-->

20.07.12

Сумська комунальна аптека №113 працює в звичному режимі

Сьогодні, 19 липня, сумська аптека №113 відновила свою роботу після завершення в ній переобліку і для обслуговування гостинно запросила перших відвідувачів – пільгову категорію населення, людей, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

З цієї нагоди в цьому комунальному підприємстві сьогодні побували заступник голови обласної ради Іван Ребенко, депутат облради, начальник управління майном обласної ради Анатолій Линник та голова громадської ради при облдержадміністрації, заступник голови постійної комісії обласної ради Володимир Демура. Вони ознайомилися з роботою аптеки, поспілкувалися з її працівниками, зустрілися із завідувачем комунального підприємства обласної ради «Аптека №178» Геннадієм Вороною, головним лікарем обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення Тетяною Вітюк, ліквідаторами аварії на ЧАЕС, пацієнтами лікувального закладу.

- У роботі аптеки відбуваються зміни на краще, – говорить завідуючий аптекою №178 Геннадій Ворона. – Внаслідок реорганізації фармацевтичної галузі міста вона стала підрозділом нашої аптеки №178. За нею повністю зберігаються функціональні обов'язки щодо забезпечення лікарськими засобами «чорнобильців». Уже укладено відповідну угоду на подальше обслуговування хворих. Вчора і сьогодні завозимо замовлені ліки. Тож переконаний: стан забезпечення хворих лікарськими засобами лише поліпшуватиметься.

Процес реорганізації мережі комунальних аптек відповідно до рішення обласної ради знаходиться на постійному контролі в очільника найвищого представницького органу Сумщини Геннадія Михайленка. За його дорученням заступник голови обласної ради Іван Ребенко та начальник управління майном облради Анатолій Линник зустрілися з представниками громадських організацій «чорнобильців» Лідією Сомко та Олександром Симоненком. Громадські активісти висловили свою стурбованість загрозою втрати в разі реорганізації можливості користуватися аптечним закладом, який розташований на території диспансеру радіаційного захисту населення, чи незручностями в одержанні ліків за безкоштовними рецептами. Але під час дружньої розмови депутати завірили лідерів громадських організацій ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, що у ході реорганізації аптечної мережі всі повноваження щодо забезпечення пільгових категорій ліками будуть збережені, ситуація має тільки покращитися. Саме цю мету переслідували в обласній раді, коли приймали рішення про реорганізацію аптек.

Сьогодні о дев'ятій годині в аптеці вже були люди. Мешканці сусідніх будинків звикли тут обслуговуватися, оскільки в цьому закладі і ціни на медпрепарати помірні, і рівень обслуговування досить високий. Це підтвердила в розмові, зокрема, і Галина Винокурова – вона як діабетик отримала необхідні ліки за безкоштовними рецептами.

«Відсьогодні аптека №113, як це і передбачено планом реорганізації, відновила свою діяльність, - зазначив начальник управління майном, депутат обласної ради Анатолій Линник. - На першому етапі аптека буде займатися реалізацією готових лікарських форм, а після отримання ліцензії розпочнеться і виготовлення лікарських засобів в умовах аптеки. Але це ніяким чином не повинно хвилювати громадян: процес виготовлення ліків в умовах аптеки на період до отримання ліцензії аптекою 113 тимчасово переданий іншому закладу. Пацієнти не відчують незручностей. Більше того, в планах розвитку комунального фармацевтичного підприємства передбачено суттєве поліпшення матеріальної бази аптеки № 113. Все це робиться для покращення медичного обслуговування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС».

У комунальному закладі обласної ради «Сумський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення» депутати поцікавилися ефективністю лікування. «Лікарі тут уважні, претензій до них немає, – розповідав інвалід першої групи Микола Безвін. – Умови лікування та харчування відповідають нашим потребам. Якби лише все це додавало здоров'я». Микола Григорович має право значну частину препаратів одержувати безкоштовно. Всі присутні пересвідчилися в тому, що необхідне лікування ліквідатор отримує в повному обсязі згідно з карткою призначень. Значну частину препаратів, як це і передбачено законодавством, він одержує безкоштовно. Єдине прохання від «чорнобильця» – допомогти вирішити проблему ліфтів у медичному закладі. Ця проблема стала добре відомою депутатам, і на черговій сесії, яка відбудеться 27 липня, необхідна сума коштів на відновлення роботи ліфтового господарства диспансеру буде виділена з обласного бюджету.

В основному задоволені лікуванням і інші «чорнобильці». «Харчування тут відмінне, ставлення лікарів та медсестер – найкраще, а хотілося, щоб і рівень забезпечення потрібними безплатними ліками було вищим, – нарікає пацієнт диспансеру, голова Охтирської громадської організації «Союз. Чорнобиль України» Геннадій Леонідович. – Окремі мої колеги не можуть пройти тут лікування по кілька років».

- Сумська область серед подібних регіонів України виділяє найбільше коштів на лікування одного хворого «чорнобильця», – коментує фінансову ситуацію із забезпеченням ліками пільгової категорії населення заступник голови обласної ради Іван Ребенко. – В цілому по країні виділяється в середньому 38,7 гривні на оплату пільгових рецептів одній людині, в нас же з обласного бюджету в 2011 році було виділено – 149 гривень, у поточному році – 177. Ще краща оплата пільгових рецептів у нашому обласному центрі, де на ці цілі виділяється додатково 264 тисяч гривень на рік з міського бюджету.

Проблеми, безумовно, є. Але налагодження конструктивного діалогу між «чорнобильцями», керівництвом медичних закладів та представниками обласної влади створює необхідні передумови для їх ефективного й швидкого вирішення. Піклування про захисників держави від Чорнобильської радіаційної загрози лишається одним з пріоритетів у роботі депутатського корпусу Сумщини.

Немає коментарів:

Дописати коментар