-->

30.07.13

Гаплик підкрався дуже навіть помітно. Від пакращення Азарова, до пакращення Арбузова


Де-юро уряд Азарова є і любитель капусти номінально займає посаду керівника уряду. Але де-факто він не є прем’єр-міністром, він всьго навсього козел відбувайло. Перед виборами треба ж буде на когось списати тупість і непрофесійність команди "проффесіоналів".

Якщо уважно проаналізувати нинішній склад уряду то видно присутність членів Сім’ї Януковича на всіх ключових посадах у силових та фінансових структурах уряду. Міністри підконтрольні любителю анальних ванн Арбузову і аж ніяк не Азарову і старий блудливий поліглот, тільки виконує роль весільного генерала.

Це повністю підтверджує тезу про те, що Сім’я проффесора Януковича повністю перемогла олігархів. Так що країна готовся до пакращення від уряду технократів по версії піар-служби Банкової, що в перекладі на людську мову, молодих і жадібних казнокрадів. І навряд чи хтось скаже що Гаплик до нас підкрався не помітно, дуже навіть помітно.


«Freedome House» у своєму останньому звіті відкритим текстом називає "реструктуризацію" уряду в Україні familyзацією влади. Перші успіхи команди "молодих" акул сімейства не застав себе довго чекати. Про це пише на своїх шпальтах газета "Вечірні вісті":

"У владі вголос заговорили про секвестр бюджету, тобто про скорочення доходів і, головне, витрат головного кошторису країни. Таким чином визнається, що балачках про «покращення» прийшов кінець, потрібно затягувати пояси. Але не чиновникам і олігархам, а рядовим громадянам. Про секвестр поки згадують третьорозрядні чиновники. Поки що ...

Приводом для обговорення, очевидно, послужив наростаючий шквал скандалів з невиконанням видаткової частини бюджету в центрі і на місцях. Спочатку органи місцевого самоврядування публічно обурювалися тим, що не можуть наявні у них фінанси використовувати навіть на першорядні потреби, наприклад, на ремонт доріг та об'єктів ЖКГ, оскільки Держказначейство нахабно не проводило платіжні доручення розпорядників бюджетних коштів. Потім пішли чутки, ніби працівникам бюджетної сфери затримують виплату зарплати, а це і зовсім грубе порушення закону, оскільки витрати на оплату праці бюджетників є так званої захищеної статтею!

Тут-то і з'явилася директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів Галина Пахачук, з туманних заяв якої можна зробити висновок, що в міністерстві і Кабміні розглядається можливість секвестру. Нарікаючи, що за підсумками дев'яти місяців уряду, можливо, доведеться підкоригувати макропоказники бюджету і, відповідно, переглянути дохідну і видаткову його частини (читай - скоротити їх), чиновниця заявила: «Ми всі розуміємо: правильно орієнтуватися на те, що якщо немає необхідних надходжень , то потрібен секвестр бюджету. Але ми повинні і відверто сказати суспільству, які саме витрати повинні бути скорочені, тому що ми наводимо виконання бюджету саме до показників, які дає економіка ».

Брак коштів у бюджеті пояснюється скороченням валового внутрішнього продукту на тлі світової кризи і рецесії економіки в Україні. Бюджет 2013-го передбачав зростання ВВП на 3,4%, що повинно було забезпечити збільшення надходжень до бюджету на 26 млрд грн порівняно з минулим роком. Однак у І кварталі ВВП скоротився на 1,1%. У ІІ кварталі, за оцінкою колишнього виконуючого обов'язки міністра фінансів Ігоря Уманського, він обвалився і зовсім на 8% порівняно з минулим роком.

Правда, в січні-червні надходження до загального фонду бюджету збільшилися, але всього на 1,1 млрд грн. Таких «вражаючих» результатів вдалося досягти за рахунок узаконення авансових платежів з податку на прибуток. Простіше кажучи, вибиваючи кошти для забезпечення потреб сьогодення, влада залазить в доходи дня завтрашнього. У результаті платники податків позбавляються оборотних коштів і завтра або закриються взагалі, або змушені будуть піти в тінь.

Надії влади на збільшення надходжень до бюджету за рахунок виведення з тіні зарплат виглядають утопією. Нагадаємо, що Міндоходов розробило законопроект про зменшення навантаження на фонд заробітної плати, включаючи скорочення ставки єдиного соціального внеску до 18%. Навряд чи це спонукає бізнес повністю платити всі збори. До того ж Мінфін та Пенсійний фонд відносяться до цієї затії негативно.

Ситуація навколо виведення зарплат з тіні знаходить трагікомічні риси. Нещодавно міністр соціальної політики Наталія Королевська потішила публіку загрозою перевірити тих, хто, як вважає міністерша, з метою ухилення від податків отримує мінімальну зарплату.

Правда, експерти вважають, що влада може уникнути секвестру бюджету, якщо спробує замість грошей ввести їх сурогатний замінник у вигляді казначейських векселів, закон про які на минулому тижні підписав президент. Векселями погашатиметься кредиторська заборгованість за видатками загального фонду на суму 4 млрд грн, також вони будуть використовуватися для відшкодування ПДВ. Планується, що, отримавши векселя в рахунок повернення податку на додану вартість, бізнес зможе розраховуватися ними з бюджетом за податковими зобов'язаннями. Термін обігу векселів складе 5 років при прибутковості 5% річних, що набагато нижче поточної ставки за депозитом у комерційних банках і навіть менше ставки рефінансування Нацбанку. У зв'язку з цим Федерація роботодавців вже виступила проти векселів. Втім, введення боргового документа, по суті, є таким же перекладанням сьогоднішніх проблем на завтра, як і у випадку з авансовою сплатою податків.

Що стосується секвестру бюджету, то така можливість передбачена законом про держбюджет на нинішній рік. Так, перегляд слід було робити за підсумками І кварталу і за підсумками І півріччя, причому в бік збільшення параметрів. Але ні те, ні інше зроблено не було через істотне зменшення надходжень.

Втім, секвестр бюджету можуть провести і не оголошуючи про нього, так би мовити, явочним порядком. По суті, така практика існує: просто не виконується видаткова частина, і за це ніхто не несе відповідальності. Наприклад, минулого року, за даними Рахункової палати, видаткова частина загального фонду бюджету була виконана тільки на 95,2%. Заходи з охорони навколишнього середовища були профінансовані всього на 85,1%, а житлово-комунальне господарство - лише на 47,8% від закладеного в бюджеті плану.

Таким чином, проведення секвестру буде всього лише узаконенням того недофінансування бюджетних витрат, яке регулярно має місце в останні роки окупаційної влади янучарів.

http://konotop5.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар