-->

18.09.12

Довести участь у ліквідації аварії можливо лише в суді

Директор Департаменту соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Міністерства соціальної політики України Олена КРАВЧЕНКО відповіла:
— Питання визначення статусу осіб, постраждалих в результаті Чорнобильської катастрофи, врегульовано Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — закон) та Постановою Кабінету Міністрів від 20 січня 1997 року № 51 «Про затвердження Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — порядок).

Відповідно до статті 10 закону учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вважаються громадяни, які безпосередньо брали участь у будь-яких роботах, пов’язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження: у 1986—1987 роках — незалежно від кількості робочих днів, а у 1988—1990 роках — не менше 30 календарних днів. Також — ті, хто працював не менше 14 календарних днів у 1986 році на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки чи брав участь у їх будівництві.

Статтею 15 закону передбачено, що підставою для визначення статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС є період роботи (служби) у зоні відчуження, що має бути підтверджено відповідними документами.

Згідно з порядком видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 20.01.1997 № 51), учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС посвідчення видають на підставі одного з таких документів:
— посвідчення про відрядження в зону відчуження;
— військового квитка і довідки командира військової частини або архіву про участь у ліквідації наслідків аварії у зоні відчуження;
— довідки про підвищену оплату праці в зоні відчуження (із зазначенням кількості днів і населеного пункту).

Також повідомляємо, що посвідчення «союзного» зразка не є підставою для видачі посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відповідно до вимог зазначеного порядку.

Оскільки, згідно з витягом із наказу начальника 169-ї військової школи поварів від 13.08.86 № 169, Сидоренка М. В. відправили у відрядження в місто Овруч, яке розташоване за межами зони відчуження, на 30 календарних днів для виконання урядового завдання у складі військової частини 18876, то підстав для надання йому статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС немає.

ВІД РЕДАКЦІЇ

Встановити факт перебування в зоні відчуження та участі в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС можна за так званого процедурного встановлення факту, що має юридичне значення. Для цього необхідно звернутися з відповідним позовом до суду за місцем реєстрації «чорнобильця», надати перелік свідків, які можуть підтвердити перебування в зоні відчуження у певний час (ці свідки повинні мати статус ліквідаторів, який вони отримали, бажано, за час перебування в зоні, що збігається з вашим часом перебування), та інші докази перебування в зоні, наприклад, фотографії, публікації в друкованих ЗМІ, пояснення розташування будівельних або інших об’єктів у зоні відчуження, особливостей (правил) перебування у зоні, які були встановлені на той час.


Немає коментарів:

Дописати коментар