-->

15.04.15

Британські вчені запропонували ховати ядерні відходи в свердловинах

Радіологи вважають, що всі поточні запаси ядерних відходів Великобританії можна буде поховати всього в шести подібних шахтах, чия загальна площа дна буде приблизно дорівнювати розмірам невеликого футбольного поля.

Британські радіологи пропонують ховати відпрацьоване ядерне паливо в глибоких п'ятикілометрових свердловинах в горах, де навіть найбільш радіоактивні та небезпечні типи ядерних відходів перебуватимуть у повній безпеці, про що вони розповіли на щорічній конференції Американського ядерного співтовариства, передає РИА Новости.

"Поховання відходів в глибинних свердловинах видається найбільш зручним і придатним методомутилізації ядерних відходів, чий високий рівень радіоактивності та тепло, що виробляється ним, робить інші способи позбавлення від них вкрай незручними. У нас вже накопичилася маса досвіду з буріння таких свердловин у нафтовій та геотермальній галузях, і потрібен лише приклад для втілення нашої ідеї на практиці", – розповідає Фергюс Гібб (Fergus Gibb) з університету Шеффілда (Британія).

За розрахунками Гібба та його колег, всі поточні запаси ядерних відходів Великобританії можна буде поховати всього в шести подібних шахтах, чия загальна площа дна буде приблизно дорівнювати розмірам невеликого футбольного поля.

Читайте такожЧорнобильці більше не можуть вплинути на рішення про будівництво ЦСВЯП

Головною перевагою подібних могильників ядерних відходів, крім їх безпеки для природи, буде невелика ціна поховань. На буріння однієї шахти, за оцінками авторів доповіді, піде всього кілька десятків мільйонів доларів, і одна така свердловина зможе вмістити майже половину всього відпрацьованого ядерного палива з американських АЕС.

Як зазначає Гібб, влада США вже погодилися на обкатку цієї технології і найближчим часом британські інженери пробурять пробну свердловину на території штату Вашингтон діаметром у півметра і поховають в ній тестові капсули, що імітують контейнери з радіоактивними відходами. Підсумки експерименту будуть підведені в 2016 році.

Читайте такожЕкологи розкритикували будівництво сховища ядерних відходів неподалік від Києва

Якщо цей пілотний проект виявиться успішним, то тоді буде пробурено ще одну свердловину, яка буде заповнена відходами зі сховища Хенфорд на території того ж штату, де покояться найбільш небезпечні та радіоактивні ядерні відходи, одержані під час виробництва збройового плутонію для ядерних бомб.

Джерело УНІАН

Немає коментарів:

Дописати коментар