-->

25.03.15

Міністерство соціальної політики України

Голові Всеукраїнської громадської організації інвалідів „Союз Чорнобиль України"
Березіну В. О.
вул. Ю. Коцюбинського, З
м. Київ, 04053

Шановний Володимире Олексійовичу!

Департаментом пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України розглянуто ваше звернення до Голови Верховної Ради України В. Гройсмана, до Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи М. Томенка та до Голови Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Л. Денісової та в межах компетенції повідомляємо.

Верховною Радою України 02 березня 2015 року прийнято Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення" № 213-УІ, розроблений з метою створення умов для стабілізації фінансового стану бюджету Пенсійного фонду України та удосконалення окремих положень пенсійного забезпечення.

Зазначеним Законом пропонується з 1 квітня 2015 року:
  • виплату пенсії працюючим пенсіонерам, розмір яких перевищує 150відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратилипрацездатність, у розмірі 85 відсотків призначеної пенсії, але не менше 150відсотків розміру прожиткового мінімуму (1423,50 грн.);
  • не виплачувати пенсії особам у період роботи на посадах, які даютьправо на призначення спеціальних пенсій (народні депутати, державніслужбовці та прирівняні до них особи, судді, прокурори та інші).
Обмеження щодо виплати пенсії працюючим пенсіонерам застосовується тимчасово з 1 квітня 2015 року до 31 грудня 2015 року та не поширюється на інвалідів І та II груп, інвалідів війни І-Ш групи, учасників бойових дій та осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Прийняття Закону обумовлено необхідністю реалізації заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів та приведення до фінансових можливостей дії положень окремих Законів України.

Водночас відповідно до статті 75 Конституції України єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент - Верховна Рада України. Згідно із статтею 85 до повноважень Верховної Ради України належить, зокрема, прийняття законів.

Щодо фінансування програм забезпечення житлом громадян пільгових категорій.

Фінансування видатків для забезпечення житлом громадян пільгових категорій, у тому числі погашення кредиторської заборгованості для забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у 2014 році планувалося здійснювати в межах бюджетних призначень, передбачених Мінсоцполітики за бюджетною програмою 2501100 „Забезпечення житлом інвалідів війни, воїнів-інтернаціоналістів, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інвалідів по зору та слуху, військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, для відселення їх із закритих та віддалених від населених пунктів військових гарнізонів". 

Однак з метою стабілізації економічної ситуації в державі Урядом запроваджено заходи щодо економного і раціонального використання державних коштів. Видаткову частину Державного бюджету України, зокрема й Мінсоцполітики, оптимізовано та приведено у відповідність до фінансових можливостей держави.

Відповідно до Закону України від 17.03.2014 № 1128-УП „Про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2014 рік" усі призначення за вказаною програмою було знято.

Законом України „Про Державний бюджет України на 2015 рік" видатки для забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, також не передбачені.

З повагою
Заступник директора Департаменту                                                                                Т. Матюх

Немає коментарів:

Дописати коментар