-->

09.04.14

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про відновлення довіри до судової системи України"

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про відновлення довіри до судової системи України"

Закон визначає правові та організаційні засади проведення спеціальної перевірки суддів судів загальної юрисдикції (далі - перевірка суддів) як тимчасового, посиленого заходу з використанням існуючих процедур розгляду питань про притягнення суддів загальної юрисдикції до дисциплінарної відповідальності і звільнення з посади у зв'язку з порушенням присяги, з метою підвищення авторитету судової влади та довіри громадян до судової гілки влади, відновлення законності і справедливості. Повноваження з проведення перевірки суддів надано Тимчасовій спеціальній комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції (далі - Тимчасова спеціальна комісія), яка складається із 15 членів.

Зокрема, законом передбачається, що перевірка суддів проводиться протягом одного року з моменту формування складу Тимчасової спеціальної комісії, що створюється у порядку, визначеному статтею 4 цього закону. При цьому заяви про проведення перевірки індивідуально визначеного судді (суддів) згідно статті 3 цього закону можуть бути подані до Тимчасової спеціальної комісії юридичними або фізичними особами протягом шести місяців з моменту опублікування у газеті "Голос України" повідомлення про її створення. Крім того, передбачається низка підстав, за якими суддя суду загальної юрисдикції підлягає перевірці.

Закон визначає основні засади діяльності Тимчасової спеціальної комісії (порядок проведення її засідань, механізм отримання матеріалів, необхідних для проведення перевірки суддів тощо), заходи, які застосовуються за результатами проведення перевірки суддів.

Законом також внесено зміни до законів "Про судоустрій і статус суддів", "Про Вищу раду юстиції" щодо порядку призначення суддів на адміністративні посади, розширення підстав припинення повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради юстиції, порядку обрання делегатів на з'їзд суддів України тощо.

Відповідний законопроект зареєстровано за №4378-1.
Джерело - http://rada.gov.ua.

Немає коментарів:

Дописати коментар