-->

24.03.14

Активісти «Реанімаційного пакету реформ» вимагають ухвалення антикорупційних законів

Громадські активісти й експерти, що об’єдналися довкола ініціативи «Реанімаційний пакет реформ», вимагають від народних депутатів негайно розпочати голосування за важливі антикорупційні законопроекти

«Громадські активісти неприємно вражені бездіяльністю народних депутатів, що протягом трьох пленарних тижнів не спромоглися ухвалити ті антикорупційні законопроекти, які самі ж підтримували раніше – ще у статусі парламентської опозиції», – зазначають активісти.

Тим часом підтримка й імплементація цих законопроектів не потребує значних бюджетних витрат. Навпаки, після ухвалення цих актів саме до державної скарбниці, а не в кишені корупціонерів підуть десятки мільярдів гривень. Робота державних службовців, суддів, посадовців місцевих органів влади стане прозорішою, відтак можливостей красти народні гроші поменшає.

Цього пленарного тижня, з 24 по 28 березня, активісти вимагають ухвалити чотири законопроекти:

1) Законопроект № 2207 відкриває інформацію про закупівлі державними підприємствами. Ще влітку 2012 року Верховна Рада України дозволила держпідприємства не оприлюднювати дані, за скільки й в кого вони купують товари і послуги. Завдяки такій корупційній схемі чиновники отримали шанс щороку без жодного звіту витрачати близько 300 млрд. грн. на закупівлях державних підприємств й виводити при цьому в тінь та переплачувати 40 млрд. гривень щороку.

2) Законопроект №3678 (у першому читанні) передбачає звільнення усіх голів судів, бо саме через голів судів виконувалися політичні замовлення у судах; впроваджує новий порядок формування органів самоврядування суддівської системи. Цей закон треба ухвалити якнайшвидше, бо саме за новими правилами має відбутися відбір делегатів і з’їзд суддів (запланований на 11 квітня).

3) Законопроект № 3378 (у першому читанні) передбачає відкритий доступ до реєстрів нерухомого майна. Межигір’я Януковича, маєтки Пшонки, Захарченка були побудовані у роки, коли ці громадяни працювали на державних посадах. Їхні офіційні доходи неспівставні із вартістю цієї нерухомості. Так само неспівставні зарплати й будинки тисяч суддів, міліцейських чинів, регіональних керівників. Суспільство має нарешті отримати інструмент контролю над нерухомим майном чиновників – відкритий реєстр нерухомого майна.

4) Законопроект № 0947 (вже ухвалено у першому читанні, профільним комітетом проголосовано пропозиції – вимагаємо проголосувати в цілому) посилює прозорість і підзвітність органів влади, державних і комунальних підприємств, компаній-монополістів перед громадянами. Законопроект передбачає зміни до 50-ти законодавчих актів, що значно розширює для громадян доступ до публічної інформації – державного і місцевих бюджетів, зарплат/премій/пільг держслужбовців, генеральних планів міст і .т.п.

Також експерти і громадські активісти ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» вимагають від Кабінету Міністрів схвалити і направити до Верховної Ради:

Проект Закону України «Про здійснення державних закупівель» (нова редакція) та затвердити Концепцію реформи місцевого самоврядування.

Застерігаємо від народних депутатів і міністрів від спроб виправдати свою бездіяльність війною з Росією, важкою економічною та соціально-політичною ситуацією в країні. Бо ухвалення цих законопроектів лише зміцнить нас усіх, – наголошують у прес-центрі ініціативи «Реанімаційний пакет реформ».

Немає коментарів:

Дописати коментар