-->

18.05.17

Нардеп від "Відродження" вручив Парубію підписи на підтримку законопроекту про чорнобильців

Нардеп від групи "Партія "Відродження" Андрій Шипко заявив у парламенті, що законопроект передбачає повернення соціальних гарантій ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній станції, і передав спікеру Андрію Парубію зібрані підписи чорнобильців на підтримку документа.

Андрій Шипко: У нашій країні є така мода, що ми пам'ятаємо героїв-чорнобильців тільки перед роковинами трагедії 

Голові Верховної Ради Андрію Парубію передали підписи, зібрані на підтримку законопроекту №6292, про який із парламентської трибуни розповів народний депутат від "Відродження" Андрій Шипко, повідомляє сайт партії. 

"Ось у мене в руках підписи з усіх куточків нашої держави. Київ, Одесса, Житомир, Рівне, Харків, Дніпро, місто Покров, місто Нікополь, місто Марганець… Це тисячі підписів ліквідаторів. І люди вимагають одного – справедливості", – заявив політик. 

Він додав, що під парламентом мітингують представники чорнобильських організацій з усіх регіонів України, які вийшли на підтримку законопроекту про повернення соцгарантій чорнобильцям. 

"У нашій країні є така мода, що ми пам’ятаємо героїв-чорнобильців тільки перед роковинами трагедії. А хто знає, як вони живуть? Як вони ходять по судах, щоб отримати свої заслужені пільги? Дійшли до того, що сьогодні держава виділяє на оздоровлення 120 гривень на рік. Нема безкоштовних ліків, нема безкоштовної медичної допомоги. Законопроект №6292 не тільки поверне достойні пенсії, підвищить допомогу на оздоровлення, а головне – допоможе відновити справедливість", – упевнений Шипко. 

Він звернувся до Парубія з проханням поставити проект закону на голосування якомога швидше. 

"Шановний пане голово! Я хочу сьогодні передати вам ці підписи, ці підписи в підтримку законопроекту №6292. І сказати, що саме від вас залежить ця справедливість, внесіть, будь ласка, у порядок денний законопроект №6292, і цю залу, і ми його підтримаємо та проголосуємо. І це буде не перед роковинами, і це буде не для піару виборчого, а це буде так, тому так буде чесно", – заявив нардеп. 

Законопроект №6292 передбачає внесення змін до закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо вдосконалення окремих положень і відновлення справедливих соціальних гарантій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи). Документ зареєстрували у Верховній Раді 5 квітня 2017 року. 

У пояснювальній записці автори, зокрема, зазначають, що законопроект передбачає для різних категорій чорнобильців право вибирати поліклініку чи санаторій; розширення списку видів палива для опалення будинків, 50% вартості якого компенсує їм держава; гарантований розмір компенсації вартості продуктів харчування; додаткову пенсію у розмірі не менше ніж 100% від прожиткового мінімуму; гарантований розмір компенсацій сім'ям загиблих унаслідок аварії на ЧАЕС; мінімально гарантований розмір пенсій для тих, хто дістав інвалідність через Чорнобильську катастрофу. Пенсіонерам-чорнобильцям, які працюють, автори законопроекту пропонують платити 100% пенсії, а не 85%, як нині, а також скасувати норму про верхній поріг розміру пенсії (нині установлений на рівні 10 740 грн).

Немає коментарів:

Дописати коментар