-->

18.02.12

Преса про подвійні стандарти українських можновладців

Оглядачі констатують, що успіхи Януковича у посиленні особистої влади очевидні

Українські тижневики пишуть про підсумки двох років діяльності Віктора Януковича як президента, розмірковують про причини недовіри пересічних українців до влади, а також 100 днів Анатолія Могильова на посаді прем’єра Криму.

Імідж ніщо, влада понад усе

25 лютого виповниться два роки з дня інавгурації Віктора Януковича як президента України, нагадує останнє число тижневика "Фокус" (№7). Підбиваючи підсумки його роботи за цей час, "Фокус" зазначає, що найбільшим досягненням Януковича стало не обіцяне "покращення життя" мільйонів українців "вже сьогодні", а концентрація особистої влади.

"Міцна більшість у Раді, повністю контрольований Кабмін прем’єра Миколи Азарова, чергова конституційна реформа, лояльні силовики, які порушили десяток кримінальних справ щодо опозиціонерів і кинули за грати Юлію Тимошенко і Юрія Луценка, – успіхи Януковича у посиленні особистої влади очевидні" - пише "Фокус".

Що ж до перевиборчих обіцянок Януковича - кандидата у президенти, тижневик з гіркотою констатує: "За два роки президенства Віктор Янукович забув про більшість своїх передвиборчих обіцянок, а міжнародний імідж і особистий рейтинг проміняв на необмежену владу і арешт Юлії Тимошенкою".

До речі, про рейтинг. "Фокус" зазначає, що за два роки при владі Янукович повторив рекорд свого попередника Віктора Ющенка, втративши підтримку 75 % виборців. "Якщо так буде й надалі, то до наступних президентських виборів Янукович ризикує прийти з 3-5% підтримки", - підсумовує тижневик.

"В атмосфері недовіри"

"Про і брак довіри до них з боку українців розмірковує останнє число тижневика "Корреспондент" (№6).На думку тижневика, головна проблема розвитку України – це недовіра до влади з боку населення через безкарні зловживання і навіть скоєння злочинів високопосадовцями і їх підлеглими. Пересічні українці вже добре засвоїли "подвійний стандарт сучасної України", пише "Корреспондент": саме вони повинні жити за законом, а ті, що при владі - "як завгодно".Тижневик наводить низку прикладів дій, які завдали ніщивної шкоди іміджеві український політиків, через що вони стрімку втрачають довіру своїх виборців.

"Один з останніх - 450 тисяч доларів ... Таким бонусом партія влади винагороджує парламентарів, які залишають лави опозиції ...Найбільш курйозний – це "Кадилак", подарований доброзичливцями колишньому голові МВД Анатолію Могильову. Найбільш буденний – численні розкішні помешкання у дорогих передмістях Києва , власники яких все життя отримували від держави скромну зарплатню. Найбільш болючий і масштабний - президентські землі і палаци Межигір’я".

"Корреспондент" пише, що, не задумуючись про наслідки своїх дій, українські можновладці роблять дуже велику помилку: влада не тільки втрачає підтримку виборців, а й викликає недовіру і роздратування до необхідних і правильних кроків.

"Щоб бути ефективною, владі потрібна довіра. Довіра базується на її репутації, а репутація – це чесне ім’я. Які б реформи не виписували в країні, які б зусилля не докладали для їхнього втілення чиновники, без довіри і кредиту довіри вони залишаться невиконаними", переконує "Корреспондент".

Анатолій Могильов: "Щось уже зробив"

Свій сотий день на посаді прем’єра Криму цього тижня Анатолій Могильов відзначив повною відмовою стосовно підбиття підсумків та оцінок своєї діяльності, повідомляє останнє число тижневика "Дзеркало тижня" (№ 6) .

"Хай мене оцінюють кримчани. Це буде найкраща оцінка. Я вважаю, що ще дуже багато чого не встиг зробити і щось уже зробив", - цитує Могильова газета і пропонує перелік найбільш резонансних "проектів", розпочатих за його прем’єрства .

"Відразу ж після призначення Могильова вісім фірм, похідних компанії, афілійованої з братами Клюєвими і з Сім’єю, отримали наділи землі під нові сонячні станції. Прискореними темпами ведуться пошуки оптимальної кількості прибережної землі для нового туристичного містечка між Саками і Євпаторією, яке планують відкрити у 2014 році ... Тому Борис Колесніков уже в середині квітня має презентувати президентові концепцію та майстер-план освоєння Західного Криму. Заявляється, що з 9 мільярдів доларів, необхідних на реалізацію цієї програми, тільки один мільярд буде бюджетний, решту має влити приватний інвестор. Щось схоже спочатку ми вже чули — на перших етапах підготовки до Євро-2012", - пише "Дзеркало".

А от іще один "інвестиційний проект" від клубу "Кедр", що, за інформацією тижневика, заснований "друзями президента" Ю.Бойком, В.Демішканом і С.Тулубом, які відтяли майже 9000 гектарів угідь на території Великої Алушти, включно із заповідним Аю-Дагом.

"Прем’єр Могильов назвав високопоставлених держслужбовців великими інвесторами, які вкладатимуть значні кошти у розвиток території. Але від прямої відповіді на запитання журналістів, де можна ознайомитися з цим інвестпланом, прем’єр-міністр ухилився", - додає "Дзеркало тижня".

На думку тижневика, лише протести жителів півострова змусили очільника Криму зупинити "прихватизацію" Юсуповського палацу і корпусів НДІ імені Сєченова в Ялті, проте й досі невідомо, якою буде подальша доля цих об’єктів.

Підготувала Наталка Матюхіна, Служба Моніторингу Бі-Бі-Сі

Немає коментарів:

Дописати коментар