-->

16.08.12

Хто закрутить три болти?

Юрій Шпак
Сьогодні життя і здоров`я мільйонів українців триматиметься на одному болті залізної вентиляційної конструкції, оскільки закрутити інші три банально нікому.

Як відомо, "Чорнобиль" це не лише загальносвітовий бренд, відомий не гірше "Кока-коли", це чи не остання причина по якій від нас неможливо здихатись, яким би диктаторським не був політичний режим в країні.

Який би саркофаг не було побудовано, потенційна небезпека екологічних ускладнень, як мінімум для всієї Європи буде залишатись завжди. Навіть далека Австралія розуміє наші проблеми.

І ця небезпека вже сьогодні реальна - нещодавно просторах мережі з`явились фото свіжого ремонту вентиляційних систем аварійного енергоблоку.

Якщо коротко, то справа в наступному.

Велика вентиляційна труба, яку ми бачимо на всіх фото про Чорнобиль, і яка стала не менш відомим за Ейфелеву башту символом, заважає будівництву нового саркофагу. Отже, вирішили будувати нову трубу.

Хіба для нашої влади існують якісь проблеми? Роботу давай, і чим дорожче тим краще.

От і змайстрували - новенька труба вже має тріщини на стиках. І якщо впаде на саркофаг, то…доведеться його демонтувати і будувати новий.

Що станеться з радиаційним фоном за проміжок часу між будівництвом краще навіть і не думати, як і над тим скільки коштів треба буде на таке будівництво - ЄВРО-2012 відпочиває.

Чому ремонтні роботи були проведені з браком? Окрім банального нехлюйства та можливого розкрадання коштів/матеріалів, є ще одна можлива причина.

Радіаційний фон на території станції залишається дуже небезпечним.

Сучасні технології, на зразок роботизованих систем, не здатні повністю замінити людину, особливо на складних монтажних ділянках.

Робітники, які монтували трубу, мабуть, банально поспішали виконати роботу якомога швидше. А там де "швидше", там "аби як". Але чи можемо ми їх звинувачувати?

Ера самовідданих пожежників, які у 1986 році поклали свої життя заради нашого в перші дні катастрофи, минула.

Заради чого має ризикувати життям сучасний невідомий монтажник? Заради держави і народу? Нажаль, сьогодні це звучить смішно. Грошей? Сумнівно, що українські тарифні сітки передбачають зарплати, що компенсували б такі ризики для життя і здоров`я людини.

Людина багато може зробити за гроші, але більше вона здатна зробити за ідею.

Сотні японських робітників-пенсіонерів під час катастрофи на Фукусімі запропонували державі свої послуги з ліквідації аварії - заради збереження здоров`я молодих японців.

Неважко уявити за якою адресою посилатимуть українські пенсіонери-чорнобильці українську державу за аналогічних обставин. І, мабуть, їх можна зрозуміти.

Тому вже сьогодні життя і здоров`я мільйонів українців триматиметься на одному болті залізної вентиляційної конструкції, оскільки якісно закрутити інші три банально нікому.
 
 

1 коментар:

pom4er.klim сказав...

И так не только на новой вент. трубе, а везде, в любой отрасли, на любом, сколько - ни будь ответственном месте, ни какой чинуша, ни за что не в ответе. Потому и имеем вместо положенных четырех в надлежащих местах только один, но большой БОЛТ с хитровые---ой резьбой. Вкрутить бы нынешней власти недостающие три болта в одну гайку по шляпку, да с граверами. Может быть, тогда и встало бы все на свои места.

Дописати коментар