-->

07.01.15

Держустанови пропонують звільнити від сплати судового збору

У Верховній Раді з’явилася низка законопроектів, спрямованих на звільнення державних установ від сплати судового збору. Аргумент вже звичний — відсутність грошей.

Як повідомляв «ЗіБ», значна кількість проектів щодо скасування судового збору для державних інституцій була зареєстрована парламентарями минулого скликання. Щоправда, Комітет ВР з питань верховенства права та правосуддя кожного разу вказував, що такий крок буде недоречним.

Разом з тим шляхом своїх попередників вирішили піти й новообрані нардепи. Група парламентарів з різних фракцій, що входять до коаліції, підготувала проект «Про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про судовий збір» щодо доповнення переліку пільгових

категорій» (№1679). Відповідно до нього перелік установ, які звільняються від сплати судового збору, пропонується доповнити державними органами приватизації. «Пільги» вони мають отримати у справах, пов’язаних із захистом майнових прав та інтересів держави.

«Звільнення державних органів приватизації від сплати судового збору надасть їм можливість повною мірою забезпечити виконання своїх завдань із забезпечення захисту майнових прав держави у судовому порядку», — йдеться в пояснювальній записці до документа.

Крім цього, в парламенті зареєстровано урядовий проект «Про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про судовий збір» (щодо державних установ у сфері соціального захисту населення)» (№1541).

На думку членів Кабміну, сплати судового збору має уникнути Мінсоцполітики разом зі структурними підрозділами.

Водночас свої застереження з приводу подібних

новацій висловлюють у Головному науково-експертному управлінні ВР. «Будь-яке звільнення органів державної влади від сплати судового збору матиме наслідком зменшення рівня фінансування судів», — ідеться у висновку фахівців.

Крім цього, експерти звертають увагу на те, що судовий збір має не тільки фіскальну, а й регулятивну функцію. Він є одним із способів стимулювання належного виконання учасниками правовідносин своїх прав та обов’язків. Тому, зазначають фахівці, звільнення від його сплати окремих держорганів може негативно позначитися на виконавській дисципліні та призвести до необгрунтованого збільшення судових позовів.

Немає коментарів:

Дописати коментар