-->

13.07.14

Майже кожна п’ята смерть у працездатному віці – від раку

Лікарі кажуть, що через стреси й нездоровий спосіб життя «молодшають» серцево-судинні захворювання, а погана екологія викличе збільшення числа онкохворих.

Жителі незалежної України хворіють приблизно стільки ж, як і за часів СРСР (1990 р.), підрахувала Держслужба статистики. Але картина захворювань змінилася: набагато більше стало онкологічних (майже кожна п’ята смерть у працездатному віці – від раку), серцево-судинних захворювань і хвороб сечостатевої системи, а ось застуджуються, за статистикою, тепер набагато менше, ніж раніше.

Застуди й серцеві захворювання пов’язані

На думку сімейного лікаря та терапевта з 30-річним стажем Олександра Бакурова, довіряти цифрам статистики можна – з огляду на зміни реалій життя. Також важливо пам’ятати, що українців порівняно з 1990 роком стало менше: було 52 млн осіб, а зараз – 45 млн чоловік.

Наприклад, застуди вражають людей так само, як і 23 роки тому. Але зараз багато хто не бере лікарняний, щоб не втратити заробіток (не секрет, що в деяких приватних фірмах працівників змушують хворіти за свій рахунок), а переносять недугу на ногах. «Таке ставлення до хвороб загрожує ускладненнями на серце, тому збільшення захворювань кровоносної системи – об’єктивна реальність, – стверджує Бакур. – Але в першу чергу по серцю б’є прискорення ритму життя й інтенсивність роботи. Адже якщо при СРСР люди, як правило, працювали 8 годин на день, то зараз 9–10 годин, проведені на роботі, вважаються нормою. Плюс – стреси».

Збільшення кількості людей із хворобами сечостатевої системи (в чоловіків це, насамперед, аденома простати, у жінок – цистити) експерт пов’язує з поліпшенням діагностики: ці захворювання стали частіше виявляти, бо люди, перш за все чоловіки у віці, нарешті перестали соромитися звертатися до урологів.


З ним згоден і доктор медичних наук, радник голови Держагентства з питань науки, інновацій та інформатизації Олександр Гриневич. «Те ж стосується і зростання онкозахворювань: з одного боку, ми ще довго будемо відчувати наслідки катастрофи на ЧАЕС, а з іншого – зараз такі хвороби діагностують на ранніх стадіях, і їх доволі часто вдається вилікувати. Тобто те, що їх виявляють більше і раніше, не допускаючи смерті пацієнтів, – тенденція позитивна», – говорить Гриневич.

Травм поменшало, аномалій побільшало

Зниження кількості травм і профзахворювань експерти пов’язують із падінням рівня виробництва порівняно з 1990 роком і підвищенням охорони праці: підприємств у нас стало менше, а захист працівників від нещасних випадків – покращився. Але, на жаль, все більше дітей народжуються з аномаліями – їх порівняно з 1990 роком стало більше на третину.

У цьому питанні думки експертів розходяться: Бакур упевнений, що причиною є поширення серед молоді наркотиків, а Гриневич бачить три причини: самолікування матерів під час вагітності, бажання батьків залишити дитину-інваліда, навіть якщо УЗД виявило відхилення ще на ранній стадії розвитку, і нездоровий спосіб життя.

Загалом, на думку експертів, якщо українці не стануть дбайливіше ставитися до свого здоров’я, їх у найближчі роки чекає подальше зростання й «омолодження» хвороб серця. А от інші недуги залишаться приблизно на тому ж рівні, пише СЕГОДНЯ.ua.

Немає коментарів:

Дописати коментар