-->

03.01.15

ЄДРСР: як шукати інформацію

Єдиний державний реєстр судових рішень (ЄДРСР) – це автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

До Реєстру вносяться судові рішення Верховного Суду України, вищих спеціалізованих, апеляційних та місцевих судів - вироки, рішення, постанови, накази, ухвали, окремі ухвали (постанови) суду, що ухвалені (постановлені) судами у кримінальних, цивільних, господарських справах, у справах адміністративної юрисдикції, у справах про адміністративні правопорушення, крім судових рішень, які містять інформацію, що є державною таємницею.

Судові рішення, внесені до ЄДРСР, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України відповідно до Закону «Про доступ до судових рішень».

Головна сторінка єдиного реєстру судових рішень містить поля вводу параметрів для пошуку судових рішень. Шукати тексти рішень можна за контекстом, за найменуваннями судів чи прізвищами суддів, або за реквізитами судового рішення чи судової справи. Результати пошуку відображаються у вигляді таблиці з посиланнями на документи.

Пошук за контекстом. Шукати в реєстрі судових рішень можна за словом або фразою. Текст, введений у пошуковий рядок, має містити не менше двох символів. При виконанні пошуку вибиратимуться документи, які містять запитувані слова у всіх формах. Тобто, наприклад, шукаючи за словом «судовий» у результати видачі попадуть також документи із словами «судова», «судові», «судове». Шукаючи «ухвала суду», будуть знайдені документи із словосполученнями «ухвалений судом», «ухвала судова», «ухвала судів».

Пошук у ЄДРСР можна здійснювати, використовуючи спеціальні знаки.

Написання фрази у подвійних лапках ("") дозволяє шукати її у рішеннях в точній відповідності. Знак питання (?) замінює у слові будь-який одиночний символ (крім першого). Так само зірочка (*) замінює один або кілька символів. Перед зірочкою має бути не менше трьох символів.

Використання логічних операторів (OR, AND, NOT, +, –) розширює можливості пошуку в реєстрі судових рішень за контекстом.

OR використовується, якщо необхідно знайти документ, який містить одне з двох вказаних значень, ставиться між значеннями запиту.

AND використовується, якщо необхідно знайти документ, який містить обидва вказані значення, ставиться між значеннями запиту (при введенні у пошуковий рядок декількох слів через пробіл, за замовченням враховується, що між ними встановлено оператор AND).

NOT використовується, якщо необхідно знайти документ, не включає значення, що вказано після NOT.

+ використовується, якщо необхідно знайти документ, який обов’язково повинен включати в себе слово, вказане після плюса.

- використовується, якщо необхідно знайти документ, не включає значення, що вказано після мінуса.

Варто також мати на увазі, що з технічної сторони кількість сторінок, що відкриваються з кожної IP-адреси за певний проміжок часу обмежена. З метою запобігання перевантаження бази даних ЄДРСР запитами, система захисту БД налаштована на блокування зазначених дій. При повторних спробах перевантажити БД, доступ до Єдиного державного реєстру судових рішень припиняється на тривалий термін.

Немає коментарів:

Дописати коментар