-->

11.12.14

Проблеми соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи необхідно вирішувати у тісній співпраці

Саме в такому ключі 10 грудня на прес – конференції у департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації обговорювались питання соціальних виплат чорнобильцям, їх лікування та оздоровлення. 

У прес-конференції взяли участь: директор департаменту соціальної політики облдержадміністрації Анатолій Сопун, головний лікар Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту населення Василь Даценко та голова обласної громадської організації «Союз Чорнобиль України» Володимир Войтов.

«Програма державного бюджету «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» для Вінниччини за 12 місяців 2014 року профінансована на 100 %, обсяг виплат в області за цією програмою складає 39 мільйонів 671,7 тис гривень,- повідомив Анатолій Сопун,- в порівнянні з минулим роком фінансування збільшено на 4 мільйони 472 тисячі гривень».

До переліку виплат, які здійснюються за ці кошти входять компенсації сім’ям з дітьми та видатки на безплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи , обслуговування банківських позик, наданих на пільгових умовах до 1999 року громадянам даної категорії, компенсація за шкоду, заподіяну здоров’ю, та допомога на оздоровлення громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, тощо.

За словами директора департаменту соціальної політики ОДА, з початку 2014 року оздоровлено в санаторно-курортних та оздоровчих закладах 1560 постраждалих дітей, 96 дітей у супроводі матерів та 560 дорослих громадян відповідного статусу. Вдвічі більше запланованого прийняв цьогоріч «Подільський Артек», де оздоровились більше як 400 дітей. Приймали на оздоровлення маленьких «чорнобильців» санаторно-курортні заклади Немирова, Хмільника , Могилева – Подільського, Бердянська (Запорізької області).

Окрему увагу учасники прес-конференції приділили реалізації в області Програми «Комплексного медико-санітарного забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Згідно цієї програми, в повному обсязі профінансовано річних призначень – 1 млн. 303 тис. 874 грн. 

На даний час прооперовано: у ВОКЛ ім. Пирогова – 4 дорослих з числа чорнобильців, в госпіталі ІВВ – 4дорослих, у дитячій обласній лікарні - 2 дітей. Закуплено медикаментів та виробів медичного призначення на 495 тис. грн. для лікування онкохворих.

654 вдовам померлих чорнобильців ,згідно рішення 13 сесії обласної Ради 6 скликання (від 18.12.2012 року № 476) виплачено матеріальну допомогу на суму 336 тис. 352 грн.

Василь Даценко повідомив присутнім про роботу, яку здійснює обласний спеціалізований клінічний диспансер радіаційного захисту населення у тісній співпраці з департаментом соціальної політики ОДА.

Він, зокрема, зазначив: «На даний час практично завершені щорічні профілактичні огляди постраждалих. Фахівці диспансеру оглянули 88 тисяч 890 чол.,що складає 99,8 % серед дорослих та 99,9% серед дітей даної категорії. Бригади фахівців здійснили 26 виїздів на заражені території ,де оглянули більше як 3,5 тис. осіб. В самому диспансері цього року стаціонарно проліковано 950 ліквідаторів. Завдяки державним програмам фінансування,заклад повністю забезпечений медикаментами».

Василь Даценко також окреслив проблеми, які необхідно вирішити лікувальній установі найближчим часом: найперша - заміна зношеної лікувально-діагностичної апаратури , не менш важлива – ремонт старої будівлі закладу. Початок вже покладено у 2014 році : завдяки виділеним із бюджету 85 тис. грн., здійснено капітальний ремонт тепломережі диспансеру. 

Володимир Войтов, голова обласної громадської організації «Союз Чорнобиль України», що є сьогодні наймасовішою організацією на Вінниччині, підкреслив,що за останні три роки значно покращилась ситуація із допомогою ліквідаторам та особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

«У такий важкий для країни час держава знаходить можливість повністю фінансувати видатки на програму дороговартісного лікування чорнобильців,а це дуже часто витрати,що перевищують 100 тис грн. на одного пацієнта»,- зауважив він.

Проблемним залишається питання справедливого нарахування пенсій ліквідаторам та особам, евакуйованим із м. Прип’ять у 1986 році. Дуже часто, втративши здоров’я ще дуже молодими , вони отримують мінімальне пенсійне забезпечення, яке не дає змоги утримувати сім’ю.

Тож проблем, пов’язаних із соціальним забезпеченням осіб, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС ще досить багато, але вирішувати їх потрібно тільки у тісній співпраці усіх служб і організацій, що опікуються цією вразливою категорією громадян.

Із офіційного сайту Вінницької ОДА

Немає коментарів:

Дописати коментар