-->

25.08.12

Уряд затвердив механізм реставрації заробітку для обчислення пенсій інвалідів-чорнобильців

Відповідно до чинного законодавства основним індикатором, який впливає на розмір пенсії інвалідів з числа учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи, є заробіток, який вони отримували в період роботи в зоні відчуження в 1986-1990 роках.

Це пов'язане з тим, що в зазначений час оплата праці ліквідаторів підвищувалася до п'ятикратного розміру в залежності від чотирьох рівнів небезпеки у зоні відчуження під час ліквідаційних робіт - чим вищим був рівень забруднення зони, тим вищою була і оплата праці.

Для нарахування пенсій інвалідам-чорнобильцям має бути надана довідка про заробіток, що видається підприємствами та установами, які проводили в свій час підвищену оплату праці і в штаті яких знаходилися ліквідатори під час участі в роботах по ліквідації катастрофи в зоні відчуження. Вказана довідка може бути видана і чинним на даний час правонаступником цих підприємств та організацій.

Проте чимало підприємств та організацій, де працювали нинішні інваліди-чорнобильці, ліквідовані без правонаступництва, тому деякі з цих людей не змогли отримати документи про заробіток для реалізації права на підвищену пенсію.

З метою вирішення даної проблеми Кабінетом Міністрів України 16.07.2012 прийнято постанову № 685 "Про комісії з визначення даних про заробітну плату (грошове забезпечення), одержану особою за роботу (службу) в зоні відчуження в 1986-1990 роках".

Зазначена постанова передбачає утворення в кожному регіоні України чотирьох відомчих комісій при обласних силових відомствах - облвійськкоматі, управлінні Міністерства внутрішніх справ, управлінні Служби безпеки України та управлінні Міністерства з надзвичайних ситуацій. Створюються також і центральні відомчі комісії при зазначених міністерствах і відомствах.

Новоутворені комісії покликані розглядати матеріали інвалідів-чорнобильців про оплату їх праці за час роботи в зоні відчуження та видавати їм довідки про заробіток для обчислення пенсій в підвищених розмірах.

Робота комісій буде зосереджена на інвалідах-ліквідаторах, які працювали або проходили службу в нині ліквідованих без правонаступництва військових частинах, інших військових формуваннях, органах та підрозділах внутрішніх справ або органах цивільного захисту, підприємствах, установах, організаціях, що перебувають у відомстві вказаних міністерств та СБУ.

На розгляд новостворених комісій інвалідам-чорнобильцям необхідно надавати заяву та копії наступних документів:

- перереєстрованого посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС категорії 1 та вкладку (із пред'явленням оригіналів);

- розрахункової книжки (грошового атестату) осіб рядового і начальницького складу, трудової книжки, роздаткових відомостей про виплату грошового забезпечення або картки розрахунку виплати грошового забезпечення за основним місцем служби військовослужбовців, інших даних про нарахування грошового забезпечення (за наявності); у разі відсутності зазначених документів подається завірений в установленому порядку витяг з особової справи про присвоєні військові (спеціальні) звання і проходження військової служби;

- довідки про періоди несення служби (виконання робіт), виданої військовою частиною (підприємством) або Галузевим державним архівом Міноборони, - для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, довідки Галузевого державного архіву CБУ, довідки інших галузевих архівів та архівів територіальних органів центральних органів виконавчої влади, центральних архівів та їх філій, Міністерства оборони Російської Федерації, витягу з журналу обліку виїздів у зону відчуження, в яких зазначаються дні виїзду на об'єкти (в населені пункти) зони відчуження;

- колективного договору або положення про оплату праці та преміювання, що були чинними на підприємстві у відповідний період (із зазначенням умов, показників та розмірів преміювання (у відсотках та карбованцях), умов та режиму роботи підприємства та заявника (із зазначенням змін, підсумованого обліку робочого часу та облікового періоду - місяць, квартал тощо) та фактичної оплати праці, наказів по підприємству, інших документів заявника;

- особового рахунку, табуляграми з планом рахунків (розшифрованими кодами) або довідки підприємства про фактично виплачену в 1986-1990 роках заробітну плату в зоні відчуження, у тому числі за її складовими (збережений середній заробіток, премії тощо), із зазначенням суми та дати виплати (за наявності);

- табеля обліку робочого часу заявника в зоні відчуження або шляхового листа (за наявності), що засвідчені печаткою підприємства, в складі якого виконувалися роботи з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, в якому зазначено період, фактично відпрацьований у зоні відчуження заявником;

- довідки, наказу чи іншого документа із зазначенням суми заробітної плати (грошового забезпечення), донарахованої заявникові за період до 1 січня 1991 р. і після 1 січня 1991 р. (за наявності).

Новостворені комісії знаходяться за такими адресами:

- при облвійськкоматі - м.Полтава, вул. Шевченка, 78-А;
- при управлінні МВС - м.Полтава, вул. Пушкіна, 83;
- при управлінні СБУ - м.Полтава, вул. Жовтнева, 39;
- при управлінні МНС - м.Полтава, вул. Маршала Бірюзова, 26/1.

Прес-служба Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області

Новини Полтавщини

4 коментарі:

Георгий сказав...

Эти слуги народа будут искать любые зацепки чтоб не выплачивать положенные нам деньги, опять готовить справки на справки еще справки их цинизму нет предела, ликвидаторы выполняли долг перед Родиной независимо от того какая у нас была зарплата дома, это прописано в законе кто и сколько должен получать, а когда послушаешь наших Кровосисев то они начинают нам теперь рассказывать,что пенсию сначала нужно заработать, а потом получать, следовательно нам нужно еще раз заработать, что-бы получать заработанное. Короче друзья пока мы не объединимся и не отстоим свое, они нас задавят у них механизмов на все случаи жизни для всех хватит и будет как у Шарикова, ДУШИЛИ-ДУШИЛИ, ДУШИЛИ-ДУШИЛИ,.....и.т.д. И последнее, эту власть нужно менять, притом СРОЧНО, все это пока цветочки, но если пойдут ягоды, то я честно говоря боюсь себе представить.

Валерий сказав...

И снова солдаты - срочники и те у кого была маленькая зарплата " за бортом ".
Только по закону,а не по андрееву.

LLLLLLL сказав...

А эти комиссии смогут объяснить:как продавец и повар, имеющие зарплату на момент ликвидации аварии 97руб. имеют пенсию - 8000грн., а лейтенант, у которого зарплата составляла 255руб., получает (спасибо господам Тигипко с Азаровым) новую пенсию в 3000грн.

повар и продавец сказав...

А вы узнавали,у вас правильно насчитана зарплата за чернобыль,или вы в зоне были 3раза.а то сидели в Ораном?А повар и продавец работали не выезжая из зоны и вообще не гоните за 8000тыс,такого нет и не было.Лейтенант загляните в свои документы и вспомните где вы были и в каком году а жабу с горла снимите---задушит!!!!

Дописати коментар