-->

28.05.14

Мінсоцполітики про індексацію стипендій першокурсникам і чорнобильцям

Мінсоцполітики пояснює: якщо студента зараховано до навчального закладу та йому призначена стипендія, обчислення індексу споживчих цін (ІСЦ) для індексації його стипендії здійснюється з місяця призначення стипендії.

Тобто якщо студент був зарахований на 1 курс до ВНЗ із вересня 2013 року та йому призначена стипендія з вересня 2013 р., то для проведення індексації ІСЦ має розраховуватися з вересня 2013 р.

Якщо студент не втратив права на отримання стипендії, то в лютому 2014 р. розмір його стипендії мав індексуватися на величину приросту ІСЦ 1,1%. Цей індекс також зберігається для індексації стипендії в березні та квітні 2014 р. В іншому випадку, коли студент, зарахований на навчання у вересні 2013 року, отримував стипендію в I семестрі, а в II семестрі став отримувати підвищену стипендію за успішність, під час проведення індексації його стипендії ІСЦ також розраховується з вересня 2013 р. Право на індексацію стипендії також відбувається в лютому 2014 р. на 1,1%.

Про це йдеться в листі Мінсоцполітики від 24.04.2014 р. № 55/10/136-14.

Стосовно виплати стипендій студентам-чорнобильцям, відповідне роз’яснення для індексації їх стипендій надано в листі від 09.04.2014 р. № 49/10/136-14.

Якщо студент-чорнобилець отримує звичайну академічну стипендію та додаткову соціальну стипендію, то його загальний дохід підлягає індексації в межах прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Так, у вересні 2012 р. відбулося підвищення звичайної академічної стипендії, але сума підвищення не перевищила суму індексації, тому мало бути здійснено підвищення стипендії та додано суму індексації з урахуванням суми підвищення. Визначена сума індексації фіксується та виплачується студенту до наступного підвищення стипендії, при якому сума підвищення перевищить фіксовану суму індексації.

Зважаючи, що звичайна академічна стипендія підвищувалася, а додаткова соціальна стипендія не змінювалася, то Мінсоцполітики вважає, що фіксована сума індексації має виплачуватися за рахунок джерел, із яких сплачується соціальна стипендія.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар