-->

05.12.13

Дівчина, що вважалася вбитою на Євромайдані: "Беркут" накинувся, коли люди заспівали Гімн України

 Подробиці розгону акції повідомила та сама дівчина, про долю якої переживала вся країна.

Дівчина, яку наступного дня після розгону "Беркутом" Євромайдана в соцмережах оголосили мертвою, виявилася живою. Вона розповіла, що сталося в ту ніч, коли спецназ налетів на студентів о 4:00 ранку.

Ірина Коцюбинська - та сама дівчина в коричневому пальто з фотографії, що облетіла чи не весь світ. Здавалося, вона була без свідомості, але учасниця Євромайдана сказала, що пам'ятає цей момент.

"Всю ніч з п'ятниці на суботу ми з товаришами грілися біля вогню. Розмовляли, жартували, співали пісні. Було чотири години ранку. Подивившись направо, я побачила як спускаються по сходах з боку вулиці Інститутської люди у камуфляжі, з чорними щитами і в масках. Їх було багато: чоловік двісті. Попереду колони йшов чоловік у цивільному з мегафоном: "Негайно звільніть територію! Тут будуть встановлювати новорічну ялинку!" Було ясно, що це провокація. Хто о четвертій годині ранку встановлює ялинку?", - розповіла вона.

"Ми кинулися до монумента Незалежності. В ті хвилини ще не усвідомлюючи, що відбувається. Паніка почалася, коли бійці "Беркута" наблизилися до нас і оточили щільним кільцем. Ми виявилися притиснутими до монумента. Хлопці заштовхали дівчат на верхні сходинки, а самі стали внизу. Хтось сказав: "Треба поводитися мирно. Жодних провокацій. Співаємо гімн України!". Ми взялися за руки й почали співати. В цю хвилину "беркутівці" кинулися на нас з криками: "Пішли геть звідси!" Посипалися удари кийками", - згадує

Коцюбинська. Дівчина каже, що правоохоронці не жаліли нікого.

"Я з іншими дівчатами стояла на четвертій сходинці. Кілька миттєвостей - і наша захист (три ряди чоловіків) лежали на асфальті. Просуваючись до центру колони монумента Незалежності, спецназівці били дівчат по голові. У мене стався ступор: я не могла рухатися і говорити. Через секунду відчула удар по голові. Ноги підкосилися, і я скотилася по східцях вниз. Спробувала піднятися на ліктях, але в голові запаморочилося, в очах потемніло. В ту саму секунду мене вдарили по голові щитом, і я втратила свідомість", - розповіла вона

"Отямившись, побачила, як "беркутівці" б'ють ногами і кийками людей, які лежали поруч. Зверталися до нас винятково матом: "Лежати, сука! Куди ти рипаєшся?". Коли жертви "відключилися", спецназівці тягли їх до припаркованих біля площі "автозаків" і скидали на купу. Мені здавалося, що я дивлюся страшне кіно. Мозок відмовлявся вірити, що це відбувається насправді", - зізналася учасниця подій.

Вона каже, що спецназівці виявили до неї поблажливість тільки біля машини.

"Зараз по інтернету гуляє фотографія: я лежу на асфальті, наді мною схилився боєць "Беркута". Під знімком коментар: "Спецназівець намагається допомогти дівчині підвестися". Насправді боєць схопив мене за шарф і протягнув по Майдану. На щастя, шарф був м'яким, тому я не задихнулася. В той момент був стан такого шоку, що я не могла навіть рухатися. Я лежала біля "автозаку" поряд з іншими побитими маніфестантами. Спецназівці кидали людей, як матраци, в автобус. Один з "беркутівців" підняв мені голову. "Це ж дівчина, - сказав він іншого бійця. - Давай відпустимо". І крикнув мені: "Біжи!" В ту хвилину я подумала: коли били по голові кийком і щитом, не бачили, що дівчина. А тут раптом розгледіли", - каже постраждала.

 "Не пам'ятаю, як я піднялася на ноги і попленталася в підземний перехід. Там я сіла на землю і знову відключилася", - завершила свою розповідь Коцюбинська.

Як відомо, 30 листопада у соцмережах повідомляли про смерть побитої "Беркутом" на Євромайдані дівчини. Пізніше КМДА та міліція спростували цю інформацію.

Немає коментарів:

Дописати коментар