-->

09.07.14

Кіровоградщина: Валерій Кальченко поїде за грошима для ЧАЕС

В рамках учорашньої прес-конференції в офісі Кіровоградської обласної організації «Батьківщини», скликаної Валерієм Кальченком на підтримку ідеї публічного обговорення нового варіанту Конституції України від чинного Президента Петра Порошенка, порушили тему чорнобильців і Чорнобиля, так званої «зони безумовного відселення». Причина проста – парламентар очолює профільний комітет уряду і номінально є відповідальним за перебіг перемовин із світовими донорами, коштом яких будується нове укриття для 4-го енергоблоку АЕС.

«Верховна Рада скасувала 54 статтю, за якою чорнобильцям 1-ої категорії нараховувалося від 10 тисяч пенсії, 2-ій – 8, і 3-ій, відповідно, – 6, – роз’яснює політик, – Конституційний Суд визнав це рішення протизаконним, але не зробив другого кроку – постанови про фактичну відміну документа, який би зашкодив цьому. Виходячи з названої обставини, доводиться готувати новий законопроект, під який уже знайшлося 6 мільярдів разом із Постановою про внесення змін у бюджет, але у підсумку ліквідатори отримуватимуть, на жаль, майже вдвічі менше: 1-а категорія – до 5 тисяч, 2-а – 4 тисячі 507 гривень, 3-я – 3 тисячі 985 гривень».

На відміну від людей, доленосно пов’язаних із цим стратегічним об’єктом, справи на ЧАЕС виглядають куди кращими. Французька фірма-підрядник завершила будівництво арки укриття та південної і частково західної стін саркофагу над аварійним блоком. Пресі виказали деякі подробиці кошторису: приміром, на зазначений фронт робіт вже пішло 34 тони металу (вдвічі перевищує масу конструкції Ейфелевої вежі). Усього витрачено 1 мільярд 538 мільйонів євро, наразі необхідні ще 60), за які домовлятимуться 20 липня.

Валентина Головань http://akulamedia.com

Немає коментарів:

Дописати коментар