-->

15.03.14

Павло Петренко: "Європейський суд ухвалив - Росія мусить вивести війська з Криму"

У прямому ефірі спеціального проекту в форматі марафону "Україна єдина" на телеканалі "Україна" міністр юстиції України Павло Петренко розповів про вердикт Європейського суду щодо кримської ситуації та поінформував про можливі санкції світового суспільства для Росії.

За словами Павла Петренка, Європейський суд повністю задовольнив позов України проти Росії щодо кримського питання. "Ми маємо два рішення на сьогоднішній момент. Окрім рішення Конституційного суду, ми маємо рішення Європейського суду з прав людини за позовом України проти Росії. І суд в ці короткі терміни, буквально кілька годин тому, прийняв рішення, згідно з яким Росія зобов'язана вивести війська з Криму", - заявив міністр.

Петренко звернув увагу, що в Росії немає виходу, вона зобов'язана виконувати рішення Європейського суду." Єдина можлива реакція, згідно з міжнародними договорами, за цим рішенням - це його виконання. Інакше - відповідні санкції. Окрім компенсації, це санкції, пов'язані, зокрема, і з виключенням Росії з Ради Європи, - підкреслив він. - Виконання цього рішення означає, що міжнародна громадськість впливатиме на Росію, як на порушника базових принципів Конвенції про захист прав людини.

Фактично Росія може потрапити в повну ізоляцію, як дипломатичну, так і юридичну. Крім того, якщо деякі чиновники РФ в індивідуальному порядку не будуть виконувати це рішення, особисто вони можуть бути притягнуті до відповідальності через деякий час. Вони ж не вічні на своїх посадах, а термінів давності для притягнення до відповідальності в даному випадку немає.

Це питання буде поширюватися на їх майно за кордоном, на доходи цих чиновників і бізнесменів. Фактично, світова громадськість дала серйозний сигнал, і перший міжнародний суд прийняв таке рішення. Наступні кроки будуть жорсткішими".

Міністр юстиції розповів і про цілі створення Національної гвардії України. "Прем'єр-міністр робить всі кроки, щоб забезпечити і армію, і міліцію усім необхідним. Крім того, в парламенті було прийнято закон про створення Національної гвардії України, у якої основне завдання - забезпечення миру і безпеки громадян України. НГУ створюється на базі внутрішніх військ і була оголошена мобілізація тих людей, які були в Самообороні, у яких є досвід служби в армії. Це все для того, щоб ми могли відповідати і на внутрішні, і на зовнішні загрози. Ми розуміємо, що зараз загрози йдуть зовнішні. Провокації йдуть з боку нашого східного сусіда. На це виділяються величезні кошти. І звичайно ситуація, яка складається на сході, - це результат тієї інформаційної війни, яка там розгортається. Звичайно, ми будемо коригувати нашу інформаційну політику, ми будемо розмовляти зі сходом, говорити їм правду", - запевнив він.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар