-->

02.06.14

Наталя Лісневська: Реформа системи охорони здоров'я має відбуватися комплексно

Прес-служба Міністерства охорони здоров'я
Реформа системи охорони здоров’я має відбуватися комплексно. Про це заступник Міністра охорони здоров’я сказала 2 червня 2014 року в ефірі програми «У центрі уваги» на телеканалі «Київ».

Вона зауважила, що всі складові реформи – запровадження загальнообов’язкового медичного соціального страхування, зміна системи фінансування медичних закладів і принципів оплати праці лікарів, перехід до реального професійного самоврядування, тісно пов’язані між собою і не можуть бути реалізовані окремо одна від одної. Концепція нової системи охорони здоров'я, яка нині проходить громадське обговорення, передбачає не фрагментарні, а комплексні зміни. Заступник Міністра зазначила, що попереднє реформування буде впорядковано і розширено.

Наталя Лісневська сказала, що запровадження загальнообов’язкового медичного соціального страхування покликане зробити існуючі платежі офіційними. За її словами і пацієнт, і лікар, вступаючи в договірні відносини, матимуть більші гарантії. Водночас мають бути передбачені певні компенсаторні механізми для соціально незахищених верств населення, дітей, пенсіонерів, які б гарантували отримання медичної допомоги.

Під час програми також йшлося про проведення перевірки у Національному інституті раку. НаталяЛісневська підкреслила, що перевірка ніяким чином не вплине на здійснення інститутом своїх функцій. Відбувається документарна перевірка діяльності керівництва, яка не стосується лікарської практики і надання допомоги хворим. За її результатами будуть вжиті подальші відповідні дії. За словами заступника Міністра, результати перевірки будуть публічними за виключенням розголошення персональних даних. Вона також зауважила, що жодного письмового звернення щодо зміни членів комісії, МОЗ не отримувало.

Обговорювалося також зростання вартості ліків. Наталя Лісневська висловила впевненість, що запровадження референтного ціноутворення, яке після проходження всіх процедур має розпочатися найближчими тижнями, дозволить зменшити ціни на ліки та зробити їх більш доступними.

Немає коментарів:

Дописати коментар