-->

27.11.12

Цього року кількість путівок на оздоровлення для чорнобильців

Цього року кількість путівок на оздоровлення для чорнобильців - 450 штук, а потрібно 1076 - для дорослих і 201 – для дітей

Заступник голови облдержадміністрації Галина Пастух зустрілася із активістами чорнобильських організацій області. Формат зустрічі передбачав вільну невимушену розмову про нагальні потреби і проблеми чорнобильців, які їм не вирішити без допомоги і участі влади. Галина Василівна наголосила, що зустрічі такого плану будуть постійними, повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

Розмову почав заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Віталій Юхименко про стан виплат окремої групи компенсацій. Він повідомив, що є заборгованість чорнобильцям по виплаті компенсації за шкоду завдану здоров'ю. Обласне управління соцзахисту уже вийшло із відповідним зверненням на Кабінет Міністрів України, з тим щоби ця проблема була вирішена якомога швидше.

Інша тема, яка завжди серед головних для чорнобильців – санаторно-курортне лікування. Так, заступник голови облдержадміністрації зазначила, що цьогорічна кількість путівок на оздоровлення для чорнобильців у кількості 450 штук, зрозуміло – замала. Саме тому керівництво облдержадміністрації порушивало це питання безпосередньо перед профільним віце-прем'єром Сергієм Тігіпком. Галина Пастух зазначила з цього приводу, що вже на наступний рік від області підготовлено заявку на 1076 путівок для дорослих і 201 – для дітей. Порушена тема жваво обговорювалася серед чорнобильців, дехто з них скаржився на незадовільні умови лікування і проживання в санаторіях, куди їх направляють. Як вихід, Галина Пастух радила готувати офіційне звернення до облдержадміністрації з цього приводу, а вже ОДА зі свого боку звернеться до Уряду, аби перелік учасників конкурсу на оздоровлення чорнобильців змінився у наступному році у більш якісний бік.

Справжня дискусія в учасників засідання розгорілася з приводу оформлення довідок про заробітну плату з підприємств, де вони працювали на період ліквідації наслідків аварії. Частина тих підприємств давно зникла і доводиться звертатися у різні інстанції, що одержали правонаступність від перших. Починається паперова тяганина, в якій знайти крайнього і визначити, хто за що відповідає, для чорнобильців стає просто неможливо. Чимало претензій у цьому контексті звучало і на адресу пенсійного фонду. Були зауваження і до роботи комісій відомчих територіальних органів, які займаються чорнобильськими питаннями. Такі комісії діють і в структурі МНС, і МВС, військового комісаріату і СБУ. Заступника голови облдержадміністрації вкрай обурив той факт, що є непоодинокі випадки, коли до складу таких комісій не включено представників чорнобильських організацій, тих людей, заради яких і мають працювати комісії. Тому вона підкреслила, що вже до понеділка склад усіх комісій має бути переглянутий і за потреби доповнений, її членами неодмінно мають бути представники чорнобильських організацій, а також обласного пенсійного фонду. "Проведення засідань комісій відомчих територіальних органів без чорнобильців можна вважати недійсними", - переконана Галина Пастух.

Насамкінець зустрічі із активістами чорнобильських організацій заступник начальника управління пенсійного фонду в області Олена Романченко розповіла, що Верховна Рада України прийняла закон про гарантії держави щодо виконання судових рішень, який набирає чинності із 1 січня 2013 року. Згідно із цим законом запроваджуються механізми по виконанню судових рішень про стягнення коштів з державних органів, що здійснюватимуться за рахунок коштів з держбюджету у разі якщо неможливо виконати рішення суду за рахунок боржника. Так, лише по Кіровоградській області за рішенням суду чорнобильцям необхідно буде відшкодувати 20 млн. грн., а з урахуванням "дітей війни" ця сума збільшується до 66 млн. грн. Олена Романченко зазначила, що фінансування цих коштів у нинішньому бюджетному році не передбачено.


Немає коментарів:

Дописати коментар