-->

23.01.12

Чорнобильський бунт. Дубль два


фото: Йосип Марухняк
Після місячної перерви чорнобильці знову готові до протестів

Львівські чорнобильці мають намір удатися до вуличних акцій. Причина — попри обіцянки влади, гарантовані законом виплати не відновили. Першими минулого тижня на одноденний протест до Львівської ОДА вийшли представники громадської організації «Діти Чорнобиля».

Нагадаємо, торік, у листопаді та грудні, Україну охопили протести чорнобильців. Ліквідатори аварії, а також особи, які постраждали через неї, вимагали, щоби влада виконала рішення судів щодо виплати їм підвищених пенсій, установлених згідно з чинним законодавством. Найбільші протестні акції відбулися в Києві, Донецьку, Дніпропетровську, Харкові, Тернополі та Львові. Чорнобильці брали в облогу відділення пенсійних фондів і розбивали на вулицях намети. Кульмінацією стало знесення силовиками наметового містечка в Донецьку, під час якого загинула одна особа. Проте в середині грудня акції припинили. Влада в регіонах пообіцяла, що знайде гроші в обласних бюджетах для виплати одноразової матеріальної допомоги, а також запевнила протестувальників, що їхні вимоги розглянуть на рівні Кабінету Міністрів. Минув місяць, а обіцяного чорнобильці так і не дочекалися. За словами Валентини Буренок, голови ГО «Діти Чорнобиля Львівщини», матеріальну допомогу з бюджету Львівської області справді виділили, однак це була сума 400 тисяч гривень, щодо розподілу якої є більше запитань, аніж відповідей. Натомість про повернення заборгованих виплат ніхто не говорить.

— Маємо рішення судів, якими було встановлено, що дії пенсійного фонду з невиплати гарантованих надбавок для ліквідаторів і тих, хто постраждав унаслідок аварії на ЧАЕС, є незаконними. Пенсійний фонд зобов’язали все виплатити. Але торік у листопаді ці виплати припинили, — розповіла «Газеті»

В. Буренок. — Хочу нагадати, що чиновник, який віддає або виконує злочинні накази, повинен нести за це кримінальну відповідальність. Чому досі мовчить прокуратура? Одна з наших теперішніх вимог — виконати рішення судів: виплатити заборгованість за останні два місяці минулого року та правильно нараховувати виплати цьогоріч. Також вимагаємо звільнити начальника обласного пенсійного фонду Олександра Другова, який порушив закон і не виконав рішення суду.

Разом із частиною львівських чорнобильців на протести вийшли в Черкасах і Донецьку. На Сході мітингувальники вимагають особистої зустрічі та пояснень від прем’єр-міністра Миколи Азарова, погрожуючи звертанням у міжнародні суди. Щоправда, виходити на мітинги поки що готові не всі. За словами Всеволода Смеречинського, голови Львівської обласної організації «Союз Чорнобиль України», наразі триває паперова вій­на з владою.

— Працюємо над тим, щоб уряд усе ж почав дотримуватися закону, — розповів він. — Перші кроки вже зробили. Постанова Кабміну №1210 трохи вирівняла ситуацію щодо ліквідаторів: документ визначає розміри пенсійних виплат у дещо більшому розмірі, ніж було раніше, хоча вони не досягають рівня того, що мало би бути за законом. Нині відбувається перерахунок пенсій. Щоправда, заяви М. Азарова про те, що середня пенсія ліквідаторів становитиме приблизно п’ять тисяч гривень, не відповідають дійсності. На Львівщині сума виплати сягатиме 3,5 тисячі гривень. Загалом така ситуація нас не влаштовує. Ми підготували звернення до президента та прем’єр-міністра з вимогою виправити її. Боротьба триває, але стояти біля пенсійного фонду чи ОДА нині неефективно.

Однак зовсім відмовлятися від вуличних акцій чорнобильці не планують. Вони переконують: протести будуть, якщо влада не зверне уваги на їхні вимоги. При цьому, як запевнив «Газету» В. Смеречинський, мітинги відбуватимуться не в регіонах, а в Києві.

Немає коментарів:

Дописати коментар