-->

24.07.12

П Р О Т О К О Л засідання Центральної Ради Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України»

12 липня 2012 року
с. Світязь Шацького району Волинської області пансіонат «Шацькі озера»

Головуючий – Андреєв Юрій Борисович – Президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України».
Секретар – Макаревич Надія Петрівна.

Присутні на засіданні 25 членів ЦР ВГОІ «Союз Чорнобиль України» із 39, а саме:
Андреєв Ю.Б.
Березін В.О.
Бондарчук С.С. – по довіреності Угрина В.П.
Болдескул А.О.
Болтенков В.М.
Бринін А.Е.
Вінник А.І.
Вовк А.А.
Волчанський І.П.
Геращенко О.В.
Деркач О.С. – по довіреності Лисого Б.О.
Кайдаш Н.І.
Кобчик В.П.
Коваль І.В. – по довіреності Стружка Є П.
Кухтей Р.А.
Лігун А.М.
Лисенко Ю.В.
Нечепоренко І.І.
Процик С.О.
Смеричинський В.Б.
Сокирка К.В.
Третьяк О.В. – по довіреності Олєйникова А.О.
Трубніков В.М. - по довіреності Стружка Є П.
Чуба В.П.
Якимчук В.А.

Присутні запрошені:

Лінник С.О. – помічник міністра МНС.
Шваля С.М. – головний спеціаліст Держагенства з управління зоною відчуження.
Батенко В.І. – помічник голови Держслужби з питань інвалідів та ветеранів.
Марушенко Н.М. – начальник Центру соціально-гуманітарної роботи.
Багай В.П. – НКРЗУ.
Лущик У.Б. – професор медичного наукового центру «Верітас».
Шевчук С.В. – головний спеціаліст Волинського обласного управління з питань надзвичайних ситуацій.
Саєнко Т.О. – ТОВ «Сальва» - фармація.
Гаврилюк О.І. – ст. науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею.
Колосюк А.М. – заст. начальника центру по соцвиплатах Волинської облради.
Гурківська О.В. – начальник УЗСВ Волинської облради.
Гусєва О.М. – завідувач радіологічним відділом Волинської обласної СЕС.
Єрофєєва Л.С. – заст. голови Шацької районної ради.
Марчук В.С. – завідувач центром радіаційного захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи обласної клінічної лікарні.
Нікітюк Л.А. – начальник відділу соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи головного управління праці, соціальних питань та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації.
Кравченко В.А. – завідувач центром радіаційного захисту ліквідаторів аварії на ЧАЕС поліклініки №1 м. Луцька.

Андреєв Ю.Б. запропонував

П О Р Я Д О К   Д Е Н Н И Й:

1. Розробка рекомендацій Уряду України по санаторно-курортному лікуванню чорнобильців.
2. Безпідставне затягування керівництвом Міністерства соціальної політики України створення Міжвідомчої комісії по реставрації заробітної плати учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС 1986-1990 років.
3. Різне.

Геращенко О.В. – у Порядок денний в розділ 3. «Різне» прошу внести питання про оцінку поведінки і виступу Президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Андреєва Ю.Б. на TV, де він розділив чорнобильців на «трусовозів і трусоносів». ВГОІ «Союз Чорнобиль України» не має опозиції. Всі області працюють по Статуту. В областях проводиться велика робота, щоб слово «ліквідатор» звучало. Ми їздимо за кордон, по наших школах і т.д.

Смеречинський В.Б. – пропоную дати пояснення самому вислову.

Вінник А.І. - має бути просто інформація-пояснення.

Андреєв Ю.Б. – пояснення саме просте – я сказав, що були ті, хто возив труси в Чорнобиль, а були ті, хто їх носив там на станції. І між одними і другими є велика різниця. По дозах опромінення різниця в тисячі разів, але «трусовози» просто знахабніли своїм здирництвом і мародерством.

Лігун А.М. – я, наприклад, в своїх трусах ходив по станції в червні 1986 року.

Андреєв Ю.Б. – брехня, такого не було.

Березін В.О. – я себе відношу до «трусоносів», бо я їх на ЧАЕС носив, а той хто там не був, то і не знає, що на ЧАЕС перед виконанням робіт проводилося повне перевдягання.

Андреєв Ю.Б. – голосуємо за пропозицію, щоб внести у Порядок денний в розділ 3. «Різне» питання «Оцінка поведінки і виступу Президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Андреєва Ю.Б.» на TV 1.

Голосували: «За» – 2 особи; «Проти» – 23; «Утримались» - немає.

Андреєв Ю.Б. - рішення не прийнято.
Центральна Рада ВГОІ «Союз Чорнобиль України»: пропонує Президенту ВГОІ «Союз Чорнобиль України» дати пояснення, чому він так висловився, але ні в якому разі не вибачатись перед тими, перед ким не потрібно.

Андреєв Ю.Б. – прошу затвердити

П О Р Я Д О К Д Е Н Н И Й:

1. Розробка рекомендацій Уряду України по санаторно-курортному лікуванню чорнобильців.
2. Безпідставне затягування керівництвом Міністерства соціальної політики України створення Міжвідомчої комісії по реставрації заробітної плати учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС 1986-1990 років.
3. Різне.

Голосували: «За» – 23 особи; «Проти» – 2 особи; «Утримались» - немає.

І. Андреєв Ю.Б. – рекомендації щодо ваучеризації санаторно-курортного лікування чорнобильців - я не відразу підтримав цю пропозицію Кобчика В.П. і Яценка В.М. Але після розмови з Борисюком М.М., який сказав, що потрібно записати середню вартість путівки, погодився. Я підтримав ці пропозиції і тепер середня вартість путівки буде визначатися Законом «Про державний бюджет» на поточний рік, а нормативні документи будуть прийматися не наказами Мінсоцполітики України, а постановами Кабінету Міністрів України. Визнаю свою помилку.

Кобчик В.П. – за моєю пропозицією пункт 2, деМінсоцполітики України мало право визначати порядок санаторного оздоровлення, виключили із всіх статей Закону України «Про статус…».

Андреєв Ю.Б. – зараз це будуть робити тільки Постанови Кабінету Міністрів України. Всі наші поправки були враховані. До нормативних документів дали пропозиції Донецька, Вінницька і Волинська обласні організації.
Ваучери повинні прийматися у всіх санаторіях, хоча є небезпека, що їх не захочуть признавати керівники провідних санаторіїв. Ваучер має забезпечуватися грошима і прийматися до оплати, не може бути на продаж, тому має бути іменним. Термін дійсності ваучера має бути який? 1 місяць?

Березін В.О. – питання корупції і раніше стояло гостро. Зараз самій людині потрібно договоритися з головним лікарем санаторію. Вихід є – якщо держава зразу дасть якісь пільги для санаторіїв при прийомі ваучерів, наприклад, зниження податків, то тоді особливих проблем не буде. Ваучер має бути ліквідним і дійсним 3 роки. Можна зібрати 2 ваучери і їхати в нормальний санаторій на нормальне лікування.

Андреєв Ю.Б. – якщо людина не отримала ваучер на санаторно-курортне лікування в цьому році, то вона залишається в списках на його отримання в наступному році.

Кобчик В.П. – потрібно дожити до того ваучера, а по їх продажу – те ж саме.

Болтенков В.М. – до 15 жовтня необхідно здати Ф-70 в соцзабез. Ваучерів так само не буде вистарчати, як і тепер путівок. Тепер відкат буде головним лікарям санаторіїв. Думаю, що з ваучерами мінусів буде більше, ніж плюсів.

Лігун А.М. - розгляд цього питання на користь бідних. Все буде вирішувати Кабінет Міністрів України. Одна велика помилка – внесення змін до нашого законодавства, самі допомагаємо Кабінету Міністрів України вносити зміни до Чорнобильського закону і зараз розгляд даного питання – це фарс. Чому до цього часу не було внесено ніяких пропозицій? Демченко виступав проти ваучерів.

Андреєв Ю.Б. – побоювання, що ваучерів буде менше безпідставні, їх буде більше так, як не буде «відкатів» на тендерах. Питання : яка буде середня вартість, а також як бути з 4-ю зоною і 3-ю категорією постраждалих. Я вважаю, що це більш оптимальний варіант. Закон прийнято. Давайте виробляти пропозиції по нормативних документах Уряду України.

Якимчук В.А. – якщо закон прийнятий,то ми його не змінимо, а пропозиції до нормативних документів можемо подати.

Кобчик В.П. – жодного разу влада не робила краще, вносячи зміни до нашого закону. Всі володіють інтернетом, окрім нас. Ми не знали про ці зміни 1 місяць і 1 день. Я почав всіх діставати своїми питаннями і мені було сказано, що все погоджено з ВГОІ «Союз Чорнобиль України», але Президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Андреєв Ю.Б. відповів, що нічого не погоджував. Нарешті нам вдалося викинути пункт 2 кожної статті та внести «повної середньої вартості, визначеної Законом України «Про держбюджет». Необхідно виробити Положення та створити комісію, щоб людина могла отримати кошти, компенсуючі середню вартість путівки (ваучера).
Вважаю, що слова Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. 20.06.2012р. - це неподобство, якщо перерахунок пенсій всім пенсіонерам зроблено за 2007 рік, а чорнобильцям – за 2006 рік. Я прошу терміново вирішити це питання. Евакуйованих необхідно виділити. Негайно потрібна зустріч по наших пропозиціях з Віце-прем’єр-міністром України – Міністром соціальної політики України Тігіпком С.Л. по цих питаннях.

Нечепоренко І.І. – я підтримую Кобчика В.П. Якщо сам Прем’єр-міністр України Азаров М.Я. сказав за 2006 і 2007 роки, то ми повинні звернутися до нього. Ваучери по санаторно-курортному лікуванню – якщо ми ще можемо якось вплинути на якийсь нормативний акт. І в законі написано: «позачергово, щорічно».

Андреєв Ю.Б. – Які пропозиції від Центральної ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України»?

Кухтей Р.А. – ми підтримуємо ваучерну систему по санаторно-курортному лікуванню. Наші санаторії працюють з березня по жовтень, а при ваучерах – зможуть працювати цілорічно.
Андреєв Ю.Б. - по першому питанню пропонується таке рішення:
На підставі робочої зустрічі з Прем’єр-міністром України М.Я. Азаровим, де він пообіцяв, що осучаснення заробітної плати учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС для нарахування пенсій буде проводитися на підставі середньої заробітної плати по Україні 2007 року, як і всьому населенню України, тому необхідно звернутися до Прем’єр-міністра України від Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» щодо виконання цієї обіцянки.
Ваучери по компенсації затрат за санаторно-курортне лікування чорнобильців мають бути обов’язковими і першочерговими для оплати для державного казначейства України.
Керівники санаторних закладів зобов’язані в першочерговому порядку приймати на санаторно-курортне лікування чорнобильців на підставі отриманих ваучерів.
Створити комісію ВГОІ «Союз Чорнобиль України» по розробці проекту Положення і Порядку санаторно-курортного оздоровлення чорнобильців в складі:
Кобчик В.П. – голова, Віце-президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України», голова товариства ветеранів-інвалідів ліквідації аварії на ЧАЕС;
Березін В.О. – заст. голови, голова виконкому ВГОІ «Союз Чорнобиль України»;
Кухтей Р.А. – член комісії, голова Волинського обласного добровільного товариства «Союз Чорнобиль»;
Вінник А.І. – член комісії, голова Харківської обласної організації ВГОІ «Союз Чорнобиль України»;
Сердюк О.І. – член комісії, директор «Березовські мінводи»;
Карпук В.Н. – член комісії, директор санаторію «Лісова пісня».

Термін виконання – до 20 серпня 2012 року.
Голосуємо за дане рішення.

Голосували: «За» – 25 осіб; «Проти» – немає; «Утримались» - немає.

ІІ. Андреєв Ю.Б. – щодо комісій по реставрації заробітної плати за роботу в зоні відчуження. Ультиматум необхідно направляти не на Віце-прем’єр-міністра України – Міністра соціальної політики України Тігіпка С.Л., а на Прем’єр-міністра України Азарова М.Я., потрібно добитися з ним зустрічі.
З приводу створення комісії по реставрації заробітної плати Мінфін, Мінюст, Мінекономіки, Пенсійний фонд України вишукують любі приводи, щоб відмовитися від Постанови. Пенсійний фонд України вимагає надавати Ф-122, яку практично отримати неможливо. В листі на Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. необхідно попередити Уряд України, що бездіяльність керівників Мінфіну, Мінюсту, Мінекономіки, Пенсійного фонд України, а також середньої ланки Мінсоцполітики України, провокує соціальний конфлікт між ВГОІ «Союз Чорнобиль України» та Урядом України. Це поверхнева політика - що ці керівники зможуть працювати в будь-якому складі Кабінету Міністрів України. Від обласних організацій йдуть заяви, що з кінця квітня 2012 року Мінсоцполітики України імітує конструктивний діалог з ВГОІ «Союз Чорнобиль України» і на місцях вимагають проведення засідання Президії ЦР ВГОІ «Союз Чорнобиль України» про невиконання положень Меморандуму Мінсоцполітики України.

Смеречинський В.Б. – до листа додати Меморандум, який має виконуватися.

Кобчик В.П. – пропоную знайти альтернативу реставрації зарплати – брати не мінімальну зарплату, а максимальну.

Болтенков В.М. – пропоную підняти пенсії всім групам інвалідів-чорнобильців на 1 тис. грн.

Вінник А.І. – я підготував листа на Віце-прем’єр-міністра України – Міністра соціальної політики України Тігіпка С.Л. з таким змістом:

Шановний Сергію Леонідовичу!

В зв’язку з тим що ряд військових частин, підприємств, організацій та установ за 20 останніх років з різних причин припинили своє існування, заполучити необхідні довідки для нарахування пенсій згідно постанови Кабінету Міністрів України №1210 від 23 листопада 2011 року частині чорнобильців не вважається можливим. Це призвело до того, що вони отримують пенсії в мінімальних розмірах.
Нам відомо, що з Вашої ініціативи відпрацьовуються пропозиції щодо урегулювання цих проблем шляхом створення комісій з реставрації заробітної плати учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1986-1990 р.р. за роботу в зоні відчуження. Ця позиція має підтримку також з боку Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» та її обласних осередків, в тому числі і нашої організації.

Голова організації А.І.Вінник

Питання:
Коли така комісія буде створена та почне працювати?
Пропоную в жорсткій формі направити листа на Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. з проханням взяти участь в засіданні Центральної ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України».

Андреєв Ю.Б. – пропонується наступне рішення:

Надіслати лист від імені Центральної Ради та Конференції ВГОІ «Союз Чорнобиль України» на Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. вказавши, що термін який він давав Віце-прем’єр-міністру України – Міністру соціальної політики України Тігіпку С.Л. щодо створення Міжвідомчої комісії, прошов, а пропозиції Мінсоцпролітики України щодо реставрації заробітної плати учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС - тільки кадровим військовослужбовцям (тобто тільки 1% від загальної чисельності ліквідаторів), це брутальний виклик тим, хто великою ціною ліквідували аварію на ЧАЕС. Відсутність представників міністерств на сьогоднішній Конференції свідчить, що керівництво міністерства ігнорує пропозиції ВГОІ «Союз Чорнобиль України».
На початку серпня провести окремо засідання Президії ЦР ВГОІ «Союз Чорнобиль України» з Порядком Денним «Виконання положень Меморандуму між ВГОІ «Союз Чорнобиль України» і Урядом України від 30 вересня 2011 року про співпрацю». Просити Прем’єр-міністра України М.Я. Азарова направити на це засідання відповідального представника Уряду України.

Голосуємо за запропоноване рішення.

Голосували: «За» – 25 осіб; «Проти» – немає; «Утримались» - немає.

ІІІ. Різне.
Центральна Рада ВГОІ «Союз Чорнобиль України»: пропонує Президенту ВГОІ «Союз Чорнобиль України» на сайті ВГОІ «Союз Чорнобиль України» дати пояснення, чому він так висловився про «трубовозів», але ні в якому разі не вибачатись перед тими, перед ким не слід.

Головуючий Ю.Б. Андреєв
Секретар Н.П. Макаревич


3 коментарі:

Ликвидатор сказав...

Когда же дойдет до ума руководителей Союз Чернобыль, что единое правильное решение, которое решит все эти проблемы, это дать ликвидаторам-инвалидам 10,8,6 минималок, как и написано в Законе.

Vlad сказав...

Андрюшка,а как ты будешь извиняься перед теми кому следует

kym egor сказав...

сборище предателей и срако лизов сначала нагадили а теперь создают вид рабочей обстановки 

Дописати коментар