-->

31.07.13

Про обчислення обсягів пільгового споживання електроенергії

МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Л И С Т
14.04.2005 N 02/32-923
  Про обчислення обсягів пільгового споживання електроенергії
У зв'язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 31.12.2004 р. N 1788 "Про внесення змін до підпункту "а" пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1996 р. N 879" до Міністерства палива та енергетики України надходять численні запити щодо порядку обчислення норми пільгового споживання електроенергії та нарахування плати за електричну енергію громадянам, які згідно із законами України мають право на пільгове споживання електричної енергії.
У зв'язку із зазначеним відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.96 р. N 879 "Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати" (зі змінами та доповненнями) Міністерство палива та енергетики України в межах своїх повноважень надає роз'яснення щодо визначення обсягів пільгового споживання електричної енергії громадянами, які згідно із законами України мають право на пільгове споживання електричної енергії, в тому числі і відповідно до законів України, які передбачають надання пільги з безоплатного освітлення житла (додається).
Перший заступник міністраЮ.Продан
Додаток
до листа
Обчислення
обсягів пільгового споживання електроенергії
При визначенні обсягів пільгового споживання електричної енергії споживачем, у складі сім'ї якого є кілька осіб, котрі мають право на пільги з оплати електроенергії, необхідно керуватися постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.96 р. N 879 "Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати" (зі змінами і доповненнями) та чинних Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.99 р. N 1357 (далі - Правила), при цьому слід ураховувати таке.
Споживання електроенергії побутовим споживачем не є прямо пропорційним до кількості членів сім'ї. Так, споживання електроенергії на освітлення помешкань та роботу найбільш потужних струмоприймачів, таких як телевізор, холодильник та деяких інших побутових приладів, практично не залежить від кількості членів сім'ї, а залежить від кількості та потужності цих приладів.
Отже, якщо хто-небудь з членів сім'ї споживача має пільгу з оплати спожитої електроенергії, то цією пільгою фактично користуються також усі мешканці житла (квартири) і, таким чином, права на пільгове користування електроенергією інших осіб, які мають пільги з оплати електроенергії, не обмежуються.
З цієї причини пунктом 31 Правил передбачено, що "у разі коли декілька членів однієї сім'ї, які проживають разом, мають право на пільги з оплати спожитої електричної енергії, пільга надається тільки одному з членів сім'ї". При цьому відповідно до п.31 Правил споживач має право обрати більшу за розміром пільгу.
Крім того, для споживачів, яким відповідно до законодавства держава забезпечує безоплатне освітлення житла (квартири) в межах установленої норми (30 кВт/год на місяць), зазначена пільга надається з розрахунку освітлення житла (квартири), а не на кожну особу. Тобто, якщо разом живе кілька осіб, які згідно із законодавством мають право на безплатне освітлення житла, пільгове користування електроенергією залишається в межах норми (30 кВт/год на місяць).
Особам, які живуть у міських населених пунктах і яким відповідно до чинного законодавства держава забезпечує безоплатне освітлення житла (квартири), пільгове споживання електричної енергії також враховується в межах 30 кВт/год на місяць.
Особам, яким відповідно до чинного законодавства держава забезпечує безоплатне освітлення житла без встановлення норм пільгового споживання, пільга на оплату електричної енергії надається в межах установленої норми - 30 кВт/год на місяць, оскільки чинними Правилами не передбачено окремого обліку електричної енергії, що використовується на освітлення помешкання (квартири).
Щодо порядку нарахувань розміру пільгового споживання електричної енергії на комунально-побутові потреби, то при визначенні розміру оплати пільгового споживання електричної енергії споживача відсоток знижки плати пільгового споживання електричної енергії для осіб, які не належать до членів сім'ї основного пільговика, але зареєстровані і живуть у зазначеному житловому приміщенні (будинку) і мають право на знижку плати на електричну енергією, беруть рівним відсотка знижки плати основного пільговика.
ПРИКЛАД.
У сільській місцевості працюють і разом живуть (помешкання без електроплити та електроопалювання) сім'я пільговиків у складі: непрацездатні батьки - чоловік, який має право на пільгове споживання електроенергії (75%-ва знижка плати), та його дружина, їхня неповнолітня дитина, повнолітня дочка - медпрацівник (безплатне освітлення) та повнолітній син, який має знижку оплати електроенергії в розмірі 50%, з сім'єю (двоє неповнолітніх дітей та дружина-педагог).
У наведеному випадку споживач може обирати один з трьох варіантів пільгового споживання електроенергії в межах:
1. 75 кВт/год (чоловік і дружина) + 15 кВт/год (неповнолітня дитина) + 15 кВт/год (повнолітній син) = 105 кВт/год при знижці плати 75% - у разі коли пільгу оформлено на непрацездатних батьків.
2. 75 кВт/год (повнолітній син з дружиною) + 2 x 15 кВт/год (двоє неповнолітніх дітей) + 2 x 15 кВт/год (непрацездатні батьки) = 135 кВт/год при знижці плати 50% - у разі, коли пільгу оформлено на повнолітнього сина.
3. 30 кВт/год (медпрацівник або педагог) = 30 кВт/год безоплатно - у разі, коли пільгу оформлено на дочку - медпрацівника, або на дружину сина - педагога.
Якщо в наведеному прикладі батьки є працездатними, пільгове споживання електроенергії за другим варіантом (оформлення пільги на повнолітнього сина) становитиме:
75 кВт/год (повнолітній син з дружиною) + 2 x 15 кВт/год (двоє неповнолітніх дітей) + 15 кВт/год (батько) = 120 кВт/год при знижці плати 50%.


Немає коментарів:

Дописати коментар