-->

04.03.15

Бутербродний період: як годують дітей-чорнобильців на Волині

З 1 січня місцева влада повинна для дітей не тільки організовувати обіди, а й впливати на їхню якість та раціональне використання державних коштів. Так вирішило Міністерство соціальної політики. Обласні чиновники наразі проводять тендери, обираючи постачальників продуктів. Як годують школярів чорнобильських районів Волинської та Рівненської областей - у матеріалі наших колег з Волині-Нової. 

Торік до кінця грудня гарячим харчуванням забезпечували 231 тисячу дітей у 12 областях України, зокрема у Волинській області – школярів Маневицького, Камінь-Каширського і Любешівського районів, у Рівненській – Березнівського, Зарічненського, Сарненського, Дубровицького, Володимирецького, Рокитнівського та Кузнецовська.

У шкільних їдальнях дітям-чорнобильцям давали супи й борщі, різноманітні каші, варену й тушковану картоплю, плов, макарони, котлети, піджарку, тушковане м’ясо, кури, рибу. На десерт – печиво, вафлі, зефір, курагу, мармелад. Із фруктів – переважно яблука, іноді мандарини, апельсини, виноград. Такий багатий асортимент недоступний луцьким школярам та іншим учням, які живуть поза «зоною». За розповідями доньки-третьокласниці, у шкільній їдальні однієї з луцьких шкіл кури та рибу не дають, щоправда, іноді в меню бувають рибні котлети, а десерти і фрукти – дуже рідко.

– На мою думку, давно вже треба відмінити всі ці пільги, – вважає інженер Олександр Ковальчук. – У нас в Рівному радіаційна ситуація не краща, ніж у районах, що постраждали від аварії на ЧАЕС, але нашим дітям ніхто харчами не допомагає. Із чорнобильських грошей влада найбільше кладе собі в кишені. Для третьої категорії пільговиків – безкоштовне харчування у школах, путівки, підвищені соцвиплати, а збирати ягоди та гриби на їхній «забрудненій» території всі їздять. І деревину звідти теж використовують.

Не дивина й те, що пільгами користуються люди, що не проживають у зоні, забрудненій внаслідок Чорнобильської катастрофи. На інтернет-форумах, зокрема, йдеться про жінок, які вийшли заміж за чоловіків із чорнобильських районів. Вони детально радять, які довідки зібрати і куди принести, щоб потім дитина, народжена, наприклад, торік у Луцьку, мала статус чорнобильця, а згодом її безкоштовно харчували в дитсадку та школі.

А поки чиновники шукають постачальників продуктів для шкільних їдалень, діти-чорнобильці обідають переважно бутербродами. З дому приносять яблука, печиво, булочки, хліб із ковбасою або відбивними чи котлетами. Буває, що беруть і вареники чи термос із супом, але не всі мають можливість перекусити в такий спосіб.

Досі харчуванням учнів переймаються батьки та шкільні адміністрації. Так, на Маневиччині вирішили, що за сніданки й обіди платитимуть батьки, які згодом отримають компенсацію від держави. У Любешівському НВК майже 300 учнів також харчують за власні кошти. Але в сільських школах цього району не пішли на це, відтак тут дирекціям довелося змінити режим навчання, запровадивши одну велику перерву на 30–40 хвилин, щоб учні змогли пообідати вдома. Тим, хто живе далеко від школи, доводиться перекушувати бутербродами.

У Камінь-Каширському районі дозволили приватним підприємцям організувати у навчальних закладах буфети. Щоправда, платити за оренду приміщення вони не будуть. Якщо на Маневиччині та Любешівщині шкільні їдальні забезпечують харчами місцеві постачальники, то на Камінь-Каширщину торік привозили продукти мало не з усієї України. Бо тендер на цю послугу виграло ТзОВ «Час мрій» (донедавна – «Перша компанія Максимум»). Ця фірма зареєстрована у Василькові Київської області на киянина Павла Максимова і має скандальну репутацію. У попередні роки чиновники Камінь-Каширської райдержадміністрації нарікали на високі ціни та неякісні продукти, які доправляли сюди для понад 9300 дітей-чорнобильців. Нині в окремих школах цього району представники фірми «Час мрій» уклали тимчасові договори з батьками про харчування учнів. В інші навчальні заклади продукти постачає місцева райспоживспілка. Діти кажуть, що тепер у їдальнях порції стали більшими, а страви – смачнішими.

Самотужки вирішують проблему шкільних обідів і на Рівненщині. У Дубровицькому районі той же постачальник «Час мрій» для 70 відсотків школярів готує гарячі обіди, які батьки оплатять тоді, коли отримають державну компенсацію. До квітня триватиме бутербродний період для учнів середніх навчальних закладів у Зарічненському і Рокитнівському районах. Подекуди працюють буфети, у школах віддалених сіл збільшили перерву між третім і четвертим уроками, щоб діти пообідали вдома.

Деякі райони Рівненщини втратили статус чорнобильських після того, як Законом України №76-VIII від 28 грудня 2014 року внесли зміни до ЗУ «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». Тому в Березнівському районі та Кузнецовську, де сьогодні навчається 5184 школярі, дітей безкоштовно не харчуватимуть і не оздоровлюватимуть. Міська влада виділила 1 мільйон гривень із місцевого бюджету і розпочала тендерні торги для організації харчування дітей.

Селище Степань і місто Сарни Сарненського району також залишилися без пільг. Там у навчальних закладах скоротили перерви між уроками, щоб зменшити тривалість перебування учнів, налагоджують роботу шкільних буфетів. Решта населених пунктів цього району належать до ІІІ зони, а тому в очікуванні гарячих обідів батьки дають дітям бутерброди, а вчителі на перервах готують чай.

У Володимирецькому районі можливість безкоштовно пообідати втратили учні загальноосвітніх шкіл Володимирця, Рафалівки, Велихова, Городця, Довговолі, Сваринь. Інші населені пункти цього району поки що мають статус ІІІ зони радіоактивного забруднення, тож і там у школярів тимчасово буфетно-бутербродний період харчування. Вони зазвичай діляться між собою домашньою їжею, але далеко не всі можуть щодень узяти щось ситніше, ніж печиво чи яблуко.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що починаючи з 12 січня цього року дітлахи-чорнобильців із трьох районів Волині не отримуватимуть безкоштовного харчування.

З 1 січня 2015 року дітей-чорнобильців позбавили пільг. Йдеться про компенсацію за харчування та санаторно-курортні путівки. Зокрема, дошкільнят у волинських садочках безкоштовно не харчуватимуть.

Довідково:

Урядова постанова від 29 грудня 2014 року № 716 зафіксувала зміни до Порядку використання коштів держбюджету для виконання чорнобильських програм. Віднині Мінсоцполітики як головний розпорядник бюджетних коштів розподілятиме їх між департаментами соціального захисту населення ОДА пропорційно до чисельності дітей. Ті укладатимуть договори та розраховуватимуться з організаторами харчування на підставі актів про надані послуги. Ці документи своєю чергою погоджуватимуть із керівниками навчальних закладів, а завірятимуть місцеві відділи освіти. У Волинській області на початок 2015 року зареєстровано 144 839 громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них – 47 006 дітей. 

На Рівненщині проживає понад 380 тисяч чорнобильців. Право на безкоштовне харчування до 1 січня 2015 року мали 112 тисяч дітей.

Немає коментарів:

Дописати коментар