-->

06.02.14

Відтепер сповна розгледіти усю красу та велич "Софії Київської" можна на власному комп’ютері

У Національному заповіднику презентували тривимірний тур столичною пам'яткою.

Олександра Раздорожна, журналіст:

- Вдягнений у пишні барокові шати, Софійський собор завжди зачаровував, усіх, хто коли-небудь його бачив. Тепер мандрувати цими пам’ятними місцями можна, не відходячи від екрану комп’ютера.

Віртуальна подорож http://sophia-vr.com розпочинається з площі перед Дзвіницею, продовжується подвір’ям і приводить відвідувача до внутрішнього простору Софії Київської. На інтерактивній карті гість може оглянути будь-які місця у соборі, навіть ті, куди не ступала нога відвідувача.

Михайло Панченко, завідувач відділу музейного розвитку та комунікацій Національного заповідника "Софія Київська":

- Там навіть є куточок, який називали "Куточком для варти", в який заглядала дуже обмежена кількість спеціалістів. І його там можна побачити. Південна башта закрита для огляду, знову ж таки з метою збереження пам’ятки. Але цей тур дозволяє заглянути і туди.

Окрім цього, ресурс оснастили великою кількістю інформаційних виносок, за допомогою яких можна влаштувати собі віртуальну екскурсію, не вдаючись до послуг гіда.

Михайло Панченко, завідувач відділу музейного розвитку та комунікацій Національного заповідника "Софія Київська":

- Тут ми все-таки плануємо, щоб користувач сам міг побудувати не тільки отаку лінійну розповідь, але і готувати для себе тематичні подорожі.

Історики впевнені, цей проект дасть можливість сповна ознайомитись із монументальним живописом собору, який неможливо оглянути за раз. А створення такого ресурсу популяризує пам’ятку у світі та збільшить кількість вже реальних відвідувачів.

Олена Сердюк, генеральний директор Національного заповідника "Софія Київська":

- Залучення найширшого кола відвідувачів і власне омолодження нашої аудиторії. Це є, у тому числі, нашою метою.

Михайло Панченко, завідувач відділу музейного розвитку та комунікацій Національного заповідника "Софія Київська":

- Є статистика по збільшенню відвідувань серед тих пам’яток, які ширше представлені у мережі Інтернет. Не відвідують ті пам’ятки, яких не знають.

Поки що тур супроводжується українською мовою, незабаром з’явиться переклад російською та англійською. Сам ресурс буде постійно оновлюватись та доповнюватись. А вирушити у мандрівку можна просто зараз зайшовши на сайт - http://sophia-vr.com.

Олександра Раздорожна, Юрій Росохай, телеканал «Київ».

Немає коментарів:

Дописати коментар