-->

16.09.12

Чорнобильці змінили дату проведення акції протесту


Інформаційне повідомлення Організаційного комітету з проведення акції протесту

У зв’язку з форс мажорними обставинами і неможливістю проведення зустрічі з Віце-прем'єр-міністром, Міністром соціальної політики України Тігіпко С.Л. та призначення дати переговорів з представниками протестуючих чорнобильських громадських організацій щодо вирішення наболілих проблем з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Організаційний комітет з проведення акції протесту оголошує про перенесення дати проведення акції протесту на 2 жовтня 2012 року на 10.00 год. 

Організаційний комітет з проведення акції протесту

*     *     *
Звернення до чорнобильської громадськості Організаційного комітету з проведення безстрокової акцій протесту  учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та громадян, евакуйованих  в 1986 році з 30-ти  кілометрової зони ЧАЕС

Дорогі брати і сестри!

Звертаємося до всіх, хто стояв пліч-о-пліч у горнила страшної біди, що у свій час насунулась на Україну і світ, а також тих, хто першим прийняв на себе удар радіоактивної Чорнобильської стихії!

Тоді, у ті важкі для країни часи, як і за великим рахунком донедавна, ми всі були рівні: не було серед нас ані шахтарів, ані колгоспників, ані вчителів, ані солдатів і офіцерів – ми з Вами ділили все порівну і нас об'єднувало одне слово - чорнобильці!

Вже 10 місяців, як за подачею центрального керівництва громадської організації "Союз Чорнобиль Україна", нинішньою владою нас розділено на заслужених і не заслужених, обраних і другосортних. Шляхом запровадження надуманих механізмів з виплат пенсій із заробітку, отримуваного за роботу в зоні ЧАЕС, більшість із нас опинилися на межі виживання. 

    Порушуючи Конституцію та чинне законодавство, нинішня влада підло принизила 87% тих з нас, хто за своїм соціальним статусом не міг тоді мати достойної зарплати. Єдиною нашою надією і впевненістю у завтрашньому дні на гідний залишок життя – були, є і залишаються незмінними Конституція та Закон України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", які чітко регламентують наші права та дають хоча б надію на збереження нашого життя.
Зараз ми доведені до відчаю і підійшли до того рубежу, за яким безнадійність і порожнеча. Все це відбувається на фоні того, що лише 13% обраних чорнобильців отримали статус VIP-пенсіонерів,  серед яких в основному колишні чиновники – високопосадовці та колишні працівники ЧАЕС, решта ж чорнобильців – змушені отримувати виключно мінімальні пенсій по інвалідності.

За своїми збоченими "понятиями", нинішня влада та  центральне керівництво "Союз Чорнобиль Україна"  підмінили закон, обов'язок, честь, гідність і совість на одне лише для них святе мірило – це власна кишеня.

Нинішні можновладці вважають, що всі наші домагання поліпшити наше становище – зухвалість, яка лише ображає їх, а будь які наші дії розцінюються не інакше – як протизаконні.

Нинішня влада не звертає уваги не лише на рішення судів, винесених іменем України, але й ніяк не реагує на звернення і пропозиції, що надходили від не проурядових громадських чорнобильських організацій, особистих звернень ліквідаторів і евакуйованих в 1986 році з 30 км зони ЧАЕС щодо розумного вирішення нагальних питань пенсійного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та виключно у рамках правового поля України.

Нажаль, всі наші волання залишаються марними, оскільки нинішні можновладці нас просто не чують, а  центральне  керівництво "Союз Чорнобиль України", з подачі тієї ж влади,  монополізувало право вирішення всіх життєво-важливих соціальних питань без урахування думок і побажань не лише громадських чорнобильських організацій, але і самих постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, що, фактично, становить більшість. Така ситуація не залишає нам нічого іншого, як вдатися до останніх засобів захисту своїх законних прав – до протестних акцій.

У зв’язку з викладеним, заявляємо про проведення з 2 жовтня 2012 року, з 10 год., безстрокової акцій протесту  ліквідаторів і евакуйованих в 1986 році з 30 км зони ЧАЕС, перед  будівлею Міністерства  соціальної політики  в  м. Києві, з вимогою – змінити своє ставлення до ліквідаторів та евакуйованих, шляхом коригування дискримінаційної та  антисоціальної Постанови Кабінету Міністрів України №1210 від 23 листопада 2011 року "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" та відновлення пенсійного забезпечення зазначених категорій громадян, згідно Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", в тому числі з урахуванням рішень судів.

Станемо пліч-о-пліч, як багато років тому,  без будь-яких політичних симпатій і вимог та доведемо нинішній владі, що ми  вільні і живі не тому, що бережемо себе, а тому що робимо справу життя!

У випадку налагодження діалогу і прийняття наших законних вимог, залишаємо за собою право відмовитись від заявлених акцій протесту.

Водночас оголошуємо про початок збору підписів з усіх регіонів України на підтримку акції протесту та висунутих вимог, для подальшого їх надання в Міністерство  соціальної політики України.

За дорученням  Організаційного комітету  з проведення акції протесту 
митрофорний протоієрей УПЦ, ліквідатор, інвалід 3 групи Борис Бродовський

******************************************

П Р О Е К Т

Р Е З О Л Ю Ц І Я

від 2 жовтня 2012 року учасників безстрокової акцій протесту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи з числа  учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та громадян, евакуйованих  в 1986 році з 30-ти  кілометрової зони ЧАЕС

Ми, підписанти цієї резолюції, представники громадських чорнобильських організацій, що не входять до складу "Союз Чорнобиль Україна", а також ті із представників "Союз Чорнобиль Україна", які не підтримують політику центрального керівництва цієї організації, зібралися на протестну акцію, щоб висловити своє невдоволення та незгоду з діями Кабінету Міністрів України, і зокрема Міністерства соціальної політики України, в частині ігнорування Конституції і Законів України щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та громадян, евакуйованих в 1986 році з 30 км зони ЧАЕС.

   Заявляємо, що "Союз Чорнобиль Україна" не відображає інтересів всієї чорнобильської спільноти, а тому не може виступати від імені всіх чорнобильців України у вирішенні питань їх соціального захисту. Особливо це стосуються пенсійного забезпечення та нарахувань пенсій із заробітку за роботу в зоні ЧАЕС.

Запропонований "Союз Чорнобиль Україна" механізм нарахування пенсій по інвалідності із заробітку в зоні ЧАЕС є протизаконний та антисоціальний, внаслідок чого, це призвело до того, що більшість чорнобильців (87%) отримують мінімальну пенсію.

За виконання в зоні ЧАЕС однакових робіт і в однакових умовах, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС отримують різні розміри пенсії по інвалідності. Приміром, після прийняття Постанови Кабінету Міністрів України №1210 від 23 листопада 2011 року "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи",  пенсіонери-інваліди 1 ї групи стали отримувати в рази менше ніж інваліди 3 ї групи, що є не прийнятним та абсурдним.

Підписання Меморандуму між "Союз Чорнобиль Україна" та Кабінетом Міністрів України не може нести у собі жодних юридичних наслідків, оскільки його положення торкнулися багатьох чорнобильців, які не належать до цієї громадської організації, і тим самим, згідно цивільного законодавства України, були порушені наші права, в тому числі як третіх осіб.

Виходячи з цього дія зазначеного Меморандуму і його юридичні наслідки, можуть поширюються на взаємовідносини сторін підписантів, тобто виключно на членів "Союз Чорнобиль Україна" і Кабінет Міністрів України.

У зв’язку з вищенаведеним та з метою відновлення соціальної рівності серед чорнобильців і зниженню соціальної напруженості,

В И М А Г А Є М О:

1. Негайної зустрічі з Віце-прем'єр-міністром, Міністром соціальної політики України Тігіпко С.Л. та призначення дати переговорів з представниками протестуючих чорнобильських громадських організацій щодо вирішення наболілих проблем з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

2. Негайного коригування Постанови Кабінету Міністрів України №1210 від 23 листопада 2011 року "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" в якій би містилися виключно норми і положення щодо порядку призначення пенсії по інвалідності, а не встановлення конкретних розмірів зазначених пенсій.

3. Негайного здійснення нарахування та виплат пенсії по інвалідності виключно за нормами статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи", де пенсії по  інвалідності, що  настала  внаслідок  каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської   катастрофи   можуть призначатися   за  бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990  роках,  у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно з законодавством.
В усіх  випадках розмір середньомісячної заробітної плати для обчислення  пенсії  за  роботу в зоні відчуження у 1986-1990 роках не може перевищувати 3,0 тис. карбованців.
Обчислення і призначення пенсій по інвалідності,  що  настала внаслідок каліцтва чи захворювання,  і пенсій у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи із  заробітку  за межами  зони   відчуження   провадиться  на  загальних підставах відповідно  до  Закону  України  "Про загальнообов'язкове державне пенсійне  страхування".
В усіх випадках  розміри  пенсій  для  інвалідів,  щодо  яких встановлено  зв'язок з Чорнобильською катастрофою,  не можуть бути нижчими:
по I групі інвалідності - 10 мінімальних пенсій за віком;
по II групі інвалідності - 8 мінімальних пенсій за віком;
по III групі інвалідності - 6 мінімальних пенсій за віком;
дітям-інвалідам - 3 мінімальних пенсій за віком.

4. Передбачити у Законі України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" кошти на погашення заборгованостей, які виникли внаслідок невиконання рішень судів Пенсійним фондом України щодо нарахованих і невиплачених пенсій по інвалідності та з правом успадкування зазначених сум у випадку смерті отримувача.

5. Створити при Кабінеті Міністрів України Громадську раду представників чорнобильських організацій з рівним їх представництвом, для постійного опрацювання та узагальнення пропозицій громадськості при прийнятті центральними органами державної влади рішень, з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.


Організаційний комітет  з проведення акції протесту

Немає коментарів:

Дописати коментар