-->

03.11.14

Запитання без відповідей

Відповідь на них ми шукали на своєму зібранні 30 жовтня, яке проводимо звично кожного останнього четверга місяця. А дискусію ініціював наш побратим із Коломиї, Микола Брушньовський. Йому, як ліквідатору другої категорії, у травні цього року призначили пільгову пенсію по віку після виповнення 50 років. Роблю наголос: «пільгову пенсію». Його стаж 22 роки і чотири місяці. Розмір пенсії становить 949 гривень. Її складові: основний розмір - 608.34 грн., додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю – 170.82 грн. та 169.84 грн. державної адресної допомоги до прожиткового мінімуму.

Керівництво міського управління ПФУ у відповіді на його звернення підтвердило, що пенсію призначено «згідно Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Як з’ясувалося в ході обговорення, таку ж мінімалку призначили при неповному стажі й у 16 років і 10 місяців. А верховинцю Петріву до встановленого розміру мінімальної пенсії додали окрім додаткової за шкоду, заподіяну здоров’ю, ще й гірську надбавку.

Для з’ясування обставин нашого невдоволення нагадаю діючи норми Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»:

«Пенсії особам, віднесеним до категорій 1, 2,3,4, встановлюються у вигляді:
а) державної пенсії;
б) додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, яка призначається після виникнення права на державну пенсію. 

Розмір державної пенсії за віком залежить від заробітної плати і страхового стажу» (ст. 49).
«Особам, віднесеним до категорії 2, щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, призначається в розмірі 30 процентів прожиткового мінімуму для осіб,які втратили працездатність» (ст. 51).

«Право на пенсію в повному розмірі мають громадяни, віднесені до категорій 1, 2, 3, 4, за умови стажу роботи не менш як: чоловіки - 20 років … із збільшенням пенсії на один процент заробітку за кожний рік роботи понад встановлений цим пунктом стаж …»(ст. 56 ).

За відповідями на вмотивовані запитання ми направилися до Головного управління ПФУ в Івано-Франківській області. Фахівці наших претензій до уваги не взяли, зіславшись на норми Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Із них, на їх думку, право на державну пенсію в повному розмірі наступає лише при стажі 35 років. На наше посилання, що соціальна пенсія не може бути нижчою за розмір прожиткового мінімуму, змовчали.

Ключовим у нашій ситуації є запитання: «Чи міг ліквідатор другої категорії заробити 35 років трудового стажу до виповнення 50 років ? Відповідь однозначна – ні! Для цього він мав розпочати трудову діяльність у 15 років.

Другим запитанням, що залишилося без відповіді: «Яким нормативним документом призупинено дію 56-ої статті Чорнобильського закону?» Адже Брушньовський претендував не лише на державну пенсію в повному розмірі, а ще й на додаткові проценти, взятої до розрахунків зарплати.

Цьогорічним Законом України про Держбюджет не призупинено наше право на додаткову пенсію у розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком. Нараховані і водночас вилучені 170.82 грн. складають лише 18 процентів прожиткового мінімуму.

Не змогли надати нам нормативного документу, який би роз’яснював існуючий порядок вилучення із державної пенсії, як гірських, так і додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю .

Ярослав Олійник, голова ГО «Прикарпатбат Чорнобиль».

Немає коментарів:

Дописати коментар