-->

15.05.12

Поліпшення соціального захисту чорнобильців є для уряду пріоритетним завданням - Лідія Дроздова

26 квітня весь світ відзначатиме сумну дату - чергову річницю аварії на Чорнобильській АЕС. Ця масштабна трагедія не лише сколихнула увесь світ, але й поділила життя українців на «до» і «після» неї.
Як держава турбується про чорнобильців та про їхні сім'ї? Чи належним є соціальний захист людей, які змушені були покинути рідні домівки і потрапили до категорії «евакуйованих»? Чому на 26-му році після аварії на ЧАЕС громадськість просить державу звернути особливу увагу на «дітей Чорнобиля»? Про це та інше кореспондент УКРІНФОРМу розмовляла із заступником міністра соціальної політики Лідією Дроздовою.

- Лідіє Миколаївно, якою на сьогодні є чисельність громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи?

- 26 років відділяють нас від 26 квітня 1986 року - дня небаченої катастрофи, наслідки якої не дають і, вочевидь, не даватимуть спокою людству ще багато років. Але назавжди залишиться у серцях людей невмируща пам'ять про солдатів атомного фронту, тих, хто пішов тоді у ядерний вогонь, щоб зупинити ланцюгову реакцію смерті.

Нині статус громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, мають 2 млн 186 тис 469 осіб. Серед них 115 тис. 268 інвалідів та 476 тис. 759 дітей. Станом на 1 січня 2012 року, в органах праці та соціального захисту населення перебувало на обліку 249 тис. 688 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та 1 млн 936 тис. 781 потерпілих від неї.

- Ці дані, напевне, не є стабільними і змінюються з року в рік. Якою є тут динаміка?

- Маєте рацію. Загальна чисельність постраждалих громадян у 2012 році порівняно з 2011 роком зменшилася на 24 тисячі осіб або на 1%, зокрема, потерпілих дітей поменшало майже на 6 тисяч.

Поряд з цим, спостерігається тенденція до зростання кількості осіб, віднесених до категорії 1, тобто інвалідів - як із числа учасників ліквідації наслідків аварії, так і серед потерпілих осіб. Якщо у 1995 році їх налічувалося близько 40 тисяч осіб, то на даний час - 115 тисяч дорослих, а також 2,7 тисяч потерпілих дітей-інвалідів. 58% загальної чисельності інвалідів становлять саме ліквідатори. Їх чисельність, порівняно з минулим роком, зросла на 1,2% або на 813 осіб.

- Зараз, як відомо, чимало особових справ громадян пільгових категорій перевіряються правоохоронними органами. Якою мірою це може вплинути на статистику учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС?

- Контроль за дотриманням Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та вирішення спірних питань визначення статусу ліквідаторів покладено й на наше міністерство.

При Мінсоцполітики створено Комісію зі спірних питань визначення статусу осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Лише протягом І кварталу нинішнього року на її засіданнях ми прийняли рішення по 165-ти спірних справах.

Тепер Державною фінансовою інспекцією України проводяться ревізії фінансово-господарської діяльності територіальних підрозділів Пенсійного фонду України щодо правильності призначення пенсії, різних видів допомоги і компенсацій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Окрім того, особлива увага приділяється й обгрунтованості видачі документів, що слугували підставою для призначення пенсій, різних видів допомог і компенсацій.

У разі встановлення неправомірності визначення статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС органи Державної фінансової інспекції надсилають документи на розгляд Комісії для прийняття відповідного рішення.

Комісією на засіданнях опрацьовано 41 таку справу, з них підтверджено статус учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 15 особам, визнано безпідставною видачу посвідчення ліквідатора 11 особам, решту документів надіслано на доопрацювання облдержадміністраціям.

Найближчим часом за результатами перевірки Державної фінансової інспекції будуть розглянуті на засіданнях Комісії ще 276 справ.

- Яким є соціальний захист чорнобильців?

- Поліпшення соціального захисту чорнобильців є для уряду пріоритетним завданням. Кожного року відбувається поступове підвищення конкретних державних соціальних гарантій для цієї категорії громадян з урахуванням фінансових можливостей державного бюджету.

У Законі України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» видатки на соціальний захист та пенсійне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, враховані у загальному обсязі 12,2 млрд грн, що на 49,3 % більше, ніж у минулому році.

У 2011 році було відновлено програму забезпечення чорнобильців житлом. Тоді ж на ці цілі держава спрямувала 44 млн грн. У бюджеті ж 2012 року було передбачено 50 млн грн, тим часом зараз ця сума вже збільшена до 150 млн гривень.

У чотири рази торік було підвищено грошову компенсацію і на дітей, які не харчуються у загальноосвітніх школах, професійно-технічних закладах освіти, студентів коледжів та технікумів (училищ), розташованих та територіях радіоактивного забруднення. Зокрема, для дітей у віці від 6 до 10 років - із 40 до 180 грн, від 11 до 14 років - із 45 до 185 грн, від 15 до 18 років - із 50 до 190 грн на місяць. Зазначений рівень компенсації забезпечується й у нинішньому році.

Окрім того, у 2012 році збільшено також проти минулого року на 88,5 % видатки на комплексне медико-санітарне забезпечення і лікування - із 11,5 до 21,3 млн грн. А нещодавніми змінами до державного бюджету на 2012 рік вже передбачено 28,7 млн грн. Таким чином, загальний обсяг фінансування зріс до 50 млн грн. Медичне обслуговування буде значно поліпшено для близько 115 тис осіб.

Зросли також на 43 % видатки на забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації - із 361,4 до 516,9 млн грн. До цієї суми додатково виділено ще 97,4 млн грн, довівши фінансування до 614 млн грн. У підсумку це дасть змогу забезпечити потребу кожного інваліда протезом та кріслом-коляскою.

- А як покращуватиме держава пенсійне забезпечення чорнобильців?

- Із прийняттям Кабінетом Міністрів постанови від 23.11.2012 № 1210 із січня нинішнього року підвищено розміри пенсій по інвалідності, що настала внаслідок Чорнобильської катастрофи, та у зв'язку з втратою годувальника з числа ліквідаторів, щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, щомісячної компенсації сім'ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. Для підвищення таких пенсійних виплат у державному бюджеті на 2012 рік передбачено додатково 2,2 млрд грн.

За інформацією Пенсійного фонду України, підвищення пенсії проведено 48,3 тис. інвалідам-ліквідаторам. Завдяки цьому середній розмір пенсії збільшився з 1803,13 грн у грудні 2011 року до 3539,11 грн, зокрема, для інвалідів 1 групи - із 2213,26 грн до 4402,5 грн, інвалідів 2 групи - із 1964,03 грн до 4012,64 грн, а у інвалідів 3 групи - із 1513,71 грн до 2719,98 грн.

Були також проведені перерахунки виплат і понад 30,7 тис. особам, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою. Середній розмір пенсії для таких осіб зріс із 872,51 грн. до 1024,79 гривні.

Принагідно зауважу, що впродовж останніх років уряд подбав і про стабільне зростання розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. У зв'язку з цим постійно зростали розміри щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, та щомісячної компенсації сім'ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. Вони підвищувалися пропорційно зростанню прожиткового мінімуму: у 2009 році - на 15%, 2010 році - майже на третину, у 2011 році - майже на 10% та вже у 2012 році - на 5% . У результаті, скажімо, розмір додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, інваліда 1 групи - учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з 1 квітня 2012 року становить 419 грн на місяць.

- Проте чимало людей все ще змушені отримувати мінімальні виплати, оскільки не можуть підтвердити свої заробітки через втрату архівів, ліквідацію підприємств чи військових частин.

- Нині уряд створив Робочу групу з узагальнення проблемних питань, пов'язаних із призначенням пенсій таким особам. Цей орган має статус міжвідомчого, тому до його складу входять представники понад 10 органів державної влади.

Робоча група опрацьовує коло проблемних питань, зокрема, щодо можливості видачі довідок про заробіток особам за виконання робіт в зоні відчуження у 1986-1990 роках, у тому числі й тим, хто виконував службові обов'язки в зоні відчуження під час проходження військової служби, але чиї підприємства, установи, організації, військові частини та інші військові формування були ліквідовані без правонаступника.

- А яка ситуація щодо пільгового забезпечення автотранспортом?

- Сьогодні на обліку для забезпечення спецавтотранспортом в органах праці та соціального захисту населення перебуває 81 758 інвалідів, з яких 13 274 - чорнобильці. У держбюджеті-2012 для цієї мети передбачено 87,4 млн грн, що дасть можливість забезпечити близько 1 380 інвалідів автомобілями.

Тим часом, хочу наголосити, що для вирішення проблеми із забезпечення всіх інвалідів спецавтотранспортом державі необхідно спрямувати понад 4,8 млрд грн, що, як самі розумієте, за нинішніх економічних умов є не реальним.

Не менш життєво важливим питанням для батьків є, напевне, й турбота держави про оздоровлення їхніх дітей. У 2012 році планується оздоровити у складі організованих груп понад 53 тис. дівчаток та хлопчиків, дітей віком до 10 років у супроводі одного з батьків чи особи, яка їх замінює, - більше 12 тис., а віком від 18 років - понад 28 тис.
Наразі триває процедура закупівлі послуг санаторно-курортного лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Після її завершення ми обов'язково оприлюднимо перелік санаторно-курортних закладів, які надаватимуть такі послуги.

Наталія Андрусенко,

1 коментар:

Kuznja56 сказав...

Що вона меле? Якщо так все гарно, чому стільки не довольних чорнобильців? Вона напевно хвора...! Або тупо по Азаровськи гонить знову нам лапшу...!

Дописати коментар