-->

01.04.15

Діти Чорнобиля знову їздитимуть на Кубу?

Унікальну кубинсько-українську міжнародну програму “Діти Чорнобиля” з надання медичної допомоги маленьким українцям необхідно продовжити, на цьому наголосив президент Асоціації “Україна-Куба” Віктор Пасак під час прес-конференції в Укрінформі.

“29 березня виповнилося рівно 25 років, відколи Куба прийняла перших чорнобильських дітей. Програма тривала аж до 2011 року включно. 2012 року, після візиту на Кубу тодішнього президента України, програму практично було заморожено. Кубинська сторона запропонувала, щоб Україна, зі свого боку, підтримувала програму фінансово. Кілька років питання узгоджувалося. В результаті воно в стані “ремісії”. Але сподіваємося, що ця програма буде продовжуватися”, – зазначив В.Пасак, висловивши сподівання, що парламент, уряд і влада Києва підтримають цю позицію.

“За 21 рік існування програми було витрачено українських бюджетних коштів 37 млн грн, благодійних – 69 млн грн. За цей же період, за попередніми даними, кубинська сторона витратила понад 350 млн дол. Від часу започаткування програми кубинські медики повернули до життя тисячі українських дітей”, – наголосив голова Міжнародного Чорнобильського фонду Олександр Божко. 25 років тому Республіка Куба однією з перших країн світу відгукнулась на Чорнобильську трагедію. Коли в 1990 році Україна звернулась до світової спільноти із закликом допомогти в ліквідації наслідків катастрофи, наступного ж дня після звернення генеральний консул Республіки Куба в Україні повідомив, що і її уряд, і особисто Фідель Кастро прийняли рішення надавати медичну допомогу в лікуванні українських дітей. Уже через місяць за участі кращих медичних кубинських фахівців було відібрано першу групу важкохворих дітей – 139 осіб і направлено на лікування до профільних медичних центрів Гавани.

Доктор медичних наук, професор Інституту педіатрії, акушерства і гінекології НАМН України Віктор Неділько наголосив, що програма “Діти Чорнобиля” – важливий етап в історії України, і ця фактично безкоштовна допомога є подвигом кубинського народу.

“Треба продовжити зв’язок з кубинськими фахівцями, щоб допомогти нашим дітям, які потребують нових методів лікування. Багато дітей мають таку тяжку патологію, з якою ми не можемо впоратися тут. Уряд має продовжити цю програму”, – переконаний ВІктор Неділько.

Він зазначив, що в Україні велика поширюваність хронічних захворювань серед дітей, які потребують не лише обстеження, а й специфічного лікування. На жаль, у нас немає центрів із оздоровлення дітей, а в школах і поліклініках це зробити неможливо. Цим дітям потрібна профілактика і реабілітація, і Куба могла б у цьому допомогти.

16 травня в Києві планується проведення Всеукраїнської науково-практичної конференції “Діти Тарара – діти України” за участі дітей, які лікувалися на Кубі. Захід покликаний привернути увагу до чорнобильських проблем.

За інформацією www.ukrinform.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар