-->

25.02.14

Кубів на чолі Нацбанку: оцінка експерта

Директор Інституту міжнародного ділового співробітництва Леонід Кістерський в ефірі радіо «Голос Столиці» оцінив перспективи Степана Кубіва на посаді голови НБУ.

Комендант євромайдану Степан Кубів очолив Національний Банк України. Парламентарії призначили його на цю посаду після того, як Ігор Соркін подав у відставку. Кандидатуру Степана Кубіва підтримали 310 народних депутатів. Сам же він заявив, що його призначення – це не подарунок, а велика відповідальність. Про це Степан Кубів повідомив, виступаючи з парламентської трибуни.

Разом з тим, експерти вже взялися оцінювати кандидатуру Степана Кубіва в ролі голови НБУ. Враховуючи стан справ на фінансовому ринку, кажуть, що йому доведеться нелегко. Оскільки золотовалютні резерви на мілині, стабільність гривні під питанням, а ускладнює все це ще й відсутність домовленостей по кредитах, тобто міжнародної фінансової допомоги.

Директор Інституту міжнародного ділового співробітництва Леонід Кістерський в ефірі радіостанції «Голос Столиці» позитивно оцінив призначення Степана Кубіва головою Нацбанку.

«У нього нормальна освіта, причому освіта, яка потребує значної інтелектуальної роботи. Він закінчив математичний факультет Львівського національного університету. Тобто ця людина здібна охопити своїм математичним мозком надзвичайно широке коло питань, які треба виконувати НБУ для регулюючої функції. До того ж він досить швидко зв’язався з МВФ і запросив їх до України, а співпраця з МВФ є ключовою – це сигнал для інвесторів, кредиторів та інших гравців фінринку.

У нас в банківській системі достатньо грошей: на депозитах населення знаходиться сума, яку можна співставити з нашим річним бюджетом. І за даними джерел у банках, за останній тиждень люди зняли з депозитів порядку 6 мільярдів гривень. Але це – 2-3% від загального обсягу вкладів. Тобто у нас в банківській системі є запас міцності, потрібен тільки кваліфікований нагляд, щоб банки не здійснювали крім потрібних торгівельних операцій переказ грошей за кордон, щоб друкувальний станок не був запущений надзвичайно активно. І наглядова рада НБУ потребує суттєвих змін. Там є кваліфіковані фахівці, але їх небагато. Тобто при правильних зусиллях у Кубіва є досить непогані шанси утримати ситуацію на плаву», – вважає експерт.

Крім того, на думку Леоніда Кістерського, першочергове завдання Степана Кубіва зараз – здійснити рефінансування банків, оскільки у валютній кризі гривня втратила проти долара, а девальвація носить здебільшого психологічний характер.

Нагадаємо, Ігор Соркін подав у відставку 24 лютого. На посаді голови Нацбанку він пропрацював трохи більше року – у січні 2013 року за поданням президента України Верховна Рада проголосувала за його призначення головою НБУ.

Степан Кубів вже пообіцяв не втрачати часу дарма, і наступного дня відзвітувати про стан на ринках і в банківській в системі. Вникнути в ситуацію за короткий час йому допоможе досвід роботи у фінансовому секторі.

Довідка. Степан Кубів – політичний діяч, фінансист та донедавна народний депутат України. У світлі останніх подій відомий як комендант євромайдану. Досвід роботи у банківській сфері – майже 20 років. З 1994 року працював на різних посадах в Акціонерному товаристві «Західно-Український Комерційний Банк» (нині відомий як «Кредобанк»). Там Степан Кубів починав фінансову кар'єру з посади спеціаліста планово-економічного відділу і дослужився до в. о. голови правління. На посаді керівника «Кредобанку» він пробув 8 років, починаючи з 2000. А у 2006 вирішив податися у політику і став депутатом Львівської облради за списком «Нашої України». Щоправда, вже через 4 роки Степан Кубів балотувався на виборах від «Фронту Змін». Паралельно з тим, як він почав вести політичну діяльність, фінансові установи перестали бути його офіційним місцем роботи: керівну посаду у «Кредобанку» він змінив на контролюючу, більш відсторонену з юридичної точки зору. Починаючи з 2010 року і по сьогодні, Степан Кубів є членом наглядової ради банку «Львів». Також останні 4 роки обіймає посаду голови обласної організації «Фронту Змін». Крім політичної та фінансової діяльності Кубів відомий як член ради Торгово-промислової палати України та співзасновник Мистецького фонду імені Данила Галицького.

http://newsradio.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар