-->

03.10.12

Автомобілі, які ввозитимуть чорнобильці і ветерани війни в Україну, пропонують звільнити від мита

У ВРУ зареєстрували проект закону про внесення змін до статті 374 Митного кодексу України щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Відповідний документ є на сайті парламенту. Ініціатором законопроекту є заступник голови депутатської групи «Реформи заради майбутнього» у ВРУ Володимир Каплієнко.

У пояснювальній записці до проекту закону нардеп нагадує, що держава насамперед забезпечує автомобілями чорнобильців, інвалідів першої групи, ветеранів війни та учасників бойових дій.

На сьогодні, за інформацією Каплієнка, в Україні на черзі за своїм законним авто стоїть майже 82 тисячі неповносправних громадян. Минулого року на вказані цілі було передбачено 1147 автомобілів, в поточному році планується виділити понад 2 тисячі.

«З такими темпами, аби забезпечити нинішню чергу, треба майже півстоліття. Стає очевидним, що дочекатися такого жаданого транспорту більшість людей з особливими потребами просто не може», – зазначає народний депутат.

Тому своїм законопроектом він пропонує доповнити пункт 10 статті 374 Митного кодексу України новим положенням, згідно з яким при ввезенні (пересиланні) на митну територію України звільняються від оподаткування митними платежами автомобілі (загальною масою до 3,5 тонни) у кількості однієї одиниці за кожною товарною позицією, що ввозяться один раз на 5 років.

Цим правом користуватимуться особи, визначені пунктами 1 та 2 частини першої статті 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», або особи, визначені статтями 5-7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (учасники бойових дій, інваліди війни).


Немає коментарів:

Дописати коментар