-->

10.11.14

Соціальні послуги в Україні: шлях до децентралізації

Кількість українців, які потребують соціальної допомоги, зростає. У відповідь на такий виклик ЄС продовжує сприяти покращенню системи соціальних послуг в Україні. Одне з ключових завдань для досягнення цієї мети ЄС вбачає в децентралізації соціальної політики.

Сьогодні в Україні налічується 13 мільйонів пенсіонерів, 2.6 мільйонів людей з обмеженими можливостями, 2 мільйони чорнобильців, 1.6 мільйонів ветеранів Другої Світової війни та інших верств населення, які залежать від соціального захисту та державної підтримки.

Сьогодні цей список постійно поповнюється людьми, що постраждали від війни у східній Україні. «Ми спілкуємося із солдатами із зони АТО, які мають ампутації та потребують протезування або інвалідних крісел. Досить часто протезування, надане державою, має низьку якість», – говорить Іван Марусевич, голова Асоціації інвалідів-спинальників України. На його думку, держава має надавати лише фінансову допомогу, дозволяючи людині самій обирати придатне протезування.

Марусевич поділився своїми думками під час спільної конференції Міністерства соціальної політики України та проекту ЄС «Підтримка розвитку системи соціальних послуг в Україні», що відбулась 30 жовтня 2014 року в Києві.

Пріоритетами соціальної політики також мають бути розвиток відповідної інфраструктури для людей з особливими потребами та соціальна допомога від початку інвалідності, вважає Марусевич. Така допомога має включати психологічну реабілітацію, соціальну реінтеграцію та допомогу в побуті.

Однак в Україні критично бракує соціальних працівників, які можуть надавати такі послуги. Якщо у країнах ЄС робота соціальних працівників гідно оплачується, в Україні такі послуги надають переважно волонтери.

«Коли я працювала соціальним робітником на одному з проектів у Києві, ми виконували роботу на волонтерських засадах, а єдиною платнею був автограф від відомого музичного гурту. Звичайно, головною мотивацією для нас була допомога людям», - говорить Ганна Катеринчук, волонтер, яка вивчає соціальну педагогіку в одному з навчальних закладів Києва. Її бажання допомагати людям наштовхнулось на дорослі реалії необхідності заробляти на життя.

ЄС надає підтримку Україні для подолання таких проблем через проект «Підтримка розвитку системи соціальних послуг в Україні». Регіональні тренінги в рамках проекту спрямовані на зміцнення професійної компетенції Міністерства соціальної політики та його регіональних підрозділів. Результатами проекту мають стати покращення підтримки незахищених верств населення в регіонах та краще розуміння їхніх потреб.

Одним із пріоритетів проекту є також децентралізація надання соціальних послуг та підвищення компетенції у прийнятті рішень на місцевому рівні, що є загальною практикою в ЄС.

«В Іспанії потреби незахищених верств населення визначаються на регіональному рівні. Водночас держава гарантує фіксований обсяг соціальної підтримки та її високу якість», - говорить Джакобо Мартін Фернандес, посадовець Міністерства охорони здоров’я та соціальних послуг Іспанії, який займається допомогою людям з обмеженими можливостями. Він додає, що іспанська модель децентралізації системи соціальних послуг передбачає високу якість їх надання.

«Децентралізація соціальної політики означатиме передачу повноважень та фінансування на місцевий рівень», – пояснює Андрей Третяк, радник проекту «Підтримка розвитку системи соціальних послуг в Україні». Однак він застерігає, що цей процес може бути тривалим в Україні, як це було свого часу у Франції. «Місцеві органи не зможуть відразу перебрати на себе всі функції», – додав він.

Наталія Федорович, заступник Міністра соціальної політики України, зазначає, що першим кроком уряду в напрямку децентралізації соціальних послуг стане перехід від «принципу фінансування інституцій до фінансування послуг». У цьому контексті уряд може працювати над покращенням якості соціальних послуг через аналіз потреб спільнот, координацію роботи державних органів та контроль бюджетних коштів. Іншим аспектом децентралізації соціальної політики стане залучення НУО до надання соціальних послуг за державним замовленням, додала вона.

Додаткова інформація

Проект «Підтримка розвитку системи соціальних послуг в Україні» впроваджується в рамках програми співпраці Twinning, яка фінансується Європейським Союзом. Державні органи України та Франції було об’єднано для обміну кращим досвідом. Проект із загальним бюджетом 1,5 мільйонів євро спрямований на зміцнення інституційної компетенції Міністерства соціальної політики України для створення ефективної політики надання соціальних послуг для незахищених верств населення у відповідності до стандартів ЄС.

Також в рамках програми співпраці Twinning ЄС реалізує проект «Наближення українського законодавства до норм та стандартів ЄС у сфері професійної реабілітації та працевлаштування осіб з інвалідністю».

Більше інформації про проект за посиланням: www.facebook.com/TwinningSocialServices

Немає коментарів:

Дописати коментар