-->

07.06.14

Виплати за судовими позовами доведеться трохи зачекати

Марія ДРОГАН, Чернігівська область:
— Я інвалід ІІ групи по зору. Стан здоров’я весь час погіршується, сліпну з кожним днем. Колись працювала в зоні відчуження, де була дуже висока радіація, там і отримала інвалідність. Але виплати чорнобильцям постійно урізають, хоч це і незаконно. Подала на це порушення позов до суду, який прийняв рішення на мою користь. А ось гроші мені досі не виплатили.

Кажуть: коли надійдуть кошти, тоді й отримаєте, а зараз немає. А на операцію мені потрібно чимало: від 15 до 17 тисяч гривень. Пенсія маленька, тому не можу собі цього дозволити. То що ж робити, зовсім осліпнути в очікуванні виконання обіцянок?


— Погоджуюсь із вами, що грошей на виплати за судовими позовами цього року виділено не стільки як потрібно. Та справді доведеться зачекати.

Вам по допомогу раджу звернутися до Міністерства охорони здоров’я, можливо, вас прооперують безплатно.

— До всього я ще й член організації «Союз Чорнобиль України», зверталася до них, але кажуть, що також немає коштів.

— Нині уряд прийняв рішення за програмою, якою раніше опікувалося МНС, де були передбачені кошти на лікування та ліки для чорнобильців. Зверніться до мене ще раз, будь ласка, письмово, спробую вам допомогти.

Дмитро НЕУМИТОВ,  м. Ватутіне Черкаської обл.:
— Хотів би запитати про диспропорцію у виплатах військовослужбовцям, які вийшли на пенсію у різні роки. Ще за Януковича вирішили, що нараховують пенсії 100% зарплати, а на руки люди отримують лише 50%. Зверталися з цього приводу до Конституційного суду, нас не підтримали. А ось у місцевих судах позови ми здебільшого виграємо. І це Конституційний суд підтвердив. А депутатам, суддям, урядовцям платять великі пенсії та ще й постійно встановлюють доплати. Де ж тут справедливість?

— Так, Конституційний суд прийняв рішення нараховувати пенсію військовим спочатку повністю, потім — не повністю. Люди насправді подають позови до судів і виграють справи. Нині за такими виграними судовими справами до оплати мають надати понад 7 мільярдів гривень. І ще в судах перебуває незакінчених справ на понад 7 мільярдів. Та виплачуватимуть ці гроші у розмірі сум, передбачених у держбюджеті України на той чи той рік. Цього року на оплату таких позовів передбачено 76 мільйонів гривень. Нещодавно Прем’єр-міністр проводив нараду саме з приводу забезпечення виплат за цими позовами. А рішення приймали як місцеві суди, так і кілька європейських. Тому Міністерству юстиції, Мінфіну, Мінсоцполітики, Пенсійному фонду доручено розібратися і знайти й розробити оптимальний механізм вирішення цього питання. Але для того, щоб навести лад та врешті виплатити ці гроші, потрібні відповідні рішення Конституційного суду. Нині ж вони такі, які є. А КС — це незалежний орган, йому не має права давати вказівку ні Прем’єр, ні я, ні навіть Президент. Туди можуть звернутися народні депутати, зібравши необхідну кількість підписів. Тож попрацюйте зі своїми народними обранцями, нехай вони вам допоможуть.

За матеріалами http://ukurier.gov.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар