-->

07.08.14

Фізичні особи, які надають соціальні послуги, можуть отримати компенсацію

Управління соціального захисту Львівської міської ради інформує мешканців про можливість отримання компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги.

Так, згідно з Порядком призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2004 № 558, цей вид компенсації призначають й виплачують непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які нездатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, які обслуговуються соціальними службами).

Компенсацію виплачують, виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб та осіб, які втратили працездатність у таких розмірах: 

• 15 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам I групи (з 1 січня 2014 року розмір компенсації для працездатних становить – 182,70 грн.; для осіб, які втратили працездатність – 142,35 грн.).
• 10 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам II групи та дітям-інвалідам (з 1 січня 2014 року розмір компенсації для працездатних становить – 121,80 грн.; для осіб, які втратили працездатність – 94,90 грн.)
• 7 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам III групи та хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, визнаним такими в порядку, затвердженому МОЗ (з 1 січня 2014 року розмір компенсації для працездатних становить – 85,26 грн.; для осіб, які втратили працездатність – 66,43 грн.).
«Компенсацію призначають і виплачують органами праці та соціального захисту населення за місцем проживання особи, якій надаються соціальні послуги, з дня подання фізичною особою, яка надає соціальні послуги, та особою, яка їх потребує, заяв разом з документами», - зазначила начальник Залізничного відділу управління соціального захисту Львівської міської ради Галина Гейник.

Перелік документів, необхідних для призначення компенсації
непрацюючій фізичній особі, яка надає соціальні послуги:
• заява про згоду надавати соціальні послуги;
• паспорт або інший документ, що посвічує особу;
• висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що стан її здоров’я дозволяє постійно надавати соціальні послуги;
• копія трудової книжки, а у разі відсутності трудової книжки – письмове повідомлення особи із зазначенням інформації про відсутність трудової книжки та про останнє місце роботи чи отримання доходів.

особі, яка потребує надання соціальних послуг, або її законному представнику (у разі визнання цієї особи недієздатною):
• заява про необхідність надання соціальних послуг;
• паспорт або інший документ, що посвічує особу;
• копія довідки медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності (надається інвалідом);
• висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування;
• законним представником дитини, яка потребує надання соціальних послуг:
• заява про необхідність надання соціальних послуг;
• копія свідоцтва про народження дитини;
• висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність дитини до самообслуговування.

Компенсація призначається на час встановлення групи інвалідності або на час, протягом якого особа, що подала заяву про необхідність отримання соціальних послуг, потребуватиме постійного стороннього догляду.

Компенсація не виплачується особам, які надають соціальні послуги громадянам, яким відшкодовуються витрати на надання послуг по догляду, відповідно до Законів України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», «Про психіатричну допомогу», «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» та у разі надання фізичною особою соціальних послуг на платній основі.

Одержувачі компенсації зобов’язані повідомляти органи, що призначають цю допомогу, про обставини, що можуть вплинути на умови призначення компенсації та її виплату.

Виплата компенсації провадиться за рахунок коштів місцевих бюджетів.
Компенсація виплачується державними підприємствами і об’єднаннями зв'язку або через установи уповноважених банків за письмовою заявою фізичної особи, яка надає соціальні послуги.

«Слід також додати, що непрацюючим працездатним особам, які отримують компенсацію та здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, за інвалідом І групи або престарілим, який, згідно з висновком медичного закладу, потребує постійного стороннього догляду, період догляду зараховується до страхового стажу», - зазначив в.о. начальника управління соціального захисту Львівської міської ради Ігор Кобрин.

Станом на 1 серпня 2014 року, управління соціального захисту Львівської міської ради профінансувало за січень-липень поточного року видатків на надання цієї компенсації в сумі 788,34 тис. грн. Власне в цей період здійснено 5752 виплати громадянам.

Прийом громадян у «Єдиних приймальнях» районних відділів соціального захисту проводиться: понеділок – з 13.00 до 19.00 год.; з вівторка по четвер – з 08.00 до 19.00 год.; в п’ятницю – з 09.00 до 14.00 год.

Записатись на прийом в «Єдину приймальню» в режимі «он-лайн» чи отримати більше інформації про різні види допомог можна на сайті «Львів соціальний»: http://www.social.lviv.ua.
Для запису на прийом та отримання детальної інформації про різні види соціальних гарантій мешканці Львова можуть звертатись до відділів соціального захисту за місцем проживання за телефонами:

Галицький: тел.: 261-44-50 (вул. Ф. Ліста, 5)
Личаківський: тел.: 235-71-62 (вул. Театральна, 10)
Залізничний: тел.: 295-82-28 (вул. І. Виговського, 34)
Франківський: тел.: 237-50-81 (вул. Генерала Т. Чупринки, 85)
Шевченківський: тел.: 252-28-40 (вул. В. Липинського, 11)
Сихівський: тел.: 254-64-80 (просп. Червоної Калини, 66)

Немає коментарів:

Дописати коментар