-->

18.01.18

Чорнобильці на Черкащині самотужки організовують лікування та благодійні акції

Цьогоріч Черкаській обласній організації інвалідів «Діти Чорнобиля» виповнюється 25 років. І хоча від тієї страшної трагедії минуло вже досить часу, багато кого немає cеред живих, нині така категорія населення потребує достатньо уваги й захисту держави, переконані чорнобильці. Чим сьогодні живуть ті, хто був відселений з Чорнобильської зони, які їхні здобутки та проблеми, розповіла голова організації Ольга ЯНЧУК.

Відтоді, як почалися бойові дії на сході країни, проблеми чорнобильців відійшли нібито на другий план, зараз увага прикута до подій в АТО, їхніх учасників, але ж і про інші не менш вразливі верстви населення не можна забувати, вважають в організації. 

Пані Ольга й сама відселена, на момент Чорнобильської катастрофи мала трьох маленьких дітей, тож проблеми чорнобильців їй близькі. «Я відселена із сорокакілометрової зони 1991 року, приймала евакуйованих із Прип’яті. А сьогодні ті малесенькі прип’ятчани, які евакуювались, мають дітей, але в них більше хвороб, ніж у батьків. Нещодавно померло двоє моїх земляків від онкозахворювань, хоча люди ще не старі були», — говорить пані Ольга.

Сьогодні організація піклується про лікування чорнобильців, захист їхніх прав на державному рівні, придбання засобів реабілітації, відпочинок і благодійні заходи для дітей з інвалідністю, ліквідаторів, сімей, які втратили годувальників.

«Раніше ми проводили по 12 благодійних заходів, акцій на рік, а нині фінансування значно зменшилося. На Черкащині майже втричі зросла кількість громадських організацій ветеранів, інвалідів, тобто таких, які мають право фінансуватися із обласного бюджету, хоча кошти й надходять, але нам їх не вистачає. На 2017 рік нам було надано 60 тис. грн, із них майже половина пішла на оплату комунальних і телекомунікаційних послуг, оренду. Якщо раніше таких організацій фінансувалося до 10, то зараз — до 30, тобто кошти, умовно кажучи, розпорошуються, — коментує очільниця, — незважаючи на те, що чорнобильська організація досить велика за своїм складом».

Тож на благодійні заходи, дитячі подарунки, лікування організація мусить звертатися до меценатів, шукати підтримки в небайдужих. «У нас до Дня Чорнобиля був всеукраїнський реквієм. Ми 40 діток повезли до Києва з бюджетних коштів, а то шукали, просили. Те саме й із новорічними подарунками: тільки до 3 тис. грн бюджетних коштів, що залишилися, ми використали на подарунки, на решту просили підтримки в небайдужих депутатів, благодійників. А загалом по області понад 500 діток взяло участь у новорічних святах, отримали солодощі, відвідали розважальні програми», — зазначила голова обласної організації інвалідів «Діти Чорнобиля».

Щоб справлятися з напливом щоденних проблем, самотужки шукають методи їхнього розв’язання. «Сьогодні чорнобильці просто хворі й нікому не потрібні, ми боремося, не втрачаємо віру. І надалі будемо працювати з усіма чорнобильськими організаціями спільно, виступати на мирних мітингах, писати звернення, пробивати лобом, як кажуть», — підсумувала Ольга Янчук.

Утім, сподіваються, що держава таки зробить моніторинг громадських організацій, які фінансуються державою, і відсіють принаймні тих, хто фінансується лише «на папері» й не робить конкретних справ полегшити життя соціально вразливим верствам населення.

Немає коментарів:

Дописати коментар