-->

09.03.15

Маховик невдоволення постраждалих від аварії на ЧАЕС набирає обертів

Наприкінці минулого року Верховна Рада України прийняла Закон про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деякі законодавчі акти України. На підставі цього закону були внесені зміни і до інших законів, у тому числі й до чорнобильського законодавства. Втілення в життя цього законодавства не забарилося. Ухвалений Бюджет на цей рік передбачає скасування широкого кола пільг, доплат і виплат окремим категоріям населення. Звісно, що ці зміни стосуються й громадян, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

І ось тут, як мовиться, почалося… Білоцерківці із всіляких офіційних джерел дізналися: уже не існує 4-ї зони посиленого радіоактивного впливу. Відповідно, канули в Лєту й всілякі пільги, виплати, доплати, додаткове фінансування. Не минула сія чаша і наших рятівників від чорнобильського «мирного атому» - ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Білоцерківці, а особливо ті, котрі постраждали від законодавчих нововведень, сьогодні оббивають пороги кабінетів міської ради, її підрозділів, аби докінечно дізнатися: на якій підставі їм урізають колись узаконені пільги, виплати, доплати… Адже, як записано у Конституції, прийняті Закони не мають звороту.

Аби хоч як збити хвилю поки що пасивних заворушень з боку чорнобильців, міська влада провела кілька заходів: ряд прес-конференцій та широку зустріч з ліквідаторами аварії на ЧАЕС задля роз’яснень чинного законодавства. Хоча, правду кажучи, посадовці й самі не можуть розібратися в механізмах застосування новоприйнятого.

Про це засвідчила сама зустріч ліквідаторів-чорнобильців з представниками міської влади та керівниками відповідних служб, яка відбулася 13 лютого. (Знаменно, що це відбулося у п’ятницю!)

Планувалося зустріч провести у малому залі міської ради. На щастя, комусь із чиновників «стукнуло в голову» перенести зібрання до великої зали. Однак і це чимале приміщення не вмістило всіх бажаючих чорнобильців вислухати з вуст посадовців тлумачення того, що прийняла Верховна Рада. Тож довелося десяткам чорнобильців товпитися будь-де у залі. Проте всім - і кому припало сидіти на депутатських кріслах, і тим, хто стояв на проходах – було добре чути виступи заступника міського голови Миколи Антонюка, начальника управління соціального захисту Галини Мельниченко, начальника управління Пенсійного фонду в Білій Церкві Віри Дебольської та інших посадовців.

Правду кажучи, автору цього матеріалу було жаль посадовців, які пояснювали зміни до чорнобильського законодавства, що врізають права громадян, постраждалих від аварії на ЧАЕС. Саме на їх голови сипався весь гнів залу. Здавалося, що саме міська влада прийняла ось ці горе–нововведення в законі.

Тож кожне пояснення переривалося з боку залу сердитими вигуками на кшталт – «Ганьба…»

Звісно, чорнобильців, особливо ліквідаторів, можна зрозуміти. Адже саме вони першими почали ліквідовувати аварію на атомній станції в умовах сильнодіючої радіації. А сьогодні, коли їх здоров’я підірване, їх позбавляють всіляких пільг, які давали їм змогу хоч як проживати – отримувати ліки, харчування, путівки в санаторії... Отже, як тут не вигукувати – «Ганьба…», коли держава почала економити бюджетні кошти саме на ліквідаторах.

Тож в чому суть змін у чинному законодавстві, які примушують, м’яко кажучи, хвилюватися чорнобильців?

Зміни стосуються майже усіх категорій постраждалих громадян. А це і перша, і друга, і третя та четверта категорії, сім’ї з потерпілими дітьми…

Тож, що втратила перша категорія? Як на перший погляд, пільги та компенсації залишилися без змін. Однак є відмінність від попередніх років. Вона стосується вибору самих пільг та компенсацій. Якщо у минулі роки цим постраждалим особам, окрім чорнобильських, надавалися й інші пільги та компенсації, то тепер – ні! Це нововведення стосується й інших категорій. Одне слово, постраждалим потрібно приставати до однієї якоїсь пільги, компенсації, вказавши свій вибір у відповідній заяві до управління соцзахисту.

Що втрачає друга категорія? Виключено із закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» першочергове безоплатне надання санаторно-курортних путівок чи путівок на відпочинок, або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування. 


Є нове в законодавстві і для постраждалих громадян третьої категорії. І цим громадянам годі й мріяти про путівки. До того ж, у змінах йдеться й про таке. Якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї постраждалого в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців не перевищує величини доходу, який дає право на додаткову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабміном, то пільги надаються у вигляді безплатного придбання ліків за рецептами лікарів, безплатного зубопротезування, 50-відсоткового відшкодування палива, придбаного в межах норм (для осіб, що не мають центрального опалення).

Стосовно постраждалих громадян четвертої категорії. Тут потрібно сказати про головне: ліквідовано саму категорію зони посиленого радіоекологічного контролю – четверту зону. Одне слово, білоцерківці, віднесені до цієї зони, втратили пільги, передбачені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали…» від 28.02.1991р. №796-12. Одне слово, приїхали!

Що з цього приводу розповідають урядовці? Зокрема, про таке. Мовляв, не варто розчаровуватися… Ну, по–перше, такі кроки Уряду в нинішніх соціально-економічних умовах – вимушені. По-друге, зменшення чисельності пільговиків підкреслює їх значимість(?). По–третє, збільшиться коло осіб для адресної допомоги.

Чим завершилося чорнобильське зібрання? Звісно, що невдоволенням постраждалих від «мирного атому». Вони підтримали думку одного виступаючого з трибуни: не заспокоюватися, а відстоювати свої права… А 24 і 25 лютого взяти участь у Всеукраїнській акції протесту під стінами Кабміну.

Андрій Петров http://www.grif.kiev.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар