-->

05.02.15

5 лютого в історії

1494 - "вічний мир" між великими князями Литви й Московії - Александром Ягеллончиком та Іваном III, що завершив литовсько-московську Прикордонну війну 1492-1494 рр.

1585 - у Львові засновано Успенське Ставропігійне братство

1589 - першим російським патріархом поставлений митрополит Іов. Посвячення в патріархи відбулося в неділю в Успенському соборі Москви через три дні після обрання Іова на соборі єпископів Російської церкви

1721 - російський імператор Петро I заснував Духовну колегію, або Святійший синод, який повинен був керувати всіма справами церкви. Так було покладено край патріаршества на Русі

1783 - в області Калабрія на півдні Італії почався землетрус, що тривав майже два місяці.
Потужні підземні поштовхи й цунамі зруйнували місто Реджо-ді-Калабрія і ще 180 населених пунктів. Жертвами стихії стали близько 60 тисяч осіб, ще понад 10 тисяч життів забрали епідемії, викликані антисанітарією

1788 - народився Роберт Піл, британський прем'єр-міністр (1834-35, 1841-46 рр.), засновник Консервативної партії на базі партії торі

1812 - народився Жорж Дантес (по усиновленню - барон Геккерн), французький монархіст, офіцер-кавалергард. Убивця російського поета Олександра Пушкіна

1816 - у Римі відбулася прем'єра опери Джоаккіно Россіні "Севільський цирульник"

1818 - після смерті Карла XIII королем Швеції та Норвегії став Карл XIV Юхан, відомий раніше як маршал Франції Жан Батіст Бернадот. 
Королівська династія Бернадотів залишається правлячою у Швеції й донині

1831 - російська армія в кількості 115 тисяч чоловік під командуванням фельдмаршала Івана Дибича рушила на Польщу для придушення повстання, що спалахнуло наприкінці 1830 р. 

Граф Дибич обіцяв придушити повстання одним ударом, але кампанія затягнулася на сім місяців. Хвилювання спалахнули і на території Литви, Білорусії та Україні. Сам фельдмаршал помер задовго до закінчення повстання від холери

1836 - народився Микола Добролюбов, російський літературний критик, публіцист, революційний демократ

1840 - народився Хайрем Максим, американський конструктор-зброяр і промисловець. 
Творець автоматичної гвинтівки, гармати та станкового кулемета ("Максим"), який став чи не головним зброєю в роки громадянської війни в післяреволюційній Росії та в Україні

1850 - американська компанія "Фелікс" запатентувала арифмометр - настільну механічну обчислювальну машину для виконання чотирьох арифметичних дій. 

В арифмометрі однозначне число представляється поворотом на певний кут т. зв. цифрового колеса (числа від 0 до 9 нанесені на циліндричній поверхні обода колеса через рівні інтервали), а багатозначне число - системою таких коліс, з'єднаних перенесенням десятків (повний оберт колеса будь-якого розряду на 0,1 кола). 

В СРСР арифмометри використовували аж до 1980-х років. Єдиним підприємством із випуску арифмометрів моделі "Фелікс" у Союзі був курський завод "Счетмаш", який випускав ці прилади з 1949 р.

У радянських конторах такі арифмометри довго не поступалися місцем калькуляторам

1861 - американець Коулмен Селлерс запатентував у Філадельфії кінематоскоп. 
Цей прилад представляв собою серію наклеєних на барабан фотографій, що змінювали одна одну перед очима глядача, утворюючи рухоме зображення

1878 - народився Андре Сітроен, французький автопромисловець, засновник однойменної фірми

1878 - російська народниця Віра Засулич вчинила замах на петербурзького градоначальника Федора Трепова, важко поранивши його з пістолета.

Терористичний акт було здійснено на знак помсти за розпорядження Трепова висікти різками Олексія Боголюбова (Ємельянова), який в ув'язненні відмовився зняти головний убір перед градоначальником. Навесні суд присяжних виправдав Засулич

1904 - війська США покинули Кубу після шести років окупації. Президент Республіки Куба Томас Пальма подякував американцям за дружбу.

Коли в 1898 р. на Кубі спалахнуло повстання проти іспанського панування, американці першими прийшли кубинцям на допомогу й окупували країну

1919 - радянські війська під командуванням Миколи Щорса взяли Київ

1919 - перша в Європі регулярна пасажирська авіалінія зв'язала в Німеччині Берлін і Веймар. 
На лінії використовували військові літаки AEG J.II. У такий біплан із відкритою кабіною, крім пілота, поміщався лише один пасажир, який перед посадкою мусив надягати шолом, окуляри, льотний комбінезон та хутряні унти. 

Літак належали авіакомпанії Deutsche Luft-Reederei GmbH (DLR, "Німецьке повітроплавання")

1919 - народився Андреас Папандреу, грецький політичний і державний діяч, кількаразовий прем'єр-міністр країни

1924 - народився Олександр Матросов, радянський військовий, уродженець Дніпропетровська.
Рядовий-піхотинець, який став Героєм Радянського Союзу в 1943 р. за те, що закрив своїм тілом амбразуру німецького дзоту у районі села Чорнушки на Псковщині. 
Подвиг Матросова став культовим для радянської пропаганди

1924 - радіо Бі-Бі-Сі почало передавати з обсерваторії Грінвіча сигнали точного часу

1926 - збройний напад на радянських дипломатичних кур'єрів Теодора Нетте і Йоганна Махмасталя в поїзді на території Латвії. 


30-річний дипкур'єр Народного комісаріату закордонних справ СРСР Нетте героїчно загинув, захищаючи дипломатичну пошту, і став героєм вірша Маяковського. Махмасталь попри поранення, доставив пошту в Ригу за призначенням. Двоє нападників-литовців (брати Гавриловичі), поранені під час перестрілки у вагоні, згодом були знайдені мертвими

1928 - німецький хімік Адольф Віндаус уперше синтезував вітамін D, брак якого спричиняє рахіт. 
Того ж року Віндауса за його відкриття удостоїли Нобелівської премії з хімії

1944 - війська 1-го Українського фронту оволоділи обласними центрами Луцьк і Рівне, містами Здолбунів, Острог, Ківерці, а також із боями зайняли більше 200 інших населених пунктів

1944 - ухвалено постанову політбюро ЦК КП(б) України та указ президії Верховної Ради УРСР про утворення українського Народного комісаріату закордонних справ. 

Перед цим 1 лютого Верховна Рада СРСР прийняла закон "Про надання союзним республікам повноважень у галузі зовнішніх зносин та про перетворення у зв'язку з цим Народного комісаріату закордонних справ із загальносоюзного в союзно-республіканський".

Цим актом після 20-річної перерви були формально поновлені права союзних республік у сфері зовнішньополітичної діяльності

1946 - набув чинності "Договір між СРСР і Польською Республікою про радянсько-польський державний кордон"

1956 - завершилися VII Зимові Олімпійські ігри на італійському курорті Кортіна д'Ампеццо. 
Перше місце в загальному заліку посіла збірна СРСР, що вперше брала участь в Білих Олімпіадах (16 медалей, із яких 7 золотих, 3 срібних, 6 бронзових). У найближчої переслідувачки, збірної Австрії - 11 (4-3-4)

1958 - зіткнення бомбардувальника B-47 і винищувача F-86 над островом Тайбі біля узбережжям американського штату Джорджія. 

Винищувач розбився (пілот устиг катапультуватися), а екіпаж бомбардувальника, щоб урятуватися, аварійно скинув в океан водневу бомбу "Mark-15" вагою 3,5 тонни. 

Бомба, що містила повну зібрану боєголовку із плутонієм, не вибухнула. Її шукали на дні затоки до середини квітня, але не знайшли

1960 - прийнято постанову ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР про організацію в МосквіУніверситету дружби народів (із 1961 р. він носить ім'я Патріса Лумумби)

1969 - населення США досягло 200 мільйонів осіб

1971 - з'явився фондовий індекс NASDAQ ("Автоматизовані котирування Національної асоціації дилерів із цінних паперів США"). Це американський позабіржовий ринок, що спеціалізується на акціях високотехнологічних компаній (виробництво електроніки, програмного забезпечення тощо)

1982 - через польські події Велика Британія запровадила економічні санкції проти СРСР

1986 - в СРСР прийнято постанови про створення кооперативів у сфері споживання, громадського харчування та послуг

1991 - столиця Киргизії, що 65 років носила ім'я Фрунзе, перейменована в Бішкек

1992 - Україна встановила дипломатичні відносини з Норвегією

1994 - на ринку Маркале у столиці Боснії і Герцеговини Сараєво вибухнула 120-мм мінометна міна. Загинуло 68 осіб, 144 було поранено. 
В обстрілі звинуватили сербську сторону, хоча прямих доказів цього не було

1998 - у Сімферополі вибухом смертельно поранений заступник голови Ради міністрів КримуОлександр Сафонцев. 
Кілера - Олега Єремєєва - арештували в Іспанії наприкінці 2009 р.

2004 - загадково зник екс-спікер Держдуми Росії, колишній голова Радбезу РФ Іван Рибкін, що висунув свою кандидатуру на пост президента Росії. 

Невдовзі він - відомий як ставленик олігарха Бориса Березовського - сплив у Києві. 
Версіями подій навколо Рибкіна було його "викрадення" та "намір убити, аби створити провокацію напередодні виборів". 

У березні Рибкін знявся з балотування

2009 - сомалійські пірати звільнили судно "Фаїна", захоплене під час рейсу з Миколаєва до Момбаси ще 25 вересня 2008 р. 

Корабель під прапором Белізу, що належить панамській компанії, перевозив військовий вантаж, призначений для Кенії. До екіпажу входили 17 громадян України, троє - Росії та один латвієць. 4 лютого ізраїльський власник "Фаїни" заплатив $3,2 млн. викупу, й 5-го числа остання група піратів залишила борт судна; воно попрямувало до Момбаси. 
Згодом з'явилися дані, що танки та інше озброєння Кенія реекспортувала до воюючого Судану всупереч санкціям ООН

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Немає коментарів:

Дописати коментар