-->

28.03.14

Виступ міністра соцполітики у ВРУ 27 березня

ДЕНІСОВА Л.Л.
Добрий день, шановні народні депутати! Я б хотіла прокоментувати деякі питання, які були вами поставлені.

Що стосується єдиного соціального внеску, то в 4 статті записано, що особи, які відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і являються платниками єдиного соціального внеску. Але в статті 7 записано, що ці внески вносить держава. Тобто якщо у нас на сьогоднішній день ми цю програму об'єднали з програмою по допомозі при народженні дитини.

Ці дві програми. Тобто зараз є платником особа, яка отримує допомогу при народженні дитини, але в сьомій статті залишається норма, що сплачує внески держава. Це зрозуміло? Це по-перше.

По-друге, на сьогоднішній день, ви знаєте всі, я вас переконувати тут вже не буду, що ситуація дуже складна, нам потрібно збільшити допомогу до Пенсійного фонду, дотацію, в три рази. Зараз вона в бюджеті 11 мільярдів, буде – 33 мільярди.

Тому ми шукали, безумовно, гроші де знайти, для того щоб компенсувати ці видатки і потім щоб не зменшити розміри мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, щоб не зменшити пенсії нашим громадянам. Я про деякі вам скажуть, мабуть, ви не почули.

Ми залишаємо всі пільги, в тому числі транспортні, для наших ветеранів війни, чорнобильців, дітей війни, багатодітних сімей, але ми забезпечуємо адресність надання пільг для осіб, які мають на них право, за професійною ознакою. Ці пільги будуть надаватися від розміру середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, щоб він не перевищував величини доходу, який надає право на податкову соціальну пільгу. Це перше.

Друге, про що я хотіла б сказати, що ми зменшуємо розміри спеціальних пенсій. Комусь, може, це не подобається, але ми це робимо. На сьогоднішній день середня пенсія в нашій державі складає 1 тисячу 526 гривень, у держслужбовців вона в два рази більша, у прокурора – в три рази, у суддів – в 8 разів, у народних депутатів – в 10.

Тому пропонуємо норму, що 80 відсотків призначати від заробітної плати цим службовцям, змінити на 70. Це нам дасть ще один ресурс. Потім ми постановою уряду, тобто тут вже ….. не всі законодавчі акти є. Є постанова уряду, яку було прийнято на уряді в понеділок. Ми прийняли таке рішення про розширення бази, по якій призначається пенсія, тобто змінили - не 24 місяці, а на 60 місяців. Це дає можливість всьо ж таки… ми знаємо всі, що за два… за 24 місяця людині збільшують заробітну плату, ще якісь там доплати роблять, а тут буде 60 місяців, тобто п'ять рочків вона повинна працювати на цій посаді, щось заробляти, а потім їй будуть нараховувати пенсію.

Що стосується розміру прожиткового мінімуму до мінімальної заробітної плати. Ви знаєте, що в тій ситуації, яка зараз є в державі, потрібно навіть було зменшити ці виплати. Але вони не будуть зменшені. І коли наступить така ситуація, що з 1 жовтня потрібно буде сплачувати збільшені тарифи на житлово-комунальні послуги, то нами прийнята така постанова уряду, згідно з якою з 1 по 6 тарифні розряди Єдиної тарифної сітки будуть збільшені оклади цим працівникам, що дасть можливість підвищити ці заробітні плати.

І ще раз я хотіла б вам нагадати про ту програму, яку вам розповідав Прем’єр-міністр України, що у нас з 1 жовтня будуть работать компенсаторні виплати, які нададуть можливість 4 мільйона… понад 4 мільйони сімей підтримати в цій складній ситуації. Дякую.

Немає коментарів:

Дописати коментар