-->

26.01.12

КС вирішив, що суди в суперечках із чорнобильцями мають враховувати позицію Кабміну

Конституційний Суд виніс рішення у справі соцвиплат "чорнобильцям": тепер їм повинні виплачувати такий розмір пенсій, який установив Кабінет міністрів.

Своє рішення Конституційний Суд оприлюднив на засіданні суду, пише "Дело" з посиланням на "Українські новини".

КС зазначив, що суди при розгляді суперечок про соціальний захист громадян можуть застосовуватинормативно-правові акти Кабміну, видані в рамках його компетенції на підставі Бюджетного кодексу й закону "Про державний бюджет" на відповідний рік.

"Суди під час вирішення суперечок про соціальний захист громадян керуються зокрема принципом законності", - зазначається у рішенні суду, прийнятому за поданням правління Пенсійного фонду.

"Цей принцип передбачає застосування судами законів України, а також нормативно-правових актів відповідних органів державної влади, виданих на підставі, у рамках повноважень і способів, які передбачені Конституцією й законами України, у тому числі нормативно-правових актів Кабінету міністрів, виданих у рамках його компетенції на підставі виконання Бюджетного кодексу, закону про державний бюджет на відповідний рік і інших законів України", - ухвалив КС.

Також КС визначив, що у повноваження Кабміну входить регулювання порядку й розміру соціальних виплат і допомоги, які фінансуються за рахунок держбюджету відповідно до Конституції й законів.

27 грудня КС оприлюднив рішення, яким визнав конституційними положення закону про держбюджет на 2011 рік, згідно з якими Кабміну було надано право визначати порядок і розміри соціальних виплат особам, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи, дітям війни й особам, звільненим із військової служби, виходячи з наявного фінансового ресурсу Пенсійного фонду у 2011 році.

За останні три роки в Україні було подано понад тисячу позовів від "чорнобильців і "афганців", які вимагають виплат соціальних пільг у повному обсязі.

Кабмін спочатку заявив, що позови пільговиків потягнули майже на 19 млрд гривень, а пізніше уточнив, що всього на 7 млрд гривень.

Кабмін усіляко затягував виплати за рішеннями судів, аргументуючи це відсутністю грошей у бюджеті, але не жалуючи грошей на підготовку до Євро-2012.

Наприкінці 2011 року "афганці" і ще більше "чорнобильці" протестували проти скорочення або невиплат їм пенсій та інших нарахувань, належних їм за рішеннями судів і законом.

Постійне посилання: http://www.pravda.com.ua/news/2012/01/26/6933952/

6 коментарів:

legion сказав...

Вот и новый нам подарок от правительства. Возникает вопрос- зачем нужна Украине Верховная Зрада? Все законы которые она принимает для исполнительной власти можно не выполнять. Сам себе хозяин Кабинет Министров. Сам готовит постановления, сам их выполняет. Что им эта обосранная Верховная Рада.

Виктор сказав...

А нахрена этот конституционный суд, что зек говорит, то и пишут, ещё и 66 миллионов профукивают за год на 380 человек, с них 18 обосраных судей.

legion сказав...

Витя согласен с тобой на все 100%. Начинаем работать и подымать людей на весну. Сейчас нельзя, По морозим. И на хрена в нашем законе станционщики? Пусть идут по своему закону как и все работники других станций. По списку Н-1 и по профзаболеванию. Какие с них ликвидаторы. Примазанные. Еще и ксивы инвалидов войны имеют. А Тибибко,Клюев с Азаровым их кришует.

Ангелина сказав...

Да,ребята вы правы.В стране начался полный бедлам,кто больше урвёт у народа,не важно чернобыльцы,афганцы или (это вообще не укладывается ни в какие рамки) дети войны ,которых осталось единицы и им уже всем за70 лет.КОЩУНСТВО.Ещё любит власть церковь посещать не боясь,что придётся отвечать за все свои преступления.А им придётся вначале ответить перед народом.Весной им покажут на что ещё способен народ ,который они обдирают и унижают!

vladimir razvedrota сказав...

Удивляюсь способности нашего народа с каждым разом выбирать всё хуже и хуже и его способности погружаться всё глубже и глубже! И меня всё чаще терзают сомнения, что на будущих выборах что-то изменится...Звучит цинично, но правдиво, так, что определяйся народ среди тех, из кого и выбрать-то некого!

Виктор сказав...

Новий костюм – старий вертеп.
І був совдеп, і є совдеп.
Хоч прапори здіймай до хмари,
Під саму шию шаровари,
На лобі тризуб намалюй –
І був холуй і є холуй.
Чи двохголового орла
У центрі кожного села
Постав на радість «гасподіну»,
І доклюєте Україну.

А ми ж так вірили наївні,
Що заспівали треті півні,
Що зникла давня чортівня,
Діждали пресвятого дня,
Відродження і різні штучки,
Стояли, взявшися за ручки:
Це ж від Луганська і до Львова
Держава! Воля! Слава! Мова!
Хотіли вилізти з ярма.
А де ж та правда? А нема.

Бо ті, що розпинали Стуса,
Козацькі запустили вуса,
Навчились українських слів
І записались до хохлів.
А ті, що проклинали Бога,
Сьогодні підпилявши роги,
Ідуть, ховаючи хвости,
До церкви слинити хрести.
Народу злидні та дірки,
А їм фортуни та зірки,
Із награбованих грошей
Дають на храм і на музей…
Як і тоді, щодня, щодня –
Брехня, брехня, брехня, брехня…
Хотіли вилізти з ярма.
А де ж та правда? А нема.

Ю.Сегеда

Дописати коментар