-->

14.12.10

Вклонімося їхньому героїзмові,мужності й хоробрості!


Нинішнього року в Україні вчетверте офіційно відзначатиметься День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
Ще у 1986 році учасники ліквідації за власною ініціативою зібралися, щоб відзначити свою героїчну трудову перемогу, — завершення будівництва над зруйнованим енергоблоком ЧАЕС захисної споруди. Ліквідатори називали її «укриттям», а в народі образно і трохи недоречно — «саркофагом». Це сталося 30 листопада того трагічного 86-го. Але про їхнє надзвичайне звершення широкий загал не знав. І лише після того, як газета «Правда» 14 грудня надрукувала повідомлення про прийняття держкомісією в експлуатацію об’єкта «Укриття», ліквідатори стали вважати цей день своїм.

У 1994 році громадські організації чорнобильців України зверталися до керівників держави з проханням, щоб по календарю відзначався день учасників ліквідації чорнобильської катастрофи. Їх не почули, і вони самостійно почали відзначати цю дату. Їм офіційно дозволяли це робити — виділяли почесну варту, покладали вінки від керівників держави, іноземних посольств і громадських організацій. Але визнання цього дня на державному рівні не було. Це сталося лише 2006 року, після підписання 10 листопада указу Президента України.
Надання державного статусу Дню ліквідатора — це ще одне нагадування суспільства про проблеми ліквідаторів-чорнобильців, найважливіші з яких — мізерний розмір пенсії, недостатнє медичне обслуговування, незабезпечення житлом тощо. З цими проблемами пов’язана й інша — статусу ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Офіційно стали називати ліквідаторами тільки перші 5 тисяч тих, хто в неймовірно складних і небезпечних умовах зводив ту захисну споруду, їм і видали відповідні посвідчення. А з 1992 року всім іншим, хто був причетний до ліквідації аварії, почали вручати посвідчення потерпілих від Чорнобильської катастрофи.
Усього в ліквідації планетарної катастрофи на ЧАЕС брало участь понад 650 000 осіб з усього Радянського Союзу, з яких більше половини були пожежники, військовослужбовці, міліціонери, медики, автомобілісти, авіатори, інженери, вчені, будівельники, шахтарі — представники України.
Вони збудували захисну споруду і тим самим захистили людей і довколишнє середовище не лише України, а й багатьох країн світу від страшного невидимого ворога — смертоносної радіації. Тож вклонімося Героям незабутнього мирного 1986 року! Не забуваймо їх ніколи!
Сьогодні в Києві, Славутичі та інших містах і селах відбудуться акції вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
На знімку: жовтень 1986 — завершено будівництво перекриття реактивного залу 4-го енергоблоку.
Фото з архіву Укрінформ.
Яків ГАЛЬЧЕНКО. 

Немає коментарів:

Дописати коментар