-->

12.09.13

Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів (Редакція від 03.02.2012)

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А від 21 травня 1992 р. N 258 Київ

Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 

{Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 4 (4-93-п) від 05.01.93 N 931 (931-2005-п) від 16.09.2005} 

{Щодо змін додатково див. Постанову КМ N 936 (936-2005-п) від 20.09.2005} 

{Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 211 (211-2007-п) від 14.02.2007 N 35 (35-2012-п) від 25.01.2012 } 

Відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (796-12) та з метою забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, продуктами харчування і виплати часткової компенсації їх вартості Кабінет Міністрів України п о с та н о в л я є:

1. Затвердити розроблені Міністерством охорони здоров'я України норми харчування для зазначених громадян у стаціонарах спеціалізованих лікувальних, лікувально-санаторних і курортних закладах, а також дітей у дошкільних і шкільних закладах (додатки N 1-3). 

2. Надати Міністерству соціальної політики право визначати виходячи із розроблених Міністерством охорони здоров'я фізіологічних (медичних) норм харчування (додаток N 4) і середніх цін на продукти харчування, що склалися у регіоні, розміригрошової компенсації вартості продуктів харчування, встановлені вказаним Законом для громадян, віднесених до 1 і 2 категорії, для потерпілих дітей у разі захворювання кровотворних органів (гострі лейкози), щитовидної залози (аденома, рак), злоякісними пухлинами, а також для батьків потерпілих дітей, які не відвідують дитячі дошкільні та шкільні заклади і не забезпечуються продуктами харчування на сумусередньої вартості харчування в цих закладах і не перебувають на повному державному забезпеченні. 

{Пункт 2 в редакції Постанови КМ N 4 (4-93-п) від 05.01.93; із змінами, внесенимизгідно з Постановами КМ N 211 (211-2007-п) від 14.02.2007, N 35 (35-2012-п) від 25.01.2012} 

{Пункт 3 втратив чинність на підставі Постанови КМ N 931 (931-2005-п) від 16.09.2005} 

4. Раді Міністрів Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям при забезпеченні продуктами харчування осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до 1 категорії, вагітних жінок і жінок, які годують дітей, керуватися, крім фізіологічних (медичних) норм, також додатковими нормами, встановленими Міністерством охорони здоров'я України (додатки N 5 і 6). 

Перший віце-прем'єр-міністр України К.МАСИК 

Міністр Кабінету Міністрів України В.ПЄХОТА 

Додаток N 1
 до постанови Кабінету Міністрів України
 від 21 травня 1992 р. N 258

Додаткові норми продуктів харчування для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у стаціонарах спеціалізованих лікувальних закладів (відділень)
(на день у грамах)
------------------------------------------------------------------
       Найменування     |          На одного хворого віком
         продуктів      |-----------------------------------------
                        | до 1   |від  1 | від  6 |від 10  |старше
                        | року   |до 6   | до 10  |до 14   |  14
                        |        |років  | років  |років   |років
------------------------------------------------------------------
Молочні суміші, в т. ч. 
кисломолочні продукти         180     200     200     200     200 
Соки                            -      50      50      50      50 
Плодоягідні консерви           30      50      50      50      50 
Буряк червоний                  -      10      10      15      20 
Капуста                         -       -       -      15      30 
Цибуля ріпчата                  -       -       -       5       5 
Цибуля зелена                   -       -       -       5       5 
Петрушка, кріп                  -       -       -       5       5 
Морква                          -      10      10      15      25 
Горох консервований             -       -       -       -      10 
Фрукти свіжі                    -     100     100     100      50 
Сухофрукти                      -      10      10      10      15 
Яловичина                       -      10      15      25      40 
Птиця                           -       -       -       -      20 
Риба та інші продукти 
моря                            -      15      15      20      30 
Сир                             -      10      10      10      25 
 
            Міністр 
   Кабінету Міністрів України                             В.ПЄХОТА 
 
Додаток N 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 21 травня 1992 р. N 258  
Норми харчування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в лікувально-курортних закладах  
(на день у грамах)
------------------------------------------------------------------
                         |            На одну особу віком
       Найменування      |----------------------------------------
        продуктів        |  до  6 | від 6 до | від 10 до| старше
                         |  років | 10 років | 14 років | 14 років
------------------------------------------------------------------
Хліб пшеничний              100          120        150      150 
Хліб житній                  50           70        100      200 
Борошно пшеничне             25           35         50       50 
Крохмаль                      3            4          5       20 
Крупи, макаронні 
вироби, бобові               50           60         70      100 
Картопля                    300          400        450      400 
Овочі різні                 350          450        550      500 
Фрукти свіжі, 
цитрусові                   300          400        500      300 
Соки                        100          150        200      250 
Фрукти сухі                  20           30         40       40 
Горіхи                        5            7         10        - 
Масло вершкове               50           60         65       70 
Олія                         10           15         20       20 
Молоко                      500          500        500      500 
Сир                          60           80        100       90 
Сметана                      25           30         35       40 
Сир твердий                  10           15         20       40 
Яйця (штук)                   0,75         1          1        1,5 
М'ясо                       125          160        200      250 
Птиця                        25           32         40       50 
Ковбаси варені, 
сосиски, сардельки           10           20         26       60 
Ковбаса напівкопчена          5           10         12       30 
Окорок, буженина, 
карбонат                      5           10         12       30 
Рибопродукти                 80          100        125      150 
Мінеральна вода               -            -          -      500 
Цукор                         -            -          -       60 
Повидло, джем, 
мармелад                      -            -          -       40 
Мед                           -            -          -       20 
Консерви - ікра 
(чорна, кетова)               -            -          -       10 
Субпродукти (печінка, 
язик)                         -            -          -       30 
Пшеничні висівки              -            -          -       15 
Чай                           -            -          -        2 
Кава, какао                   -            -          -        5 
Спеції                        -            -          -       20 
 
              Міністр 
     Кабінету Міністрів України                           В.ПЄХОТА 
 
Додаток N 3 до постанови Кабінету Міністрів України від 21 травня 1992 р. N 258  
Норми харчування дітей у дошкільних та шкільних закладах, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи  
(на день у грамах)
------------------------------------------------------------------
                    |     На одну дитину або учня в залежності
                    |                  від віку
     Найменування   |---------------------------------------------
      продуктів     |Дитячі дошкільні|     Загальноосвітні
                    |     заклади    |         школи*
                    |----------------+----------------------------
                    | до 3 | від 3 до| від 6 до|від 10 до|старше
                    | років| 6 років | 10 років|14 років |14 років
------------------------------------------------------------------
Хліб пшеничний        60     110        125        150      175 
Хліб житній           30      60        125        150      175 
Борошно пшеничне      16      25         25         30       40 
Крохмаль               3       3          4          5        5 
Крупи, бобові, 
макарони              35      45         50         60       70 
Картопля             150     250        300        350      400 
Овочі різні          250     300        350        400      400 
Фрукти свіжі, 
цитрусові            100     150        150        200      250 
Соки                  50     100        150        150      200 
Фрукти сухі           15      15         15         15       15 
Цукор                 45      50         55         60       65 
Мед                    3       5          5          7        7 
Кондитерські вироби   10      15         20         25       25 
Масло вершкове        25      30         30         35       35 
Олія                   8      10         12         15       17 
Яйця                 1/2       1          1          1        1 
Молоко               500     420        400        400      400 
Сир                   50      40         40         50       60 
Сметана               15      15         15         20       20 
Сир твердий            5      10         10         15       15 
М'ясо, 
м'ясопродукти        100     120        130        160      200 
Риба, 
рибопродукти          40      50         50         60       70 
Чай                    0,2     0,2        0,3        0,3      0,3 
Какао                  1       1          1          1        1 
Кава ячмінна           1       1          2          2        2 
Дріжджі                1       1          1          1        1 
Ванільний цукор        0,01    0,01       0,01       0,01     0,01 
Сіль                   5       8          8          9       10 
Лавровий лист          0,01    0,01       0,02       0,02     0,02 
_______________ 
     * Ці  ж  норми  встановлюються для учнів технікумів,  училищ, 
професійно-технічних закладів 
 
              Міністр 
     Кабінету Міністрів України                           В.ПЄХОТА 
 
Додаток N 4 до постанови Кабінету Міністрів України від 21 травня 1992 р. N 258  
Фізіологічні (медичні) норми забезпечення продуктами харчування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи  
(на місяць)
---------------------------------------------------------------------
 Найменування |Одиниця |       На одну особу віком
   продуктів  | виміру |---------------------------------------------
              |        | до 1| від 1|від 3|від 7|від 11|від 14|старше
              |        | року| до 3 |до 7 |до 11|до 14 |до 18 | 18
              |        |     | років|років|років|років |років |років
---------------------------------------------------------------------
Хліб 
пшеничний       кг       -     1,09   3,41  3,88  4,65    5,43   8 
Хліб житній     -"-      -     -      1,86  3,88  4,65    5,43   2,5 
Борошно 
пшеничне        -"-      -     0,09   0,78  0,78  0,93    1,24   0,75 
Крохмаль        -"-      -     0,09   0,09  0,12  0,16    0,16   0,25 
Крупи, 
макарони, 
бобові          -"-      0,9   1,09   1,4   1,56  1,86    2,17   1,5 
Картопля        -"-      1,24  3,1    7,75  9,30 10,85   12,40   9,6 
Овочі різні     -"-      1,56  6,2   10,85 10,85 12,4    13,95  16,3 
Соки            літрів   3,1   3,1    3,1   4,65  4,65    6,7    2 
Цукор           кг       0,31  1,56   1,56  1,71  1,86    1      2,2 
Фрукти сухі     -"-      -     -      0,47  0,47  0,47    0,47   0,66 
Фрукти свіжі    -"-      1,56  3,1    4,65  4,65  6,2     7,75   9,6 
Мед             -"-      -     -      0,16  0,16  0,22    0,22   0,31 
Кондитерські 
вироби на 
пектині         -"-      -     -      0,47  0,62  0,78    0,78   0,93 
Масло вершкове  -"-      0,31  0,31   0,93  0,93  1,09    1,09   0,5 
Олія            -"-      -     -      0,31  0,37  0,47    0,53   0,8 
Молоко і 
кисломолочні 
продукти        -"-     17,05 20,15  13,02 12,4  12,4    12,4   11,8 
Сир             -"-      1,24  1,56   1,24  1,24  1,56    1,86   0,75 
Сметана, 
вершки          -"-      0,16  0,16   0,47  0,47  0,62    0,51   0,62 
Сир твердий     -"-      -     -      0,31  0,31  0,47    0,47   0,45 
М'ясо, 
м'ясопродукти   -"-      -     1,56   3,72  4,03  4,96    6,2    6,7 
Риба, 
рибопродукти    -"-      -     0,31   1,56  1,56  1,86    2,17   1,75 
Суміші "Малиш", 
"Віталакт" 
тощо            -"-      2,26  -      -     -     -       -      - 
Яйця            штук    15    15     31    31    31      31     23 
Плодоовочеві    умовних 
консерви        банок   31    31      -     -     -       -      - 
М'ясні 
пюреподібні 
консерви        -"-     15    15      -     -     -       -      - 
Чай             грамів   -     3,2    6,2   9,3   9,3     9,3    9,3 
Какао           -"-      -    31     31    31    31      31     31 
Кава ячмінна    -"-      -    31     31    62    62      93     93 
Сіль            кг       -     0,12   0,25  0,25  0,25    0,31   0,31 
Дріжджі         грамів   -     -     31    31    31      31     31 
Ванільний 
цукор           -"-      -     -      0,3   0,3   0,3     0,3    0,3 
Лавровий лист   -"-      -     -      0,31  0,62  0,62    0,62   1 
Маргарин        кг       -     -      -     -     -       -      0,36 
_______________ 
Примітка. У раціон  харчування  для  населення,  яке  проживає  на 
          забруднених територіях,  максимально вводяться продукти, 
          що мають радіопротекторні властивості (гарбузи,  морква, 
          продукти   з   пектиновими  добавками,  джеми,  повидло, 
          мармелад,  пюре   і   соки   -   вишневий,   гарбузовий, 
          гранатовий, абрикосовий, моркв'яний тощо). 
 
              Міністр 
     Кабінету Міністрів України                           В.ПЄХОТА 
 
Додаток N 5 до постанови Кабінету Міністрів України від 21 травня 1992 р. N 258  
Додатковий набір продуктів харчування, понад фізіологічні норми, для осіб, віднесених до 1 категорії  
(на місяць)
------------------------------------------------------------------
   Найменування продуктів |   Одиниця     |    Кількість
                          |   виміру      |
------------------------------------------------------------------
Крупа гречана                кілограмів            1 
Цитрусові                    -"-                   2 
Мед бджолиний                -"-                   1 
Яловичина                    -"-                   2 
Ковбасні вироби              -"-                   2 
Оселедці                     -"-                   0,5 
Молоко згущене               -"-                   1 
Сир твердий                  -"-                   0,5 
Масло вершкове               -"-                   1,5 
Кава натуральна              грамів               60 
Ікра лососева                банок                 1 
Консерви "Печінка тріски"    -"-                   2 
Шпроти, сардини              -"-                   1 
Краби (консерви)             -"-                   1 
М'ясні консерви              -"-                   2 
Какао                        грамів              100 
Чай                          -"-                  60 
 
              Міністр 
     Кабінету Міністрів України                           В.ПЄХОТА 
 
Додаток N 6 до постанови Кабінету Міністрів України від 21 травня 1992 р. N 258  
Додатковий набір продуктів харчування, понад фізіологічні норми, для вагітних і жінок, які годують дітей  
(на місяць)  
Крупи, макарони, бобові                    360    грамів 
Соки                                         4,2  літра 
Олія                                       130    грамів 
Яйця                                         8    штук 
Молоко і кисломолочні продукти               2,15 літра 
Сметана, вершки                            420    грамів 
Сир                                          2,35 кілограма 
 
              Міністр 
     Кабінету Міністрів України                           В.ПЄХОТА 

Немає коментарів:

Дописати коментар