-->

11.08.14

Уряд схвалив законопроект про бюджетну децентралізацію

ПРЕС-СЛУЖБА МІНІСТЕРСТВА ФІНАНСІВ
6 серпня на засіданні Уряду схвалено проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (щодо запровадження нової моделі міжбюджетних відносин).

Внесення змін до Бюджетного кодексу є необхідними для реалізації нової моделі взаємовідносин держави та органів місцевого самоврядування на засадах децентралізації фінансів та зміцнення фінансового потенціалу місцевого самоврядування.

Система місцевого самоврядування на місцях неефективна і суттєво стримує економічний розвиток держави. Першими кроками до проведення реформи у даній сфері стало схвалення Концепції реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади.

Успішне проведення реформи місцевого самоврядування напряму залежить від змін в інших сферах. Це, в першу чергу, стосується бюджетно-фіскальної реформи, сфер освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення, здійснення політики фінансової децентралізації, вдосконалення міжбюджетних відносин щодо фінансового наповнення місцевих бюджетів для надання населенню якісних адміністративних і громадських послуг тощо.

У проекті визначено ключові напрями змін, які передбачають визначення нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин. Це: 

· забезпечення бюджетної автономії та фінансової самостійності місцевих бюджетів;

· стимулювання громад до об'єднання та формування спроможних територіальних громад;

· закріплення за місцевими бюджетами стабільних джерел доходів та розширення дохідної бази місцевих бюджетів;

· визначення нового механізму бюджетного регулювання та вирівнювання;

· надання нових видів трансфертів та посилення відповідальності профільних міністерств за реалізацію державної політики у відповідних галузях;

· децентралізація видаткових повноважень та чіткий розподіл компетенцій, сформований за принципом субсидіарності.

Законопроект буде направлено на розгляд до Верховної Ради.

Файл завантажується в форматі PDF

Документи:

Немає коментарів:

Дописати коментар