-->

20.10.14

"На дзеркало нема чого нарікати, коли пика крива"

К нам в редакцию обратились несколько членов ВООИ "Союз Чернобыль Украины" с Луганской, Донецкой, Львовской, Одесской, Херсонской, Тернопольской и др. областей с просьбой опубликовать у нас на сайте их мнение по поводу недавнего обращения руководителя этой организации к Президенту Украины относительно выплат пенсий социальных выплат наДонбассе.

Предлагаем вашему вниманию его текст:

"На дзеркало нема чого нарікати, коли пика крива"

На офіційному сайті ВГОІ "Союз Чорнобиль України", за підписом керівника цієї громадської організації Володимира Березіна, з’явився текст "Звернення до Президента України стосовно виплат пенсій та соцвиплат на Донбасі".

У ньому зокрема йдеться про те, що на адресу організації надходять повідомлення від керівників Донецької та Луганської чорнобильських організацій про катастрофічний стан соціального захисту інвалідів та учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які проживають в цих областях.

Й насправді, слід констатувати, що ситуація в цих регіонах доволі складна, однак вона має в собі кілька складових, на яких варто зупинитися та зосередити увагу.

По-перше, катастрофічне становище з соціальними виплатами і виплатами пенсій склалося саме на тих територіях Донбасу, де орудують воєнізовані сепаратистські бандформування і російські війська. Саме з розгортанням бойовиками своїх незаконних дій на цих територіях розпочався справжній терор щодо громадян. Сьогодні там відкрито ігнорується право, скасовуються закони і нормативно-правові акти, які передбачають і соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

По-друге, необхідно чесно і відверто сказати й про те, що, незважаючи на важке економічне становище в державі, пов’язане в тому числі з військовою агресією "братньої держави", на тих територіях Донбасу, де вони контролюються українськими органами державної влади, без затримок проводяться виплати пенсій, соціальних допомог, громадяни користуються іншими пільгами, які передбачені чинним законодавством, а саме головне – люди почуваються у безпеці.

По-третє, першоджерелом дестабілізації на Луганщині та Донеччині слугували політичні партії та громадські об'єднання, які за своєю суттю і наповненістю були і залишаються антинародними, антидержавними і антиукраїнськими. Нікуди заховати і той факт, що, в тому числі, керівники чорнобильських організацій цих регіонів безпосередньо підтримували або навіть представляли ці політичні партії в місцевих органах державної влади. Саме ці партії і їхні представники, завзято закликали до проведення референдуму про відокремлення від центральної, "фашистско-бендеровской хунты", аж до виходу зі складу України.

На жаль, ніхто з керівників чорнобильських організацій, а також із числа тих, хто шле подібні звернення, досі публічно так і не виступив з осудом злочинних дій антиукраїнських і антидержавних сил на Донбасі або не звернувся до ватажків бандформувань про недопущення порушення прав інвалідів внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших незахищених верст населення.

І, по-четверте, не з вини незалежної України сталася Чорнобильська катастрофа. Радянський Союз і його бойовий авангард – КПРС повинні були взяти на себе повну відповідальність за це. Але, ні СРСР, а ні його офіційний правонаступник, який залишив собі всі його – попередника - активи, в тому числі і вклади Ощадбанку, - Російська Федерація, не взяли відповідальності за її наслідки. І це зробила Україна, хоча будь-якого відношення до подій, пов’язаних з причинами аварії в Чорнобилі вона не мала – все тоді вирішувалося виключно у Москві.

Тому дивно, сьогодні чути від людей, які здебільшого проголосували за свою окремішність, про те, що Україна їм іще щось винна. Якщо вони визнають владу бойовиків, то і вимагати пенсій і соціальні виплати потрібно саме у них.

Сьогодні дійсно є великою складністю здійснення будь-яких виплат на територіях, де не діють органи офіційної української влади. Адже численні пограбування банківських установ і звичайного мародерства бойовиками не дозволяють це зробити, і про це необхідно чітко заявити керівникам Луганської та Донецької областей, а не ховати свої "голови в пісок" за лякливими або популістськими зверненнями.  Та й на відновлення інфраструктури територій потрібні величезні кошти.

Дивними виглядають й припущення на кшталт того, що нібито в рамках мирного плану Президента України вирішуються дуже важливі питання навіть з тією владою, яка є зараз в цих регіонах.

Дійсно, для багатьох залишається на поверхні й те, які саме питання вирішуються в рамках цього мирного плану Президента України. Однак намагання деяких представників з ВГОІ "Союз Чорнобиль України" називати владою самозванців, з так званих і самопроголошених республік "ДНР" і "ЛНР" – є неприпустимим. Адже владою можуть називатися виключно ті люди, які отримали мандат легітимності і повноваження від громадян, згідно із законом та шляхом вільних і демократичних виборів, а не на бандитських сходках, де основним аргументом є дуло автомата.

Ще свіжі в пам’яті події осені-зими минулого та цього років, коли ВГОІ "Союз Чорнобиль України" перетворилася з громадської організації на якийсь незрозумілий рупор влади зі своїми однобокими оцінками і висновками, кляузами та доносами до тодішньої правлячої коаліції, абсолютним не сприйняттям Майдану і його цінностей.

Видно, теперішнє керівництво ВГОІ "Союз Чорнобиль України" не зробило висновків з минулого, і це загрожує остаточним розвалом організації, як всеукраїнської громадської структури. Не варто, і зараз втягуватися в політичні ігрища чи займатися популізмом на фоні страждань своїх співгромадян. Необхідно дати чітку оцінку всьому тому, що сьогодні відбувається в країні і, зокрема – на Сході України. Але зробити це з державницьких позиції і тим самим довести, що ВГОІ "Союз Чорнобиль України" згуртовує навколо себе виключно українських патріотів.

Примечание: По просьбе авторов мы не указываем их фамилии

Также предлагаем вашему вниманию и текст самого обращения руководителя ВООИ "Союз Чернобыль Украины" к Президенту Украины относительно выплат пенсий и социальных выплат на Донбассе:

Звернення до Президента України стосовно виплат пенсій та соцвиплат на Донбасі

16 жовтня 2014 року
№ 429
Президенту України
Порошенку П.О.

Високоповажний Петре Олексійовичу !

До центрального офісу Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» надходять повідомлення від керівників Донецької і Луганської чорнобильських організацій про катастрофічний стан соціального захисту інвалідів і учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які мешкають у цих областях.

Вже протягом кількох місяців ці люди не отримують пенсій і компенсацій, призначених відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Це при тому, що для переважної більшості з них пенсії і компенсації є єдиним джерелом існування.

На звернення ВГОІ «Союз Чорнобиль України» з цього питання до Міністерства соціальної політики України нам повідомляють, що неможливо здійснювати зазначені виплати на територіях, де не діють органи офіційної української влади.

Але це – територія України і йдеться про долю і життя близько 35-ти тисяч громадян нашої держави, які у 1986 році, ризикуючи своїм життям і здоров’ям, врятували Україну і наш народ. У такому ж стані перебувають і інваліди війни, праці, інші вразливі категорії населення. Залишати їх напризволяще, прирікаючи до голодної смерті, неприпустимо!

В рамках мирного плану Президента України вирішуються надзвичайно важливі питання навіть з тією владою, яка є зараз у цих регіонах. Очевидно, у такий спосіб можна вирішити і цю життєво важливу для людей проблему.

Тому просимо Вас, шановний Петре Олексійовичу,  дати відповідні доручення щодо невідкладного відпрацювання механізму гарантованого забезпечення виплати пенсій і компенсацій чорнобильцям на всій території Донецької і Луганської областей.

З повагою,

Президент ВГОІ
«Союз Чорнобиль України»                                                               В.О. Березін

Немає коментарів:

Дописати коментар