-->

08.09.14

Влада взялася «рихтувати» законодавство ЖКГ

Як бути мешканцям зони АТО з оплатою комунальних послуг, скільки коштує вступити до складу ОСББ та чи можна «прописатися» на дачі, – відповіді шукайте в щотижневому огляді новин «України Комунальної».

Попри тяжке становище країни, пов’язане з бойовими діями на Донбасі, Кабінет Міністрів не забуває про необхідність зміни принципів регулювання суспільних відносин в сфері житлово-комунального господарства. Цього тижня у законодавство сфери ЖКХ запропонували внести деякі зміни, та, подекуди, внесли. Зокрема, Верховна Рада зареєструвала законопроект №4563а від 29 серпня «Про житлово-комунальні послуги». Документ передбачає стягнення пені зі споживачів за несвоєчасну чи/та неповну сплату ЖКП. 

«У разі несвоєчасного та/або не в повному обсязі внесення плати за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплачувати пеню в розмірі 0,1 відсотка суми простроченого платежу, яка нараховується за кожний день прострочення, але не більше 100 відсотків загальної суми боргу, крім визначених законом випадків», – йдеться в тексті законопроекту.

Зокрема, у документі уточнюється, що нарахування пені розпочинається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги. Граничним строком внесення плати за житлово-комунальні послуги є 20 число місяця, що настає за розрахунковим. При цьому пеня за кожний місяць нараховується окремо.

Проте, у Мінрегіоні запевнили, що це лише спроба трохи «налякати» споживача. Відповідні штрафні санкції – бідьш психологічний, ніж матеріальний захід. Такої думки притримується начальник Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону України Наталія Хоцянівська. Вона нагадала, що норма щодо стягнення пені діяла і продовжує діяти в українському законодавстві, проте механізми її нарахування досі невизначені. «Для прикладу: при виникненні у споживача заборгованості у розмірі 100 гривень на місяць йому буде нараховано пеню у розмірі 3 гривень», - зазначила Наталія Хоцянівська.

Окрім того, парламент дозволив українцям «прописуватися» на дачах. Верховна Рада 2 вересня проголосувала за проект Закону №2336а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України». Відповідний документ покликаний врегулювати питання переведення садових і дачних будинків у жилі будинки та реєстрації у них місця проживання.

«Наразі законодавство не дозволяє зареєструвати громадянина у садовому чи дачному будинку, оскільки такі будинки не призначені для постійного проживання. Враховуючи соціально-економічні, екологічні чинники, в Україні склалася ситуація, коли значна частина громадян постійно проживає у власних садових чи дачних будинках. Громадяни власними силами здійснюють реконструкцію садових чи дачних будинків, підводять необхідні інженерні мережі і, фактично, проживають у будинках, які за своїми зовнішніми конструкціями та рівнем інженерного обладнання відповідають вимогам, встановленим для житлових будинків», – про це йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Також слід відзначити, що парламент захистив Донбас від проблем з «комуналкою». Верховна Рада встановила мораторій на примусову реалізацію житла, примусове відключення від мереж житлово-комунальних послуг, заборону нарахування та стягнення пені та інших штрафних санкцій у разі несвоєчасного здійснення платежів за послуги ЖКГ жителями Донецької і Луганської областей. Вчора парламент проголосував за відповідний законопроект №4188а. «Необхідність прийняття законопроекту зумовлена наявністю заборгованості з виплат заробітної плати, стипендій, інших грошових виплат населенню та проведенням антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях», – йдеться в пояснювальній записці.

Окрім того, парламент вивів «побори» з ОСББ. Верховна Рада України 2 вересня підтримала законопроект №2469а «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку». Документ спрямований зробити діяльність ОСББ більш прозорою. Зокрема, законопроект встановлює, що вступ до складу членів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку є безкоштовним.

«Непрозора діяльність об'єднань гальмує розвиток цивілізованих відносин щодо функціонування такого виду правовідносин та порушує основні права жильців у таких будинках», – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Проектом Закону встановлено, що вступ до складу членів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку є безкоштовним.

Також документ закріплює «заявницький» порядок вступу до складу членів об'єднання (якщо немає відмови у прийнятті до складу членів об'єднання впродовж десяти календарних днів, заявник вважається членом такого об'єднання).

Окрім того, законопроектом передбачено надання права заявнику, якому відмовлено у праві стати членом об'єднання, оскаржити таку відмову у судовому порядку.

Проект Закону визначає, що копії рішень загальних зборів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку відповідний орган такого об'єднання повинен надавати впродовж трьох днів з моменту звернення. При цьому такий обов'язок поширюється як щодо вимог членів об'єднання, так і щодо власників приміщень у багатоквартирному будинку, які не є членами об'єднання.

Законопроект визначає, що рішення про включення до складу членів об'єднання (відмову у включенні) має ухвалювати виконавчий орган такого об'єднання.

Катерина Білоус  http://jkg-portal.com.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар