгів. 

За словами Володимира Арешонкова, батьки в основному проти компенсації і хочуть, щоб діти отримували гаряче харчування. У силу суб’єктивних факторів, забезпечити його вчасно і якісно не завжди виходить. Районні держадміністрації, яким делеговано повноваження з організації харчування, скаржаться на чинний закон, мовляв, тендерна процедура складна і тривала, учасниками процедури закупівлі послуг часто є недобросовісні харчувальники, які штучно занижують ціни, затягують підписання договорів, подають скарги до Антимонопольного комітету, наймають субпідрядників, у результаті чого коштів на «дітодень» залишається мізер. Нардеп радить не кивати на Закон, адже ним максимально врегульовано всі питання.


- Те, з чим до мене звертаються, вплив суб’єктивного чинника: хтось щось недочитав у Законі, не вчасно підготував документи, не має досвіду роботи з електронною системою… Наявний і факт саботажу з боку «традиційних» харчувальників, як правило, з іншого регіону, які не бажають віддавати ринок. Заборонити їм брати участь у торгах - незаконно, щодо Антимонопольного - Закон зобов’язує його реагувати на скарги, але за вчасного звернення та аргументації щодо соціальної важливості проблеми, такої реакції може й не бути і аукціон буде проведено, - зазначає депутат.

Гаврилович Вікторія – Заступник начальника Управління адміністративного забезпечення Мінсоцполітики України інформує, що Міністерство відкрите для комунікаціями з райдержадміністраціями та провело декілька семінарів щодо роз’яснення статей чинного Закону «Про публічні закупівлі». Чиновниця стверджує, що прогалин у законодавстві щодо організації харчування дітей немає. Більше того - новий закон максимально простий і забезпечує прозорість процесу. Якщо за попереднім законом процедура була тривалою, і відбувалось так, що дітей починали харчувати наприкінці травня, бо на місцях чекали розрахунків - паспорту бюджетної програми, який затверджує Мінфін, то нинішній закон дозволяє без паспорту за так званою очікуваною вартістю ще в листопаді розпочати процедуру закупівель та буквально за місяць вийти на підписання договорів. «Тривалість процедури скорочено: 15 днів на подачу пропозицій, 5-7 днів на їх розгляд, 10 днів на укладання договорів в ідеалі. Можуть виникати певні перешкоди, але в робочому порядку та ще й за підтримки такого нардепа, яким є Володимир Юрійович, що мабуть найбільше з усіх вболіває за соціальний захист чорнобильців, всі проблеми можна вирішити», - констатує Вікторія Анатоліївна.


Підготувала Алла Яковенко

Немає коментарів:

Дописати коментар