-->

02.02.15

Українсько-британське кіно про Чорнобиль перемогло на культовому американському фестивалі

Стрічка Чеда Гарсії «Російський дятел» (Україна, США та Великобританія) здобула перемогу у номінації «Найкращий зарубіжний документальний фільм» американського національного фестивалю незалежного кіно «Санденс».

Про це повідомляє «Телекритика» з посиланням на повідомлення кінофоруму. У програмі кінофестивалю фільм представляв Велкобританію.

У виробництві брала участь і Україна - зокрема, у роботі над стрічкою було задіяно Федора Александровича та Артема Рижикова. «Я в цьому фільму виконував обов'язки оператора-постановника. Федір Александрович грав головну роль та був художником-постановником», - уточнив у коментарі «Телекритиці» пан Рижиков.

Пан Александрович у фільмі виступає ексцентричним художником, який намагається з'ясувати причини аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

За версією авторів, Чорнобильська атомна катастрофа сталася на замовлення Москви, щоб відвернути увагу від невдалого експерименту з випробування зброї. Чад Гарсіа використав у стрічці відео українських вуличних протестів.

«Назва фільму «Російський дятел» пов'язана з відомим радіосигналом, що транслювався Радянським Союзом на Захід у 70-ті роки минулого століття. Український художник Федір Александрович, родина якого стала жертвою репресій з боку Москви і Голодомору 1930-х років, захопився вивченням дивних сигналів під час свого розслідування реальної причини Чорнобильської катастрофи, - пише видання Le Point. - Зокрема, він виявив їх зв'язок із загадковим об'єктом, побудованим на місці найстрашнішої в світі атомної катастрофи. За його теорією, об'єкт і сигнал були частиною проваленого проекту з випробування зброї - щоб відвернути увагу від нього, був замовлений перегрів Чорнобильській станції».

В Україні стрічку «Російський дятел» представлено ще не було. Спілкуючись з українськими журналістами, Федір Александрович висловив розчарування, що вони самі не дізналися про цей фільм і не прибули до «Санденса», аби переглянути його. 

Церемонія нагородження пройшла 31 січня у Парк-Сіті (штат Юта).

Цього року в конкурсній програмі «Седенса» було представлено 118 повнометражних і короткометражних фільмів з тридцяти країн світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар