-->

25.01.18

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Уповноважений звернулася до Прем’єр-міністра України щодо усунення дискримінаційних підходів у пенсійному забезпеченні ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Результати парламентського контролю за дотриманням прав громадян засвідчили наявність дискримінаційних підходів щодо обрахунку розміру пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які не були військовослужбовцями строкової служби.

Цій категорії осіб не надано можливості отримувати пенсію по інвалідності з розрахунку п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня, як це передбачено для осіб, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю (стаття 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та постанова Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 р. № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»).

Також при розрахунку пенсії зазначеній категорії чорнобильців враховується показник середньої заробітної плати (доходу) в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2006 рік, що застосовується для обчислення пенсії відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Водночас як для інших категорій пенсіонерів-чорнобильців (йдеться про осіб, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби та внаслідок цього стали особами з інвалідністю) передбачено застосування такого показника на рівні середнього показника за 2014, 2015, 2016 роки.

У справі про порушення прав зазначеної категорії громадян на належне, без дискримінації, пенсійне забезпечення було відкрито провадження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

У ході провадження на запит Уповноваженого Міністерство соціальної політики України поінформувало, що розгляд цього питання є наступним етапом реформи у сфері пенсійного забезпечення (копія листа нижче).

Водночас, враховуючи соціальну значимість порушеного питання, Уповноваженим з прав людини внесено подання Прем’єр-міністрові України Володимиру Гройсману стосовно вжиття заходів з метою забезпечення належного, без дискримінації, пенсійного забезпечення усіх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою.

Питання залишається на контролі Уповноваженого з прав людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар