-->

24.01.18

Монетизація субсидій: чи варто українцям економити енергоресурси

Восени минулого 2018 року одержувачам житлово-комунальних субсидій, які дбайливо витрачали енергоресурси, вперше виплатили за економію "живі" гроші. За даними Кабінету міністрів, з 7,4 млн родин, які отримували субсидії 2017 року, близько півтора мільйонам перерахували на їх банківські картки гроші за зекономлений газ і електроенергію. Виплати становили понад 700 грн.

Однак після того, як в листопаді 2017 року було ухвалено новий закон про житлово-комунальні послуги, з'явилися чутки про те, що тепер виплати грошей населенню припиняться. Новий закон передбачає з 2018 року монетизацію субсидій компаніям – постачальникам житлово-комунальних послуг, а про кінцевих споживачів не йдеться.

Сайт "Сегодня" звернувся за роз'ясненням до генерального директора Департаменту сім'ї та соціальної підтримки Міністерства соціальної політики України Віталія Музиченка.

– Віталію Володимировичу, чи триватимуть 2018 року виплати населенню зекономлених коштів за житлово-комунальні послуги?

- Звісно, триватимуть. У постанові Кабінету міністрів це прописано як постійний процес.

За підсумками опалювального періоду 2017-2018 років буде проведена процедура перерахунку призначених субсидій з урахуванням того, хто що заощадив. І громадянам, які мають економію – до еквівалента вартості 100 кубів газу і 150 кВт електроенергії – компенсація буде виплачена готівкою.

- А хто перераховуватиме людям гроші? Центральна чи місцева влада?

- На сьогодні фінансування йде за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. А виплачують гроші органи, які призначають субсидію, тобто управління соціального захисту населення.

- Деякі експерти кажуть, що в зв'язку з новим законом може бути якась плутанина, або що гроші не дійдуть до людей...

- Деякі експерти, очевидно, не читали нормативних документів і не мають інформації.

2017 року механізм спрацював? Спрацював. Плутанина була? Не було. Все було зрозуміло? Зрозуміло. 2018 року буде те ж саме. Повторюю: це був не одноразовий захід, а системна робота. Це заходи, якими ми хочемо стимулювати населення до енергоефективної поведінки.

- Коли люди наступного разу отримають гроші за економію? Субсидії призначаються на півроку, значить – навесні?

- Ні. "Зимова" субсидія призначається до 30 квітня включно. У травні підприємства – надавачі послуг повинні протягом місяця провести розрахунки і визначити, хто скільки заощадив. Потім, вже влітку, цю інформацію вони передають до управління соцзахисту. Тому виплати проходитимуть вже в вересні-жовтні.

- Чи потрібно людям подавати якісь документи, щоб отримати гроші за економію?

- Ті, хто подавав заяви минулого року і надавав свої банківські реквізити, не повинні подавати документи заново. Вони зможуть отримати виплати автоматично. А ті, хто раніше не отримував субсидії або ще не писав заяву, не надавав нам банківські реквізити, повинні будуть звернутися до управління соцзахисту і написати заяву. Це потрібно зробити до 1 вересня. Тоді у вересні-жовтні вони зможуть отримати виплати.

- Які за якими пільгами ще можна отримати монетизовані виплати на сьогодні?

- Пільги на придбання твердого палива і скрапленого газу у нас були монетизовані ще 7-8 років тому, і люди постійно отримують гроші за них. Також з минулого року монетизовані виплати на житло учасникам АТО. Якщо раніше держава брала на себе функцію забезпечення житлом, і потім іноді виникали питання щодо якості житла, місця розташування, то на сьогодні людині просто дають гроші, і вона вже самостійно підбирає собі житло, яке їй потрібне.

Найближчим часом ми плануємо монетизувати пільги на проїзд.

- Монетизація пільг на проїзд може статися вже 2018 року?

- Ми плануємо почати виплати 2018 року. Але з якого місяця – зараз сказати складно. У нас вже розроблений проект відповідної постанови Кабінету міністрів, і зараз він проходить процедуру узгодження.

Як почати економити

Директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма вважає, що монетизація субсидій стимулюватиме домогосподарства активніше проводити заходи з енергозбереження та підвищення енергоефективності своїх будинків:

- У будинках радянської будівлі економія на опаленні може становити до 60% після проведення заходів з енергоефективності. Профінансувати такі заходи допоможуть кредити держбанків, гранти від Фонду енергоефективності, муніципальні програмами на кшталт 70/30, які діють в низці міст України, а також Енергосервіс.

Енергосервіс дозволяє залучити інвестора в особі ЕСКО-компаній, які не тільки профінансують комплексні енергоефективні заходи на рівні всього багатоквартирного будинку, а й виконають їх під ключ.

Крім того, попит на послуги з енергоефективності дозволить створювати нові робочі місця в цій сфері. Очікується великий попит на послугу енергоаудиту. Багато підприємств середнього і малого бізнесу зможуть виступати як підрядники за проектами модернізації систем опалення та комплексного утеплення будівель. Зараз для них відкриваються нові можливості.

Нагадаємо, як раніше повідомляв сайт "Сегодня", в Кабінеті міністрів розвінчали популярні міфи про субсидії.

Немає коментарів:

Дописати коментар